Вінсент Козловський: «Фестиваль нової музики для слухача — як Ватикан для вірянина»

Фото: Сергій Горобець

Відомий польський диригент Вінсент Козловський цьогоріч став запрошеним диригентом двох масштабних фестивалів — польської «Варшавської осені» та українських «Контрастів». Відкриття першого з успіхом відбулось 17 вересня, але вже незабаром музична громадськість зможе почути диригента на українських концертах 7 та 10 жовтня. 

Рік тому ми з вами спілкувались і ви назвали концерт-закриття «Контрастів» найкращим у своєму житті. Це був чудовий концерт. Що змінилось відтоді?

Це провокативне питання… Я стараюся жити й працювати так, щоб кожен концерт проходив на найліпшому рівні. Кожного разу віддаю 150 відсотків можливого, хочу зробити кожен раз кращим із життя мого, життя виконавського і слухацького. Може, це банально, але моя відповідальність — ставитись до кожного наступного твору, як до найкращого у світі та мого улюбленого.

Однак сказати, який концерт був «найкращим», оскільки ми говоримо про мистецтво — «виміряти» образи Ван Гога чи Модільяні як на спортивних змаганнях, — неможливо. Бела Барток казав, що змагання — «для коней». Вважаю, що кожен з нас може дозволити собі глибше сприйняття мистецтва та розумну дискусію про нього.


«Коли беру новий твір у свої руки, я стаю мандрівником до незнаної країни»


Ви виконуєте музику різних стилів. Сучасну виділяєте для себе? 

Сучасна музика — це місія, і доля сучасного артиста — займатися нею. Так, щоб вона рухала цю сферу, була актуальна і якісна, аби це не був маргінес, а звична частина. Нею я займався з дитинства, першого класу музичної школи та до цієї пори стараюся пізнавати її нову, але не тільки найновішу, а й, наприклад, Лютославського. Я відчуваю, що маю чого додати від себе у ній.  

Які ваші критерії підбору творів в репертуар?

Я з величезною повагою щораз підходжу до таких справ. В наш час є багато виконань, диригентів, виконавців на всіляких інструментах, але це часто дає багато шуму і мало сенсу. Я звертаюсь до творів нових, новітніх та прагну досліджувати їх, ставати поінформованим про стилістику, техніку музикологічно. 

Знання дають можливість проникнути «в шкіру» композитора, знайти паралелі в його історії та витлумачити їх. Пізніше я перекладаю ці знання на суто музичні якості. Тоді інтерпретація стає не тільки достовірною, але й особистою, глибшою. 

Також артисту потрібно відчувати себе в обраному стилі, як риба в воді. Тоді він свою частинку інтерпретації віддає, і виходить змістовне та глибоке виконання. Так було з проєктом рік тому, «Метаморфозами», так в мене було минулого сезону, серед інших, з Гайдном. 

Мова нової музики — космополітична. Це завжди пригода. Коли я беру новий твір у свої руки, я стаю мандрівником до незнаної країни, досліджую її флору, фауну… Або ця країна може бути відома мені, але в інших контекстах: інші температури, гори, рівнини чи дерева. Знайомство з новою композицією — як пізнання нової людини.  

Фото: Grzesiek Mart

А ви дотримуєтесь тієї думки що композиторський твір оживає з виконанням, чи він народжується в авторському середовищі й потім «виходить» на сцену?

Це давня академічна дискусія. Насправді сучасний твір більше залежить від сфери концептуальної, тонкощів запису, тому що кількість інформації у творах набагато більша. Результат звуку потрібно прорахувати. Композитор це робить, а наша виконавська майстерність є в тім, щоб зрозуміти його інтенцію, і твір зазвучав так, як композитор хотів.

Музика є мистецтвом мірил. Твір починається і мусить закінчитися. Він існує стільки часу, стільки звучить, і тільки тоді ми можемо пережити його. Тому важливо чути музику наживо, бо це есенція мистецтва. Музика дає нам найкращу і найсильнішу можливість відчувати життя тут і зараз.

Що є однією з найважливіших речей у самому відкритті нового твору? Який вклад диригента та оркестрантів?

Це партнерська робота. Диригент має знати, як скласти докупи новий твір, побачити у ньому необхідні сенси. У новій музиці буває багато яскравих ефектів. Композиція не знана, а диригент як «режисер нової постановки» допомагає музикантам зрозуміти ціле і досягти його повного вираження. Їхнє завдання уже — відточувати свою звукову майстерність, але також після пояснення диригента мають інтелектуально зрозуміти, для чого це робити. Диригент може підказати, створити оптимальні умови, але сам він не грає і музикантам за реалізацію виконання належить слава більша, ніж диригенту

Майданчики сучасної музики, фестивалі — це рушійна сила мистецтва? Яка їхня роль?

Вже віддавна існує так звана festival music. Єжи Вальдорф (Jerzy Waldorff) якось говорив про те, що твір часто грають тільки на фестивалі, і потім він перестає функціонувати в музичному житті, а інші твори, «фестивальні стандарти» виконуються знову і знову всюди (наприклад, Дев’яту симфонію Дворжака можна відтворити кілька разів протягом одного вихідного дня в одному місті). Принципи цього життя загалом є дуже складними. Слухачі очікують конкретних програм.

Фестиваль нової музики — як Ватикан для вірянина, але також і гарне місце для невіруючих туристів. «Нормальний» меломан, слухач класичної музики прийде з цікавості, розширити свій кругозір. В коло слухачів входять також композитори, виконавці, музикознавці. На концерті музики сучасної простіше зустріти відомого художника. Тобто є така елітарна частина, і промоція фестивалю може також наблизити нових слухачів своїми атракційними програмами.

Фото: Сергій Горобець

Хіба це не проблема, що музикантів слухають самі музиканти? 

Не тільки. Для музикантів та художників ця нова музика може бути незрозуміла, проте вони приходять, і повинні дізнаватися про сучасну художню реальність. Кожна людина потребує освіти, розпізнавання нових речей і трендів, вартує бути свідомим учасником / творцем сучасної культури. Наприклад, на такий концерт фестивалю прийде відомий музикант, який не грає багато сучасної музики, і потім, може, візьме її у свій репертуар під час стандартного філармонійного речиталю. Це не так просто: «музиканти ходять на музикантів». На елітарність ніколи не було багато попиту.

Роль фестивалів є істотна через те, що це компендіум, площа для артистів з можливостями виконання. Бо де ще авангардовому композитору презентувати себе, як не на фестивалі музики сучасної? Йому було б теж дуже важко здійснити власний концерт. Саме на фестивалі він найбільше зацікавить своєю творчістю і покажеться сам в контексті інших нових композицій. І такі фестивалі, як «Контрасти» чи «Варшавська осінь» мають свою історію та свою марку, є дуже добрим подіумом, щоб показати творчість. Це джерело музичної культури.

У цьому році ви диригували інавгураційним концертом фестивалю «Варшавська осінь», і будете диригувати на Закритті «Контрастів». Що спільного між ними? Ви як резидент обох масштабних подій точно склали свою думку.

Подібних речей є дуже багато. Це обидва дуже відомі фестивалі, які регулярно відбуваються багато років. В їхніх країнах завдяки цьому відбуваються суттєві зміни. «Контрасти» для України й не тільки — дуже важливі. «Варшавська осінь» — з всієї Польщі та не тільки люди з’їжджаються слухати концерти.  

Кожного року фестивалі обирають актуальну головну думку, тему. Цього разу в Варшавської осені це була «імерсія», в «Контрастів» буде — past-moderne / post-moderne. Вони впливають на програмування концертів. Обидва фестивалі стараються робити так, щоб проводити настрій, ідею через кожну подію та досліджувати її. Розмовляти на цю тему, зустрічатись з композиторами, підіймати ці топіки, як на конференціях. Сама музика, врешті, без пояснення — якщо програма має належну структуру — може рухатись, показувати різні сторони, поглиблювати та «опрацьовувати» найвищі ідеї. 

Третє спільне — це багато прем’єр, національних та світових. Це особлива гордість, бо це значить що фестиваль живе і дає кошти на реалізацію нових композицій творців. На жаль, приватні інвестори в наших країнах не підтримують нову музику, що є ознакою їхнього незнання. Патронаж приватного сектору та неурядових організацій має вирішальне значення — інвестори повинні розуміти, що, підтримуючи найновішу креативність, вони демонструють свій бренд у світлі чистих інновацій, незвичайних рішень та піднесеної естетики. Просування цих подій піде на користь усім, хто займається високим мистецтвом. 

Ще подібне, що фестивалі міжнародні. Не тільки у своєму «варяться», а відбуваються на міжнародній платформі. Виконавці, композитори та слухачі з закордону приїжджають, це очевидно допомагає пізнати культуру інших країн. Побачити наше відношення до своєї культури та її цінність.

Розкажіть про концерти з вашою участю на «Контрастах» цього року. Вони відбудуться 7 та 10 жовтня.

«Меланхолійна кантата на честь львівського Моцарта» у програмі 7 жовтня — це справжній постмодерн. Як сказав композитор Богдан Сегін, «Я не міг в XXI столітті серйозно написати кантату». Це гра. Не можна свідомо назвати твір кантатою, коли ми знаємо, що то була барокова ужиткова форма з іншими функціями. Він зробив певну музичну компіляцію, Остап Сливинський створив свій текст, і використав замітки з щоденників Франца Ксавера Моцарта. Функція «Меланхолійної кантати» — через музику познайомити із творчістю і долею Моцарта. Мені дуже імпонує письмо Богдана, бо у нього є дар вжити саме те, що потрібно. Це, мабуть, дивно звучить. Але я є адептом «школи» Лютославського, який казав, що композиція — це «наука елімінацій». Відсікання всього непотрібного. Богдан справжній майстер у цій справі (і не тільки в цій!).


«Одне з найбільших досягнень Фестивалю: музиканти тут дбають про музику»


Цікаво, що на Закритті Фестивалю буде звучати твір переможця Всеукраїнського композиторського конкурсу імені Мирослава Скорика. Ви теж композитор і член журі. Як відбувався Конкурс? Яка програма Закриття?

Ідея така, щоб під час Фестивалю виконати музику всіх членів журі-композиторів. Це дуже цікава і відповідальна справа, цінна особливість, бо слухачі та учасники знатимуть, хто оцінює. Це серйозні митці. Єжи Корновіч — артдиректор Варшавської осені, дуже відомий автор. Він створив оркестрову версію твору Вітольда Лютославського Subito для скрипки з фортепіано, тож можна буде побачити, як композитор бере «в руки» музику іншого композитора.

Також Олександр Щетинський — в 1995 році він виграв II премію Конкурсу Лютославського з Флейтовим концертом, прем’єра якого тільки зараз відбудеться в Україні. Щетинський надзвичайно сильний автор, думаю, ваша композиторська зірка. Але це насправді не тільки український, а і європейський топ.

У концерті буде два солісти: український флейтист Роман Ієвський та польська скрипалька Анна Корновіч. Звучатиме Divertimento француза П’єра Віссмера, і цей твір дасть таку свіжість, наче відкрити вікна на мить після нової музики, дасть шанс перемкнути увагу і вуха. Знаєте, як буває на фестивалях нової музики — кожна композиція дуже серйозна, новаторська і змушує фокусуватись.

Також звучатиме моя «Фанфара», написана на 25 ювілей Фестивалю (коментар з цього приводу тутД. С.). 

Стосовно твору переможця. Конкурс відбувся правильно, без жодної корупції й особистих бажань. Слава оргкомітету, що ми не знали нічого і голосували таємно.

А як ви оцінюєте загалом композиторську ситуацію?

Голосування уже відбулось. Тільки скажу, що ті п’ять композицій, які отримали найвищі бали, мають дуже цікаві ідеї. 36 творів — це багато й уже певно свідчить про наявність заохочених авторів. Але треба, щоб композитори в Україні шукали самі, не тільки вірили своїм учителям. Вчителі правильні, але у своїй майстерності, не в вашій.  

Я дуже радий, що перемогла саме та партитура. Це зрілий композитор, що вміло оперує оркестровим апаратом. Я б дуже хотів, щоб Україна оцінила його, знала, що насправді на наших очах твориться особлива історія. Я думаю, що так, як про Скорика чи Станковича, через 20 років будуть розмовляти про цього композитора. Це невипадково.

Тож чекаємо «Контрастів» і оголошення імен переможців Конкурсу. 

Хочу ще сказати, що буде «Ніч Контрастів» і цікавий перформанс біля пам’ятника Моцарту 9 жовтня.  Це символічна скульптура у Львові, дуже контроверсійна, так? Хотілося б, щоб це стало традиційним місцем збору мистецького середовища. Будуть також дуже цікаві проєкти зі швейцарською та чеською музикою, абсолютно невідомі в Україні та світі загалом (світові прем’єри), камерні концерти. Рекомендую переглянути програму фестивалю — кожен знайде щось для себе, і навіть якщо піде на якийсь захід — буде дуже позитивно здивований.

А з «Контрастами» я «романсую» третій рік, і, може, це вже не романтика, а щось більше. Це для мене завше важливий і дуже емоційний пункт в сезоні. Я подружився з учасниками, організаторами, виконавцями та публікою. Коли ми творимо і переживаємо на сцені, то і слухач це відчуває. Це, я думаю, є одним з найбільших досягнень Фестивалю: музиканти тут дбають про музику. Цей Міжнародний фестиваль сучасної музики найбільший в Україні. Найважливіша подія і гордість, що я можу бути до неї причетним.


Повний розклад подій фестивалю «Контрасти» (натисніть, щоб збільшити зображення) 

 


 Читайте також: 

На Соколиних крилах львівського Алкіда

Київ Музик Фест-2021 оголосив програму. Розповідаємо про головні події фестивалю

Сьомі Дні української музики в Варшаві. Діалог на рівні високих матерій

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *