Дослідження. Сучасна українська музика на сцені Національної філармонії України у 2023 році

Як часто зі сцени Національної філармонії України лунають сучасні українські твори? Твори яких композиторів виконують найчастіше та чи є місце молодим композиторам у концертних програмах? Центр музики молодих здійснив дослідження репертуару, що звучав у Національній філармонії України протягом 2023 року і ділиться його результатами нижче.

Перш ніж почати, кілька уточнень. Концерти Національної філармонії України відбуваються на багатьох локаціях у Києві: у музеях, садибах, бібліотеках тощо. У цьому дослідженні враховуються виключно концерти із двох сцен: Музичного салону та Колонного залу ім. Миколи Лисенка. А сучасною українською музикою вважатимемо твори живих композиторів, що сформувалися та/або працюють в Україні. 

Дослідження спрямоване на аналіз класичних творів, створених з метою художнього самовираження. Отож концерти популярної музики, джазу, звітні концерти музичних навчальних закладів до розгляду не беруться.   

Загальна ситуація

Кількість концертів, де у програмі є бодай один сучасний український твір, складає трохи більше чверті від загальної кількості концертів серйозної музики. Причому цей показник коливається у межах 15% (квітень) і 38% (жовтень). 

Якщо проаналізувати програми цих концертів, то співвідношення сучасних українських творів до усіх виконаних буде менше — 9,8% із розходженням від 4,6% (серпень) до 17% (жовтень). Тобто кожен десятий виконаний твір належить перу сучасного українського композитора.

Така різниця обумовлена різними чинниками: меншою інтенсивністю концертного життя у літній період, а також стабільними подіями, на яких звучить сучасна українська музика — фестивалі Kyiv Music Fest (жовтень) та «Київські премʼєри» (травень). Також у жовтні 2023 року відбувся концерт до 60-ліття Камерного оркестру Національної філармонії України. Цей колектив є відомим завдяки виконанню сучасної української музики, тож і програма ювілейного концерту містила чимало таких творів.

Зрештою, коливання представленості сучасної української музики у межах 23% (порівнюючи концерти) та 12,4% (порівнюючи твори) свідчать про несистемність впроваджуваних практик у Національній філармонії України. Частково це також пояснюється великою кількістю акторів, що мають концерти на цій сцені і не завжди узгоджують свої дії. Втім про виконавців йтиметься далі. 

Хто такий сучасний український композитор, якого виконують?

 Протягом 2023 року у філармонії звучали твори 43 авторів:

Із цього переліку — 34 композитори (79%) та 9 композиторок (21%), тобто кожен пʼятий виконаний твір — написаний жінкою. Якщо взяти до уваги виключно оркестрові твори, то співвідношення таке: 81,5% виконаних творів належать авторству чоловіків та 18,5% — жінок. 

До порівняння: згідно з дослідженням від Donna, Women in Music в сезоні 2021–2022 у програмах оркестрів з усього світу містилося близько 7,7% творів, написаних жінками. У дослідженні від Французького синдикату композиторок та композиторів сучасної музики, у якому враховується репертуар національних оркестрів з 2017 до 2020 років, співвідношення композиторок і композиторів складає 12,1% та 87,9% відповідно. За таких умов український показник є досить обнадійливим та свідчить про більшу представленість оркестрової музики жінок, аніж деінде.     

Середній вік виконуваного композитора — 57 років. Наймолодшим автором за 2023 рік став Всеволод Сіренко (32 роки), а найстаршою — Жанна Колодуб (93 роки). Якщо ж поглянути на виконуваність музики різних поколінь, то найбільш представленим є покоління 60+, далі за популярністю на сцені НФУ є середнє покоління (40–59 років), після — молоді композитори (32–39 років). 

Таке ж співвідношення зберігається і щодо виконань оркестрової музики. Твори молодих композиторів до 39 років є найменш затребуваними (8%), тоді як музика композиторів середньої генерації — це 32% виконаних творів. Безумовне лідерство мають композитори 60+ років, твори яких складають 60% від усього сучасного українського репертуару. Ситуація у Франції відрізняється від української тим, що найбільш виконуваним все ж є середнє покоління композиторів (44%), тоді як старше — це 37,4% виконуваної сучасної французької музики. А молодь так само є у меншості — 18,6% творів. 

Мала представленість творів сучасних українських композиторів у концертах Національної філармонії є тривожним сигналом. Це загрожує тим, що все менше молоді повʼяже своє життя з композицією, оскільки система пропонує їм обмаль можливостей для професійного зростання. Таким чином на зміну старшому поколінню прийде менше молодих композиторів, і класична музика стане ще більш маргіналізованою сферою у суспільстві. 

ТОП-12 популярних композиторів на сцені Національної філармонії України складають композитори: Валентин Сильвестров (26 виконань), Євген Станкович (15 виконань), Вікторія Полева (8), Володимир Зубицький (7), Олександр Родін (5), Золтан Алмаші, Олег Безбородько, Максим Шалигін (на кожного по 4 виконання), Михайло Швед, Жанна Колодуб, Леонід Грабовський та Леся Дичко (по 3 виконання кожного). У цілому цей перелік відповідає загальним тенденціям серед виконуваних українських авторів щодо віку та гендеру. 

Хто виконує сучасну українську музику?

Сучасна українська музика звучить на сцені Національної філармонії України зусиллями різних організацій і колективів та завдяки різноманітним ініціативам. Так, з року в рік незмінним є лютневий авторський концерт Олександра Саратського. Цьогоріч також відбувся авторський концерт Володимира Зубицького — до 70-ліття автора (виконавцями виступили Національний президентський оркестр та Хорова капела імені Чубинського). Очікуваними є фестивалі Національної спілки композиторів України, які презентують сучасну українську музику: Kyiv Music Fest та «Київські премʼєри». Втім основна частка виконань — це впровадження творів до концертних програм за ініціативи самих колективів.

Серед найпомітніших гравців є Національний будинок музики, Національний симфонічний оркестр України, Національний президентський оркестр, Маріупольський камерний оркестр «Ренесанс», ансамблі «Київські солісти», «Київська камерата»,Alter Ratio, хор “Moravski”, хор «Київ» та колективи НФУ: Симфонічний оркестр, Камерний оркестр, квартет «Каприс-класік» та ін.

Найчастіше до сучасного українського репертуару звертаються: серед солістів — Євген Громов (виключно музика Валентина Сильвестрова), з ансамблів — «Київська камерата» (музика 10 композиторів, не більше двох творів одного автора), серед оркестрів — Камерний оркестр НФУ (сім композиторів, з них половина виконаного — твори Валентина Сильвестрова). 


Цікаво спостерегти, які твори є найбільш популярними серед виконавців. Так, протягом 2023 року двічі звучали: Langsam та Bucha. Lacrimosa Вікторії Полевої, «Тиха музика”, Серенада для струнних та «Кітч-музика” Валентина Сильвестрова, Largamentо Олександра Родіна, «Присвята Пʼяццоллі” Володимира Зубицького та Камерна симфонія №7 Євгена Станковича. Якщо не брати до уваги самобутню музику Валентина Сильвестрова, то значна частина творів має деякі спільні ознаки. Це повільний темп, виконавський склад — соло з камерним оркестром та загальний експресивний тон висловлювання. Така зосередженість на певному топосі може бути виправдана запитами публіки, втім це не сприяє різноманітності нових творів, оскільки виконаними можуть бути здебільшого саме такі.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *