Alter Ratio представить у Києві нову програму з прем’єрами українських композиторів

5 грудня Alter Ratio під керівництвом Ольги Приходько представить у Києві програму «Lux aeterna. Псалми падіння». Спеціально для цього проєкту написали нові твори українські композитори Максим Коломієць, Максим Шалигін, Алла Загайкевич і болгарський композитор Петер Керкелов.

Також Alter Ratio вперше в Україні виконає «Lux aeterna» Дьордя Лігеті — у цьому році виповнилося 100 років від дня народження класика музики ХХ століття.

Усі нові твори написані для вокального ансамблю та електроніки і присвячені загиблим на війні українським митцям. Твір Дьордя Лігеті Alter Ratio виконає із заміною чотирьох з 16 голосів електронікою, що символізуватиме пам’ять про втрачені голоси українських митців.

Що говорять композитори про свої твори:

 

  • Петер Керкелов:

«Я вірю, що навіть коли людського життя вже немає, воно випромінює світло на нас, живих. Подібно до фосфору, який світиться, коли його поміщають у темряву. Мертві своїми добрими справами і скорботою, своїми помилками і рішеннями освітлюють нам шлях, яким ми прямуємо до власного світла..

Твір “phos-phorus” складається з коротких фраз з різних не пов’язаних між собою віршів або слів, які поєднуються таким чином, щоб описати відчуття тьмяного і теплого світла, подарованого тими, кого вже немає з нами.

Цей твір присвячений усім українським душам, які, хоч і трагічно втрачені в ці часи темряви, залишаються нашими носіями світла».

  • Максим Коломієць:

«Голоси, що зникають» — це твір на тексти Віктора Рекала, мого давнього друга. Мені було важливо знайти слова, які б резонували з моїм внутрішнім станом і відображали мої почуття. Робота мала стати чимось ніжним, крихким. Вона повинна була розчинитися, як лід у краплях дощу. Це своєрідна метафора переживань останніх кількох місяців, пов’язаних з війною.

Щодня ми бачимо, як зникає світ, до якого ми звикли. Наче зникають у безодні голоси наших людей, які гинуть на фронті чи під обстрілами. І це наше хитке становище викликає особливе відчуття страху, тривоги, хаосу, що насувається. І водночас — почуття безмежної любові до цього світу.

Саме тому мені було важливо зафіксувати це унікальне, хоч і моторошне, відчуття. Ніби помістити його в бурштин, щоб відокремити від себе, зробити його зовнішнім, безпечним, безболісним, обеззброїти. Таким чином, увічнити всі зникомі голоси нашого світу, який тане в темряві».

  • Максим Шалигін:

«“Sub Rosa” на текст Роберта Фроста — це мандрівка мелодичної лінії фактурними та гармонічними лабіринтами, у безодні яких мелодія зазнає безліч трансформацій: від гранично спрощеної діатоніки до похмурих політональних нашарувань, що ніби стискають її.

Партитура насичена поліфонією в найширшому розумінні цього слова. Електроакустична партія починається як акомпанемент до мелодії, але далі переростає в лінію, що слідує за драматургічними подіями… Дзвони в різних формах постають у повну силу, а розвиток їхнього звучання досягає найсюрреалістичніших спотворень».

  • Алла Загайкевич:

«Повільний рух вгору — до світла, вічного світла… Ця метафора руху в фактурній організації Lux Aeterna Лігеті дуже виразна. Відчутна, тотальна. Як передати відчуття руху (до життя, від смерті) — щоденного, постійного? Надії та відчаю?

«Псалми падіння» на текст Ії Ківи побудовані на ідеї відчуття руху в просторі в різних напрямках, іноді майже непомітного, іноді дуже відчутного».


У листопаді Alter Ratio представили програму у Штутгарті та Берліні. У Києві «Lux aeterna. Псалми падіння» прозвучить 5 грудня у Національній філармонії України. Початок о 19:00.

Проєкт підтримується в рамках Projektfonds Ukraine від Goethe-Institut, що фінансується Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини з метою зміцнення стійкості культурних та освітніх партнерів в Україні.

 

Про автора

Музичний журналіст, випускник НМАУ ім. П.І. Чайковського (клас професора Н.О. Герасимової-Персидської).

У 2016 році — організатор першого в Україні концерту музики американського композитора українського походження, одного з засновників музичного модернізму у США, Лео Орнстайна (1893-2002).

З травня 2019 року — головний редактор радіо класичної музики «Радіо Ісландія».

У 2019-2021 роках — PR-директор найбільшого в Україні фестивалю класичної музики «Київ Музик Фест».

З червня 2020 року – засновник і шеф-редактор The Claquers – єдиного в Україні регулярного медіа про класичну музику, яке виходить українською та англійською мовами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *