Музичне late-night talk show від арт-кубу «Kora» — новий формат спілкування з артистами

У сьогоднішньому світі складно уявити артиста, який не веде хоча б мінімальну публічну діяльність. І здається, що медіаактивність в умовах капіталістичного суспільства має передусім комерційний зиск, але набуває надзвичайно важливої функції для тих векторів мистецької сфери, що потребують соціалізації її здобутків. У музичному мистецтві це стосується таких нішевих напрямів як класична, електронна, експериментальна музика тощо. Органічно поєднати та розповісти про кожний з них вдалося арт-кубу «Kora» в межах «Kora Late Night Show», що фільмувалося впродовж першого півріччя 2021 року. Продовжуючи гід «Де і як живе сучасна музика в Україні?» та сподіваючись на новий сезон публікуємо стислий екскурс випусками шоу, які ви маєте можливість дивитися і передивлятися на YouTube-каналі.

 

Формат «perform-and-talk show»: що і нащо?

Американський формат «late-night talk show», назву якого власне і запозичила команда арт-кубу «Kora», має тривалу історію. Зародившись у 1940–х роках він поступово розповсюдився у багатьох європейських, азійських, африканських країнах та Австралії. Формат поєднує гумористичну презентацію новин ведучим, інтерв’ю із гостями та різного роду інтерактив (скетчі, ігри, музичні й танцювальні пародії тощо). У своєму класичному вигляді, де ведучий сидить за столом, є мінісцена та музичний бенд обіч, найбільш популярними сьогодні можна назвати шоу Джиммі Фелона, Джиммі Кіммела, Джеймса Кордена, хоча основні атрибути late-night talk show притаманні також не менш відомим шоу Елен Дедженерс, Грема Нортона. При цьому музична складова, що стала форматоутворюючою для «Kora», не є обов’язковою частиною late-night talk show, хоча здібності ведучих до музикування і рубрики, що розкривають це, сьогодні вважаються родзинкою Джиммі Фелона та особливо Джеймса Кордена. 

Попри започаткування декількох варіантів late-night talk show в Україні успішно адаптувати формат так і не вдалося. Отож, поєднання у шоу спілкування і гумору — як вербального, так і музичного — робить досвід команди «Kora Late Night Show» унікальним (принаймні, на українських теренах, хоча схожих прикладів закордоном знайти також не вдалося). Так, інтерпретація формату засновниками арт-кубу Максимом Коломійцем та Дмитром Радзецьким призвела до модифікації частинки «talk show» у «perform-and-talk show», що де в чому перетинається з іншими схожими трансформаціями («drink-and-talk show», зокрема) та, звісно, із розповсюдженим форматом творчої зустрічі.

Задум створити музичне late-night talk show в інтерв’ю журналістці та засновниці «Kyiv Daily» Віці Федоріній прокоментував Дмитро Радзецький:

«Артист у XXI столітті просто не має морального права мовчати та не вміти говорити про себе і про свої творіння. <…> Глядач прагне скоротити дистанцію артист-глядач, “помацати” його [артиста. — ред.], дізнатися, що він думає. <…> Мистецтво — явище строго соціальне, інакше його б просто не існувало. Тому дуже важливо спілкуватися та розповідати про те, що робиш».

Такої думки дотримуються не усі митці, частина класичних музикантів (особливо — старшої генерації) сповідують ізольований спосіб життя і не вважають за потрібне коментувати словесно автономну сьогодні мову звуків. Однак, завжди гарно мати вибір: або слухати лише музику, або слухати і про неї також.

29 випусків (27 прямих ефірів та два спеціальних випуски) музиканти класичної, електронної, експериментальної сцени виконували твори, імпровізували та розповідали про музику і не лише. «Ми представляємо будь-яку музику, окрім нудної», — повторював Максим Коломієць від епізоду до епізоду. Проте описуючи враження вже після завершення першого сезону шоу Дмитро Радзецький зазначив, що «про складну музику, виявляється, все-таки складно говорити легко». Та врешті-решт ведучим й учасникам шоу вдавалося зберігати невимушеність музикантського діалогу, не оминаючи і цікавих дискусійних мистецьких тем — з одного боку, а також жартуючи та спілкуючись про музику, «не вдаючись у “тонкі матерії”» — з іншого. Й усе це — із чергуванням живого звучання у справді чудовій якості та, пізніше, навіть бінауральним звуком і HD-зображенням, дедалі цікавішими відеоефектами і ракурсами фільмування.

 

«Kora Late Night Show»: «Ми представляємо будь-яку музику, окрім нудної» 

Випуски «Kora Late Night Show» рясніють розмаїттям музичних стилів, однак їх складно поділити за музичними напрямами, що представляють ті чи інші гості (а це значно допомогло б зробити гід зручнішим у користуванні). Поряд із тим, що багато артистів активно міксують стилі музики (або жанри, якщо йти за термінологією стрімінгових платформ), до того ще й самі артисти працюють у різних напрямах паралельно. Отож, найбільш вдалим здалося рухатися у тексті такими категорії: класична (історична та сучасна) музика, електронна музика, фольклорна музика, імпровізаційна музика та інші стилі й стильові міксти. 

  • класична музика 

Класичний напрям представлений у шоу як історичною, так і сучасною музикою. У восьмому епізоді поряд із перекладеннями для вібрафона та маримби творів Фредеріка Шопена та Йоганна Себастьяна Баха у виконанні Євгена Ульянова та Олега Пахомова звучали також і композиції Еммануеля Сейорне та Марка Глентворза. Поєднання історичної класики та сучасних творів стало основою програми і десятого випуску із віолончелістом Віктором Рекало. Якщо цікаво послухати не лише Тобіаса Гʼюма, а й Кайю Сааріаго і Олександра Щетинского, а також перше виконання «4’33”» Джона Кейджа на бароковій віолончелі та (несподівано) чому річеркари Доменіко Габріелі насправді про котиків — варто подивитися саме цей епізод шоу. 

У вісімнадцятому випуску за участі флейтистки Інни Воробець та Максима Коломійця звучали оригінальні сольні та дуетні твори для флейти і гобою класиків ХХ століття (Едгар Варез, Ежен Бозза, Ніно Рота, Андре Жоліве), сучасних закордонних (Гайнц Голліґер) і українських композиторів. Окрім твору 2009 року Олексія Шмурака (a.k.a. «погано темперованого Сильвестрова», за словами Максима Коломійця) музиканти виконали також і спеціально написану для цього випуску композицію Віктора Рекало. Класикою ХХ сторіччя (Ігор Стравінський, Олівʼє Мессіан) та більш сучасною музикою (Тіберіу Олах, Володимир Рунчак) для кларнета-соло провів глядачів і Дмитро Пашинський у двадцять четвертому випуску

До дванадцятого випуску «Kora Late Night Show» доєднався скрипаль Ігор Завгородній із дуже різноманітною музикою та, певно, найдивнішими (а тим і найцікавішими) темами для спілкування. Окрім творів Ежена Ізаї, Бориса Теплова, Золтана Алмаші музикант виконав власні опуси (серед яких були й «ідіотські мініатюри», за авторським жанровим визначенням), а також започаткував традицію гри «Бздури» у шоу, суть якої полягає у музичній імпровізації від образу.

Власні твори для арфи-соло презентувала також і Валерія Тихонова у двадцять третьому епізоді шоу. А в «Kora Late Night Show Special» у гості до арт-кубу з Нідерландів завітав композитор Максим Шалигін із піаністом Антонієм Баришевським, баритоном Андрієм Бондаренком та скрипалями Ігорем Завгороднім, Андрієм Павловим, які виконали вокальний цикл «З лози виноградної» та «Багателі» автора.

  • електронна музика

Електронна музика в «Kora Late Night Show» була представлена майже у всіх напрямах. Генеративній електроніці на модульному синтезаторі присвячені перший випуск та «Kora Late Night Show Special» з Олегом Шпудейко (a.k.a. Heinaly). Ведучі шоу дізналися в музиканта про походження псевдоніму з книги Браяна Герберта та Кевіна Андерсона «Дюна: Дім Гарконненів» («heinaly» означає вітер), про небезпеку подорожей у часі та питання завершення класичних творів штучним інтелектом. 

У четвертому випуску свою діяльність презентували учасники дуету «InnerLicht» («Внутрішнє світло») Максим Коломієць та Віктор Рекало. Оскільки обидва музиканти мають неабиякий досвід створення та гри музики у класичному напрямі, а також реалізують себе у вільних творчих експериментах, то темою діалогу стало обговорення різниці між цими практиками.

Електроніку як ще один інструмент для написання класичної музики показала у девʼятнадцятому випуску композиторка Алла Загайкевич. Вона розповіла про власні твори, електроакустичну музику в Україні, технічну та філософську сторону роботи з електроакустичним інструментарієм.

  • фольклорна музика

Фольклорну стилістику різних національностей у випусках «Kora Late Night Show» можна було почути від гуртів. У шістнадцятому епізоді участь взяв квартет з двох скрипок, альта і контрабасу «Contrabass&Co». У сімнадцятому — кантрі звучання, або, як зазначають самі виконавці, «альтернативний трансатлантичний фольк» лунав від «Ukiez».

У певному сенсі фольклорну культуру міфічного постапокаліптичного Чорнобильдорфу представляли та пояснювали композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко. Цей дует із композиціями «Allemanda», «Hopaque» та іншими міг би потрапити майже до всіх категорій у цьому тексті, але у підтримку легенди опери «Чорнобильдорф» двадцять третій випуск буде рекомендований до перегляду саме тут.

  • імпровізаційна музика

Велика кількість випусків шоу була заточена на музичній імпровізації у різних стилістиках від музикування на окремих видах інструментів до року та сучасної класики. У шостому випуску харківську бандуру із мікрохроматичною темперацією показував Володимир Войт. Але лише бандурним виконавством не обмежилося, тому музиканти поспілкувалися також і про Карлгайнца Штокгаузена і Гельмута Лахенманна.

У сьомому випуску художник і саундартист Саша Долгій («Інститут Звуку», майстерня «Ефір») розповідав про створення, демонстрував можливості «магнітних гуслів». На баритоновому саксофоні з електронікою у двадцять пʼятому випуску імпровізував Андрій Сидоркін (a.k.a. проєкт «Ембріон Бормана»), а на власній колекції ударних інструментів у двадцять шостому епізоді — Андрій Мороз.

Композиції та імпровізації власного авторства у двадцятому випуску виконував Антоній Баришевський. В talk-частині цього епізоду музиканти торкалися теми альтер его «бульбонос» і фотографічного хобі Антонія, теми методів імпровізації, власного дитячого гурту «Хуторські бабочколови» та чи грав музикант нетверезим. У декількох епізодах шоу можна було почути імпровізацію гітариста/бас-гітариста/сітариста Дмитра Радзецького: сольно — у третьому епізоді, разом із контрабасистом Назаром Стецем — у пʼятому, разом із Максимом Коломійцем — у двадцять сьомому та із музикантами проєкту «Radz» — в одинадцятому.

  • інші стилі та стильові мікси

Частину епізодів шоу представляли виконавці, котрі працюють в авторських стилях. У девʼятому випуску учасницею «Kora Late Night Show» стала композиторка та виконавиця Владислава Бучко із проєктом «Buch&Co» та власними піснями. Авторській гітарній музиці була присвячена перша половина двадцять пʼятого випуску із Георгієм Гридковцем. У двадцять першому випуску Сергій Радзецький та Катерина Волошина представляли дует «Інша тиша» із музично-поетичними композиціями.

Особливої уваги заслуговують випуски за участі музикантів, що працюють зі стильовими міксами. У пʼятнадцятому епізоді гітарист/бас-гітарист Сергій Радзецький виконував перекладення твору Фредеріка Шопена та фантазії на теми «Beatles». Арії з опер «Дон Жуан» «Фауст», «Кармен» в панк-роковій обробці та власні панк-рокові композиції у тринадцятому епізоді виконав дует «Traktor» у складі Олександра Піпи та Дейва Лі. У другому випуску виступав гурт «Сон сови», що за словами його фронтмена, надихався «Mr. Bungle», «The Residents», а також оперою «Великий Мертвіарх» Дьордя Лігеті. Інше неординарне тріо музикантів — «Le Cru» — із опусами на кшталт «Отруєння глютеном» можна почути у двадцять шостому випуску. Також в рамках шоу (у чотирнадцятому епізоді) імпровізаційним концертом арт-куб «Kora» відзначив своє триріччя разом із командою та друзями.

***

Зібрати таку кількість талановитих музикантів-професіоналів та музикантів-аматорів, обʼєднати на одній сцені такий спектр різної музики є чудовим прикладом співіснування, співпраці митців, де будь-які поділи вже не мають суттєве значення, бо у пріоритеті — творчість, музикування. А силу запалу від того можна порахувати лише ентузіазмом, який насичував цілу команду «Kora Late Night Show» енергією виходити у прямий ефір щотижня впродовж пів року, отримуючи комерційно лиш підтримку у вигляді нерегулярних благодійних внесків від глядачів шоу. Хочеться сподіватися на продовження шоу у другому сезоні, адже формат perform-and-talk show є гарним способом просувати нішеві напрями музики та комунікувати із сьогоднішньою аудиторією.

Команда «Kora Late Night Show»: засновники простору арт-кубу «Kora», автори і ведучі шоу Максим Коломієць, Дмитро Радзецький, звукорежисери Євген Пилипенко, Валерій Корнієнко, відповідальні за світло, відео, камери, трансляцію Станіслав Гольтваниченко, Катерина Гусленко, Руслан Березовой, Андрій Іздрик, технічний директор «Lamo Ukraine» Владислав Хоптинский, фотографи Аліна Гармаш, Володимир Осипенко, Тіна Грач, дизайн Євгенія Перуцька, кураторки Анастасія Семенченко, Олена Антонік, редакторка-журналістка Віка Федоріна.


Читайте також: 
Імпровізаційна zoom-опера «Діти здобули суб’єктність», або чим закінчуються сни?
Сексуальне у музиці, або як заблукати в електроакустичному «Лабіринті насолод» Максима Шалигіна
Оперний триб’ют Лесі Українці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *