«Камерна музика з Валерієм Соколовим»: Мендельсон і Чайковський У зимову пору року класична музика дарує тепло і щирість почуттів

23 і 24 лютого у Будинку Актора в рамках проєкту «Камерна музика з Валерієм Соколовим» звучатимуть безсмертні твори Петра Чайковського і Фелікса Мендельсона, що вже понад століття дарують слухачам почуття щастя і найяскравіші спогади у їхньому житті.

«Камерна музика з Валерієм Соколовим» — це авторський цикл всесвітньо відомого українського скрипаля, про якого вже у 18 років зняв документальний фільм «Скрипка в душі» легендарний французький режисер Бруно Монсенжон — автор документальних стрічок про Святослава Ріхтера, Дітріха Фішера-Діскау, Гленна Гульда, Давида Ойстраха, Ієгуді Менухіна.

Валерій Соколов

Програма концертів:

  • Фелікс Мендельсон (1809-1847) — Струнний Октет Мі-бемоль мажор, ор.20 (1825):

Фелікс написав твір у 1825-му, коли йому було всього 16 років. Прем’єра п’єси, ймовірно, відбулася на одному з домашніх концертів сім’ї Мендельсонів.

Октет починається з витонченого Алегро, переходить до м’якої лірики другої частини. Загадкове Скерцо в третій, за словами сестри композитора Фанні Мендельсон, викликає примарні образи зі сторінок «Фауста» Йоганна Гете. Фінальна частина починається з галасливою фуги — вочевидь результат кропіткої роботи над вивченням творчості Йоганна Себастьяна Баха — і завершується в піднесеному настрої.

Попри суворе ставлення до власної творчості Мендельсон любив свій Октет: назвав його «найулюбленішим з усіх моїх творів» і додавав: «Я чудово провів час, коли писав його!»

  • Петро Чайковський (1840-1893) — Струнний Секстет «Спогад про Флоренцію», ор.7 (1890):

Флоренція була одним з тих міст, де Чайковський неодноразово бував, де він з цікавістю знайомився з італійськими пам’ятками, італійськими пейзажами, де йому дуже вільготно працювалося.

Втім, процес створення «Спогаду» був не надто простим для Чайковського. «Я працюю з неймовірними зусиллями», — написав він своєму братові Модесту в день, коли він почав роботу над твором. «Мені заважає не відсутність ідей, а новизна форми. Має бути шість незалежних і одночасно однорідних партій».

Пізніше своєму другові Зілоті: «Я постійно відчуваю, ніби … Я фактично пишу для оркестру і просто перекладаю твір на шість струнних інструментів».

Попри постійні сумніви Чайковського, саме завдяки віртуозному стилю «Спогад про Флоренцію» став одним з найпопулярніших творів камерної музики.

Виконавці — лауреати міжнародних конкурсів:

  • Валерій Соколов (скрипка),
  • Ольга Чорнокондратенко (скрипка)
  • Варвара Васильєва (скрипка)
  • Софія Грабовська (скрипка)
  • Наталія Кулеба (альт)
  • Костянтин Кулеба (альт)
  • Артем Полуденний (віолончель)
  • Олексій Шадрін (віолончель)

Організатор концерту – Агенція Ederi Management, своєю місією вважає створювати умови для того, щоб класична і сучасна академічна музика зазвучала на повну силу і відчула себе, як вдома.

Партнер концерту – благодійний фонд Vere Music Fund, який надає українським музикантам гранти для участі в міжнародних конкурсах та майстер-класах, підтримує музичні конкурси в Україні, а також реалізує фестивальні проєкти та освітні ініціативи.

 

Купуйте квитки онлайн за посиланням

Довідки за телефоном: 044 235 2081

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *