Головні релізи класичної музики 2020 року від українських виконавців

Жадібний на живі концертні виконання 2020 рік став врожайним на записи авторських альбомів, релізів української музики та світової класики. 

Редакція The Claquers зібрала довгий список релізів класичної музики за участі українських виконавців та композиторів. 

Partesny Concertos 17th – 18th Centuries: M. Dyletsky / Anonyms

    • Композитори: Микола Дилецький, анонім
    • Виконавці: Наталія Хмілевська (диригентка), вокальний ансамбль Open Opera Ukraine Vocal Ensemble

Для запису унікальної збірки найуспішніша нині команда з поширення барокової музики обрала 10 творів Миколи Дилецького: дев’ять концертів на чотири голоси з архівів Санкт-Петербурга, що нещодавно видали у Варшаві, а також один восьмиголосний концерт з київської колекції, авторизований і виданий у 2006 році. Ексклюзив збірки — три дванадцятиголосні концерти невідомих авторів, що презентуються вперше.

 

Masterpieces of 70s – 90s Ukrainian music

    • Композитори: Олександр Грінберг, Яків Губанов, Вікторія Польова, Валентин Сильвестров, Іван Карабиць, Олег Кива, Євген Станкович, Олександр Щетинський
    • Виконавці: ансамбль NB Chamber Group

У збірці представлений музичний зріз 1970–1990 років через камерні твори тринадцяти переважно маловідомих українських композиторів. Упорядниця альбому, композиторка Вікторія Польова пояснила вибір хронологічних меж тим, що саме у цей період «поряд з руйнуванням естетичної парадигми, нав’язаної радянським укладом, розпадається і схема бунтарства, привнесена творчістю шістдесятників». 

На її думку, саме у музиці 70–90 років виникає новий естетичний ідеал, що не пов’язаний з опором соціального пресингу.

 

Liszt: Dante Symphony, Tasso: lamento e trionfo, Kunstlerfestzug zur Schillerfeier

    • Композитор: Франц Ліст
    • Виконавці: Кирило Карабиць (диригент), оркестр Staatskapelle Weimar, хори Jena Philharmonic Boys Choir, Weimar Deutsches Nationaltheater Opera Chorus

Родзинкою збірки, записаної Staatskapelle Weimar під орудою Кирила Карабиця у партнерстві з лейблом Audite, стала світова прем’єра Künstlerfestzug zur Schillerfeier («Урочиста хода художників до святкування на честь Шиллера») Франца Ліста. Цей твір композитор запланував як прелюдію до мелодекламатичного циклу «Сто років тому», що разом із «Данте-симфонією» і симфонічною поемою «Тассо: Жалоба і тріумф» увійшли до диска. За дописом редакції Audite, збірка поєднала «глибокі емоції і похмурі голоси, муки пекла і сяйво раю, а також звуки свята».

 

 

Maze of Pleasures

    • Композитор: Максим Шалигін
    • Виконавці: Максим Шалигін, Вікторія Вітренко (сопрано)

У збірку увійшли електроакустичні твори, що українсько-нідерландський композитор Максим Шалигін написав за останні 7 років. За його словами, в альбомі він «досліджує тему любові у всіляких її проявах: від ніжного споглядання коханої до дикої пристрасті, що межує з агресією». Поринайте в інтимну історію, а також читайте нашу рецензію.

 

 

Madrigals

    • Композитор: Heinali (Олег Шпудейко)
    • Виконавці: Олег Шпудейко (модульний синтезатор), Ігор Завгородній (скрипка, альт), Максим Коломієць (гобой), Ендрю Магінлі (теорба)

Альбом — результат поєднання гранулярного синтезу і старовинної музики — отримав схвальну рецензію на The Guardians і потрапив в українські та західні рейтинги найкращих альбомів 2020 року. «Це результат моєї любові до музики Середньовіччя та Відродження, від Леоніна і Перотіна до Джезуальдо і Талліса», — відзначив композитор.

 

 

O schöne Nacht: Romantic Choral Music

    • Композитори: Генріх фон Герцогенберг, Йоганесс Брамс, Йозеф Райнбергер
    • Виконавці: Міхаель Альбер (диригент), вокальний ансамбль Orpheus Vokalensemble, Антоній Баришевський (фортепіано)

До альбому увійшли хорові твори двох німецьких (Брамс, Райнбергер) та одного австрійського (Герцонгербер) романтиків, що об’єднані спільною темою ночі з її обов’язковими казковими мешканцями, любовними пригодами та гармонічними ефектами.

Крім того, це рідкісна можливість почути відомого українського соліста Антонія Баришевського в амплуа концертмейстера.

 

 

Valentin Silvestrov: Works

    • Композитор: Валентин Сильвестров
    • Виконавці: Інна Галатенко (сопрано), Олег Безбородько (фортепіано), Крістофер Ліндон-Гі (диригент), Литовський національний симфонічний оркестр, 

Редактори лейблу відзначили «невловний постмодерністський стиль Сильвестрова, що сповнений ностальгією за втраченою музикою минулого, красою і духовним устремлінням… Різкість, що протиставляється елегійній меланхолії — втілення подвійний музичної природи Сильвестрова — страждання і ніжності».

 

 

Skoryk: Violin Concertos (Complete)

    • Композитор: Мирослав Скорик
    • Виконавці: Андрій Бєлов (скрипка), Володимир Сіренко (диригент), Національний симфонічний оркестр України

На двох дисках вийшли дев’ять скрипкових концертів Мирослава Скорика, які він написав впродовж 45 років. Європейські рецензенти одноголосно відзначають в концертах яскравий мелодизм, гостру ритміку, опору на інтонаційний матеріал карпатського фольклору, що насичений ліризмом та потужною енергетикою, а також віртуозність всесвітньо відомого українського скрипаля Андрія Бєлова.

 

 

Way and Illusions

    • Композитор: Золтан Алмаші
    • Виконавець: Золтан Алмаші (віолончель)

Збірка музики українського композитора та віолончеліста Золтана Алмаші відкрила серію digital-релізів незалежного львівського лейбла Golka Records. Альбом записано мобільною студією в готичному костелі у Львові за методикою Time Based Stereo Recording (Balance Engineer — Іван Огар). В інтерв’ю композитор детально розповів про твори, що увійшли до збірки. 

 

In Itself 

    • Музика: Едвард Кравчук
    • Виконавець: Едвард Кравчук (фортепіано)

In Itself — третій альбом молодого українського композитора Едварда Кравчука, але за цей невеликий період підкорення стрімінгових платформ автору вдалося зібрати 2,6 млн слухачів Spotify, а в місяць зібрати більш ніж 600-тисячну аудиторію та майже 5,5 млн прослуховувань на найуспішнішій композиції. Подробиці свого успіху в 2020 році Едвард Кравчук розповів у інтерв’ю The Claquers.

 

Debussy, Ginastera & Others: Piano Works

    • Композитори: Клод Дебюссі, Альберто Гінастера, Дьордь Лігеті, Сергій Прокоф’єв.
    • Виконавець: Дмитро Чоні (фортепіано)

У травні на провідному лейблі класичної музики Naxos вийшов перший диск українського піаніста Дмитра Чоні, Володаря золотої медалі ХІХ Міжнародного конкурсу піаністів Paloma O’Shea Santander. Програма диску зосереджується на музиці ХХ століття та привертає увагу якісною, професійною грою.

Детальніше читайте у нашій рецензії.

 

Liszt: Transcendental Études

    • Музика: Франц Ліст
    • Виконавець: Вадим Холоденко (фортепіано)

Французький лейбл Harmonia Mundi записав один з найскладніших фортепіанних циклів світової літератури — «Трансцендентні етюди» Франца Ліста у виконанні українського піаніста, володаря золотої медалі Міжнародного конкурсу Вана Кліберна Вадима Холоденка. Гра піаніста відзначається «рідкісною чуйністю та приголомшливою віртуозністю: трансцендентністю, як би того хотів Ліст». 

 

Prokofiev: Sonata No. 6 & Visions fugitives

    • Музика: Сергій Прокоф’єв
    • Виконавець: Вадим Холоденко (фортепіано)

Другий диск Вадима Холоденка у 2020 році став продовженням роботи піаніста над музикою Сергія Прокоф’єва. Після диску з концертами композитора Вадим Холоденко записує Шосту сонату, «Швидкоплинності», «Речі в собі», та Чотири п’єси для фортепіано. Редактори лейблу Harmonia Mundu зазначають, що зібрані твори «виявляють кілька граней Прокоф’єва: видатного мелодиста, “класициста” на околицях авангарду і, врешті-решт, провісника радянського реалізму. Свобода, властива композитору-піаністу “зі сталевими пальцями”, виявляється у всій її життєвості завдяки витонченій, але ніколи не ефектній грі цього українського художника». 

 

I Vespri Verdiani — Verdi Arias

    • Музика: Джузеппе Верді
    • Виконавці: Ольга Микитенко (сопрано), Кирило Карабиць (диригент), оркестр Bournemouth Symphony Orchestra

Від Ельвіри (з опери «Ернані») через Леді Макбет («Макбет») та Віолетту («Травіата») до Єлени («Сицилійська вечірня») — шлях перевтілень української сопрано Ольга Микитенко в операх Джузеппе Верді для дебютного запису на лейблі Chandos у супроводі Bournemouth Symphony Orchestra під орудою українського диригента Кирила Карабиця. Видавці відзначають «надзвичайну музикальність, солідність вокальної техніки, легкість колоратури та силу експресії» української виконавиці, а також називають цю збірку «вокально-музичним тріумфом». 

 

Verdi, G.: Attila

    • Музика: Джузеппе Верді
    • Виконавці: Ільдебрандо Д’Арканджело (бас-баритон), Стефано Ла Колла (тенор), Людмила Монастирська (сопрано), Джордж Піт (баритон), Габріель Роллінсон (бас-баритон), Стефан Сбоннік (тенор), Іван Репушич (диригент), оркестр Munich Radio Orchestra, хор Bavarian Radio Chorus.

У записі опери «Аттіла» від лейблу BR-Klassik українська співачка Людмила Монастирська виконала партію Одабелли. Музичний консультант Кен Мельцер відзначив «виняткову точність виконання, енергію та невгамовний імпульс» цього запису опери.

 

Mascagni: Cavalleria rusticana — Leoncavallo: Pagliacci (Live)

    • Музика: П’єтро Масканьї, Руджеро Леонкавалло
    • Виконавці: Оксана Линів (диригентка), вокалісти та хор Оpera Graz, оркестр Grazer Philharmoniker

Ця збірка від лейблу Oehms Classics є записом живого виконання опер під час прем’єра 29 вересня 2018 року в Opera Graz з оркестром  Grazer Philharmoniker. Диригує виставами Оксани Линів — українська диригентка, яка підкорила німецьку сцену та запрошена на майбутній Байройтський фестиваль, що відбудеться у 2021 році.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *