Шевченківська премія-2023: огляд номінантів категорії «Музичне мистецтво»

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив довгий список номінантів.

Цього року в категорії «Музичне мистецтво» представлені п’ять кандидатів:

Хорові твори «Молитва до Богородиці», «І мертвим і живим», «Світає, край неба палає», «Любіть Україну», «Синам України»; кантата «На крилах вічності»

• Автор: Богдан Шиптур

• Висунуто Івано-Франківським фаховим музичним коледжем імені Дениса Січинського.

З опису проєкту:

«Хорові твори Богдана Шиптура, які автор представляє на здобуття премії, входять до збірки, що репрезентує багаторічний творчий доробок талановитого митця та складається з тридцяти п’яти музичних композицій.

Твори зі збірки Б.Шиптура різні за настроєм та художньо-виразовими засобами. Музична мова, зокрема гармонія, не надто складна, проте зустрічаються барвисті співзвуччя, цікаві ладогармонічні прийоми, своєрідна ритміка; голосоведення завжди продумане та зручне для виконання з використанням підголосків, імітацій; музичний супровід досить насичений, в акомпанементі відчувається оркестрове мислення.

Хорові твори Б.Шиптура привертають увагу високою композиторською майстерністю та яскраво національним колоритом з опорою на інтонації української народної пісні. А використання солістів, терцієві послідовності, варіантно-варіаційні принципи розвитку, імітаційна поліфонія випливають з особливостей українського народного багатоголосся».

 

Проєкт «Улюблені класики»

• Авторка: Марія Бурмака

• Висунуто Громадською організацією «Perfect Art Group»

З опису проєкту:

«Народна артистка України Марія Бурмака і композиторка об’єднала професійних музикантів та сучасних саундпродюсерів у масштабному проєкті «Улюблені класики» задля створення сучасного музичного альбому на вірші класиків української літератури.

Проєкт спрямований на підтримку і розвиток української літератури, популяризацію творів українських поетів-класиків через сучасну пісню серед широкого кола слухачів, але особливо — задля заохочення молоді до вивчення найкращих надбань української літератури.

Альбом «Улюблені класики» — це альтернативна форма подачі вивчення української класичної літератури, яка покликана сприяти формуванню української ідентичності та збереженню культурної літературної спадщини. Проєкт охоплює 15 творів класиків української літератури, від Шевченка до Стуса, що входять до навчальної програми».

Музичний альбом-диптих «Коляда-Триб’ют»

• Автори: Євген Петриченко, Богдан Пліш, Ольга Кононенко

• Висунуто Національним будинком органної та камерної музики України

З опису проєкту:

«Архаїчні колядки і щедрівки східної України (які, по суті, зникали з регіонального культурного простору разом зі своїми носіями) були переосмислені, презентовані та надані у вільний доступ широкому колу сучасних споживачів. Альбом-диптих має два основних продукти: 14 партитур (з вокальними та оркестровими голосами) та 28 Фонограм (14 оркестрових типу «мінус» і 14 вокально-оркестрових типу «плюс»).

Євген Петриченко відібрав фольклорні першоджерела та на їх музично-вербальній основі створив унікальні вокально-оркестрові партитури. Богдан Пліш забезпечив концертне виконання творів альбому та оркестрове виконання творів для виготовлення фонограм типу «мінус» та типу «плюс». Ольга Кононенко забезпечила процес реалізації та виконання концертної презентації та процесу звукозапису, а також масштабувала аудиторії альбома-диптиха на національному та міжнародному рівнях.

Оприлюднені на платформах Soundcloud та YouTube еталонні аудіозаписи (фонограми типу «мінус» і типу «плюс») і партитури у вільному доступі надихнули професійні та аматорські колективи з усієї України до створення власних каверверсій.

14 колядок та щедрівок, які увійшли до альбому, презентують широку змістовну (від створення світу до біблійних сюжетів), часову (дохристиянську та християнську) та географічну (автентичні зразки збирались в Донецькій, Харківській та Луганській областях) амплітуду. Саме ця контекстуальна складова руйнує штучно створений міф про «неукраїнський» схід України».

 

Аудіоальбом «Пісні Української революції»

• Автори: Тарас Компаніченко, Сергій Охрімчук, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Максим Бережнюк

• Висунуто членом Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Володимиром Войтенком

З опису проєкту:

Авторами більшості пісень альбому «Пісні Української революції» є класики української літератури Олександр Олесь, Грицько Чупринка, Микола Вороний, Христя Алчевська та інші. Серед композиторів — Кирило Стеценко, Микола Леонтович, Олександр Кошиць. Яків Степовий, Павло Синиця, Костянтин Богуславський, Левко Ревуцький. Прикметно, що народний гімн «Ще не вмерла Україна» тут виконується на слова Павла Чубинського й Тараса Шевченка, а музика народна з Кубані. Взагалі, існує ціла низка музичних варіантів гімну, й чи не всі вони в репертуарі «Хореї Козацької».

Тарас Компаніченко протягом совєтських та державних українських часів понад 30 років працював над цим альбомом. Він викохував з музиками-однодумцями пісню за піснею, що активно співалися на великих та малих сценах 1917-1921 років на з’їздах і конгресах, на парадах і військових мітингах, під час відкриття шкіл та університетів.

Ці твори відшуковувалися в закритих фондах бібліотек, у музеях, архівах, в експедиціях країною. В них воєдино сплелися дух епохи, ідеали борців, етика й естетика того часу».

 

Концертна програма «Зацвіла в долині червона калина…»

• Авторки: Олександр Тищенко, Юрій Курач

• Висунуто громадською організацією «Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка

З опису проєкту:

«Концертна програма «Зацвіла в долині червона калина…» є синтезом популярних творів видатних українських композиторів, та композицій Олександра Тищенка на вірші Тараса Шевченка. До програми входять кращі зразки української музичної класики, що представлені творчістю Кирила Стеценка, а саме композицією «Гей, літа орел» з музично-драматичної вистави «Гайдамаки».

Програму цікавою та особливою роблять твори неперевершеного пісняра, композитора О.Білаша (два хори з опери «Гайдамаки»). Саме цей хоровий твір в перекладі для капели бандуристів знайшов нове трактування та довге концертне життя.

Ліричністю, задушевністю та сентиментальністю програму доповнюють твори сучасного композитора, співака, музично-громадського діяча Олександра Тищенка. Героїчні образи та непоборність національного духу лунають в поемі класика та основоположника української національної композиторської школи М. Лисенка «Іван Гус». Нове, нетрадиційне та гостроактуальне прочитання полум’яно і захопливо звучить у творі «Заповіт» з к/ф «Заповіт» кінооб’єднання «Вавилон’13». Світлі оптимістичні та радісні герої постають у творах О.Тищенка «Зацвіла в долині червона калина», «Тече вода з-під явора».

Програма «Зацвіла в долині червона калина…» є втіленням культурного надбання нашої держави, яку об’єднує творчий спадок велично постаті видатного українського поета, художника, громадського діяча Тараса Шевченка».


Читайте також:

Шевченківська премія-2021. Хто переміг у номінації «Музичне мистецтво»

Слухаємо сучасну українську музику: «Повітряна механіка» Алли Загайкевич

Твори Лесі Дичко та Віктора Камінського. Слухайте новий альбом флейтистки Наталії Кожушко-Максимів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *