Opera Aperta готує прем’єру в Музеї Ханенків Обмеження: 18+ (у виставі присутні оголені тіла)

30 вересня у Музеї Ханенків відбудеться прем’єра опери Genesis від лабораторії сучасної опери Opera Aperta. П’ятигодинна вистава «Genesis. Opera of Memory in 13 mise-en-scene» — це нова робота композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейко за продюсування агенції proto produkciia.

Побачити виставу глядачі зможуть також 1 та 2 жовтня. Початок о 14:00.

За словами композитора та режисера Genesis, Романа Григоріва, робота над оперою почалася у липні. В основі лібрето — книга Буття та її варіації в різних культурах, а також вічний міф про Орфея, без якого не обходиться жодна опера.

«Під час перформансу  учасники та глядачі вистави перетворюються на “служителів” музею, його мешканців, переходячи зі стану “концерту”, “виконання” у стан проживання. 13 кімнат Музею перетворяться на 13 мізансцен політопічного “театру пам’яті”. Блукаючи вітальнями та галереями, глядач зможе створити власну драматургію опери і потрапити в будь-який інший музей або театр світу, сповільнюючи час і деконструюючи історію».

В. о. директорки Музею Ханенків Юлія Ваганова підкреслює, що опера була створена спеціально для музею, і  це кардинально новий, унікальний досвід відкриття і пізнання установи, будинку через іншу практику:

«Роман і Ілля разом з митцями раптом підсвічували якісь приховані коди і нову мову, відкриваючи раніше небачені зв’язки. Саме тому і театрам варто йти на експеримент, не “фіксувати” глядача в одному положенні, а надати досвід просторового і часового блукання, наприклад, у музеї. Музей обмежений стінами і творами, але не обмежений кількістю маршрутів, які породжують нові інтерпретації і сенси».

Попри війну, команда Opera Aperta продовжує працювати в Україні та активно гастролює за кордоном. Уперше навесні цього року артисти презентували Chornobyldorf  і перформанс «Колискова для Маріуполя» у Роттердамі та Відні. На черзі — Відень, Вільнюс, Мілан та Хаддерсфілд. Також  У таких поїздках вони вбачають свою дипломатичну місію. І тут є одразу кілька цілей.

Перша мета — показати іноземній публіці сучасний український мистецький продукт. На міжнародних подіях команда постійно бере участь у дискусіях, аби краще знайомити тамтешню спільноту з українським мистецтвом, зокрема, із сучасною оперою. Крім того, Роман Григорів та Ілля Разумейко наголошують на невизнанні російської культури — «культури» країни-терориста й окупанта. Друга ціль гастролей — просвітницька. Маючи змогу бувати за кордоном у період воєнного стану, артисти опери долучилися до інформаційного фронту. Вони розповідають і показують правдиві факти про злочини Росії проти мирного населення України. Світ має розуміти весь масштаб нашої трагедії, і саме митці можуть стати в цьому рупором правди.

За словами Іллі Разумейка, композитора та драматурга опери Genesis, проєктом уже зацікавився Роттердамський оперний фестиваль:

«Організатори запропонували нам презентувати цю роботу наступного року. Також розглядаємо співпрацю з іншими європейськими музеями».

Над оперою працюють:

Композитор та режисер: Роман Григорів

Композитор та драматург: Ілля Разумейко

Артисти: Назгуль Шукаєва, Марічка Штирбулова, Діана Зябченко, Юлія Алєксеева, Наталя Чепченко, Марія Потапенко, Катерина Гордієнко, Євген Баль, Христина Слободянюк, Золтан Алмаші, Антон Жуков, Ольга Мільграндт, Ігор Бойчук, Сергій Щава, Григорій Заїзний, Анастасія Сабадаш, Георгій Черненко, Георгій Потопальський, Роман Григорів, Ілля Разумейко.

Продюсерка: Ольга Дятел

Координаторки проєкту у музеї: Юлія Ваганова, директорка Музею Ханенків

Мар’яна Варчук, провідна зберігачка фондів.

Хореографиня: Христина Слободянюк

Художниця: Катерина Маркуш

Інсталяції: Євген Баль

Лайв-електроніка: Георгій Потопальський

Відео: Дмитро Тентюк

Художниця по світлу: Світлана Змєєва

Звукорежисер: В’ячеслав Соболєв

Технічний директор: Володимир Бурковець

Партнери: Національна Спілка композиторів України, фестиваль Kyiv Music Fest.


Читайте також:

Трансформація «Пригод Піноккіо» у Національній опері: Буроккіо чи Пінотіно?

«Opera Lingua» — гіпертекст у метавсесвіті Opera Aperta

Chornobyldorf Романа Григоріва та Іллі Разумейка — у ТОП-6 найкращих опер світу

Теги:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *