Фестиваль сучасної музики «Контрасти» оголосив програму На фестивалі заплановані 14 подій

XXIX Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти» пройде з 29 вересня по 8 жовтня у Львові. Тема фестивалю — “Pulsus”. Цьогоріч у програмі: 14 подій 10-денного маратону, знані колективи Львова, гості з Києва, Польщі й Німеччини.

29 вересня, 19:00. Відкриття фестивалю

Відкриватиме фестиваль Національний ансамбль солістів «Київська камерата» з програмою, в яку увійшли твори Івана Карабиця, Золтана Алмаші, Олександра Козаренка, Кармелли Цепколенко, Леоніда Грабовського, Валентина Сильвестрова, а також Євгена Станковича.

30 вересня, 18:00. «Валентину Сильвестрову — з пошаною»

У день народження видатного українського композитора, 30 вересня, піаністка Віоліна Петриченко разом з меццо-сопрано Лілією Нікітчук та Академічним симфонічним оркестром Львівської національної філармонії на чолі з Володимиром Сивохіпом виконають низку творів Валентина Сильвестрова у Львівській національній філармонії, серед яких премʼєра — цикл «Пʼять мелодій на Новий Рік».

Фестиваль "Контрасти"
Фото: Данило Бедрій

1 жовтня, 18:00. «Діалог зі Скориком»

На честь Мирослава Скорика у 2021 році з’явився Конкурс, що відзначає здобутки української композиторської школи, а також заохочує композиторів писати більше й краще. Вже вдруге Конкурс знайшов своїх переможців — майстерних, амбітних, і по-особливому талановитих: Юрія Пікуша, Ренату Сокачик та Нікіту Іванченка. Виконають і твір лауреатки ІІ премії минулої едиції Конкурсу, Надії Курінної.

Провідником у всесвіт кожного автора стане Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії під орудою відомого польського диригента Вінсента Козловського. Солюватимуть незрівнянні Артем Полуденний, Назар Стець та Оксана Литвиненко.

2 жовтня, 19:00. Silenzio dal dolore

Камерний оркестр «Віртуози Львова» представить музику Петеріса Васкса, Володимира Пасічника, Євгена Станковича, Алли Сіренко, Мирослава Скорика, Богдани Фроляк та Ганни Гаврилець.

3 жовтня, 19:00. «Барвінський і Скорик»

Програма четвертого концерту фестивалю є діалогом двох видатних митців, крізь призму виконання талановитими українськими музикантами: скрипалькою Наталією Гордєєвою, віолончелістом Максимом Римарем та піаністкою, солісткою філармонії Віоліною Петриченко.

Фестиваль "Контрасти"
Фото: Данило Бедрій

4 жовтня, 19:00. «Сестри. Музи»

На концерті прозвучить музика сестер-композиторок — Ганни Гаврилець та Богдани Фроляк. Це пошук нових стежок в українській музиці, від її сакрального першопочатку, відлуння народних пісень рідного Прикарпаття до наднових композиторських експериментів

5 жовтня, 17:00.«Препаровані ландшафти». Концертна зала Дому звуку (вул. Князя Романа, 6)

Студенти-композитори випробовуватимуть поєднання препарованого фортепіано та електроніки. Початкова ініціатива зі створення цих творів зародилась в рамках курсу композиторських технік XX-XXI століття і поступово переросла у повноцінний творчий проєкт.

5 жовтня, 19:00.«Академія»

Концерт-сплав мудрого досвіду і свіжих молодечих сил: Львівський камерний оркестр «Академія» виступить із солістами нової генерації Станіславом Паращуком та Павлом Янушевським. Програма включає лише авангардні твори й прем’єри: твори Юзефа Коффлера, Мирослава Скорика, Віктора Камінського, Рустама Керімова та Анджея Курилєвіча

6 жовтня, 19:00.«Concerto grosso з позитивом»

У проєкті Євгена Петриченка «Concerto Grosso з позитивом» фокусом уваги стане саме сьогодення, яке щомиті змінюється на краще завдяки особливим людям. Цей проєкт — про творців прекрасного в часи жахливого, про світло в часи суцільної темряви, про позитив у часи тотального негативу. Виконавці — новостворений, але по-особливому професійний Liatoshynskyi Capella: Early Music Ensemble Національного будинку музики (Київ).

Фестиваль "Контрасти"
Фото: Данило Бедрій

7 жовтня, 19:00.«Пульс-маратон»:

16:00. Kune / Together

У програмі представлено один твір французького митця Арно Фільона, де поєднуються близько 50 мов. Вони взаємодіють, щоб оспівати наш світ, мир, сьогодення, любов чи смерть, через тексти, в яких кожен знайде шлях до гармонійного «нас».

18:00. Валентин Бібік: Сонати й інтермеццо

Концерт, який пропонує пізнати Харків через майстерність двох його митців: несправедливо забутого композитора минулого століття та піаніста, який досліджує музику рідного міста, Валентина Бібіка та Максима Шадька.

 

19:30. Інтермедія

Передостанній концерт маратону взяв на себе найбільшу кількість світових премʼєр, а також візію максимально обʼємно представити музику останнього століття. Ці короткі та різні емоційно пʼєси подібно до інтермедій у фугах: зʼєднуватимуть, або ж навпаки — розділятимуть, доповнюватимуть та заперечуватимуть погляди одна одної, залучатимуть вас до внутрішнього діалогу та пошуку відповіді на питання: як в цій багатоманітності віднайти своє? Композитори: Лозова, Беріо, Дональд Юй, Хермоза, Мануляк, Сегін 

21:00. Duo Sonoro

Програми «Duo Sonoro» вже не вперше обʼєднують цілковиті протилежності. На цей раз програма дуету — оригінальний та обʼємний погляд на музику другої половини ХХ століття. Якими були в ці роки Україна, Угорщина, Японія, Естонія, Польща, якими їх почули композитори, чиї імена згодом стали символами цих країн? Композитори: Загорцев, Куртаґ, Сильвестров, Такеміцу, Іщенко, Тююр, Лютославський.

8 жовтня, 18:00. Закриття фестивалю

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів виступить на Закритті «Контрастів» з особливою програмою. Цьогоріч до постійного хедлайнера Фестивалю доєднається альтистка Катерина Супрун та польський диригент Вінсент Козловський. Композитори: Пендерецький, Азарова, Щетинський, Козловський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *