Хто став переможцем Всеукраїнського композиторського конкурсу імені Мирослава Скорика

Максим Коломієць Фото: Sasha Pais

8 жовтня у Львові на концерті 27 Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» відбулося оголошення результатів та нагородження переможців Першого Всеукраїнського композиторського конкурсу імені Мирослава Скорика. Лауреатом I премії став відомий український композитор Максим Коломієць. Він отримав нагороду за твір Espenbaum

Максим Коломієць
Максим Коломієць народився 1981 року в Києві. Закінчив Національну музичну академію України у 2005 році по класу гобоя та у 2009 році по класу композиції. У 2016 закінчив Вищу Школу Музики в Кьольні. Є переможцем конкурсів Gradus ad Parnassum (Київ, 2000), Step to the Left (Санкт-Петербург, 2012). Також є лауреатом третьої премії композиторського конкурсу Vareler Komponistenpreis (Ольденбург, 2015).
Як гобоїст брав участь фестивалях та майстер-класах Ensemble-Akademie (Фрайбург), Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt (Дармштадт), impuls Akademie (Грац), Per Suonare l’Oboe (Фрайбург). Музика Максима Коломійця звучала на багатьох європейських та американських фестивалях, таких як MATA-Festival (Нью-Йорк), Summer New Music Courses in Darmstadt (Дармштадт), New Talents (Кьольн),  Donaueschinger Musiktage (Донауешинген), Warsaw Autumn (Варшава), World Music Days  (Лювен), Other space (Москва), Gogolfest (Київ), Contrasts (Львів), Randfestspiele (Цепернік) та ін. У його доробку симфонічні, камерні, вокальні та електронні твори.

 

Надія Курінна та Євген Петров, відповідно, стали лауреатами II та III премій за твори Emanatio та «З’ява». 

Надія Курінна
Надія Курінна народилась 1983 року у Кривому Розі. Випускниця фортепіанного відділу Криворізького музичного коледжу (2002), магістратури при кафедрі композиції Львівської Національної Музичної Академії імені М. Лисенка (2006), асистентури-стажування при кафедрі композиції Національної Музичної Академії імені П. І. Чайковського (2010). Член Національної Спілки композиторів України, стипендіат програми Міністра Культури та Національної Спадщини Польської Республіки Gaude Polonia (2019). У творчому доробку музика фортепіанна, камерна, хорова, оркестрова.
Євген Петров народився 1982 року у Кривому Розі. Закінчив місцеве музичне училище і склав іспити до Львівської національної академії ім. М. Лисенка на композиторський факультет. Ставав лауреатом І премії на композиторських конкурсах в Запоріжжі (1998) та у Львові (1999). Отримав стипендію Польського Міністерства Культури Gaude Polonia, яку реалізував у Краківській Музичній Академії під керівництвом Збігнєва Буярського. Консультувався у Зиґмунта Краузе, Сергія Пілютикова, Сергія Нєвського та Гергарда Штеблера. Євген Петров отримав II премію на Композиторському конкурсі (Львів, 2016), пройшов у II тур конкурсу камерних опер (Львів, 2020). Твори звучали на фестивалях «Форум Музики Молодих», Vox Electronica та ін.
Євген Петров

Головним завданням Конкурсу є підтримка і промоція симфонічної творчості нової ґенерації молодих українських композиторів, збереження та розвиток традицій національної композиторської школи, яскравим представником якої є Мирослав Скорик. 

Про Конкурс розповідає виконавчий директор Богдан Сегін:

«Мета Конкурсу — це формування мистецького середовища та мотивування людей, які навчалися обраної професії й хочуть продовжувати свою діяльність. Конкурс — це також момент оцінки композиторської діяльності зі сторони. 

Багато студентів після отримання освіти переформатовують своє життя і роботу: в результаті Україна втрачає. За нашими умовами, будь-який композитор, який нещодавно з написанням симфонічної партитури закінчив музичну академію, аспірантуру, чи асистентуру-стажування, — включно з композитором, який, продовжуючи свою творчу діяльність, досягнув результатів, створив нові твори й має не більше 40 років, можуть брати участь у Конкурсі. Той факт, що подалось 32 авторів та 36 партитур, означає, що конкурс пройшов успішно. Ноти п’яти фіналістів будуть доступні у бібліотеці нашої Філармонії. Вони можуть ставати об’єктом музикознавчих досліджень, ними можна буде обмінюватись між установами України для виконання у концертних програмах». 

До розгляду членів журі було допущено 36 симфонічних партитур від 32 молодих українських композиторів з таких міст, як Київ, Харків, Старобільськ, Одеса, Умань, Чернівці, Львів та ін. За умовами Конкурсу подано партитури виключно для симфонічного оркестру без участі інструментів соло чи вокалістів, а також без застосування електроніки чи мультимедіа. У Конкурсі взяли участь молоді українські композитори, яким у 2021 році виповнюється не більше 40 років і які є громадянами України.

Оргкомітет визначив шість критеріїв оцінювання поданих на Конкурс партитур:

  • Композиторська професійна майстерність
  • Якість нотного запису
  • Ідея, концепція і форма
  • Майстерність володіння оркестровим письмом
  • Прояв композиторської індивідуальності
  • Елементи новаторства

До складу міжнародного журі увійшли: Євген Станкович (голова журі, композитор, Україна), Віктор Камінський (композитор, Україна), Олександр Щетинський (композитор, Україна), Богдан Сегін (композитор, Україна), Ірина Тукова (музикознавиця, Україна), Єжи Корновіч (композитор, Польща), Вінсент Козловський (композитор і диригент, Польща).

Твір Переможця (лауреата I премії) Конкурсу прозвучав на Закритті Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» 10 жовтня.

I Премія — 45 000,00 грн (брутто), та виконання твору в програмі Концерту-Закриття 27-го Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти», який відбудеться 10 жовтня 2021 року в Концертному Залі Людкевича Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика.

II Премія — 35 000,00 грн (брутто), та виконання твору в програмі концерту симфонічної музики протягом концертного сезону 2021–2022 Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика.

III Премія — 20 000,00 грн (брутто), та виконання твору в програмі концерту симфонічної музики протягом концертного сезону 2021–2022 Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика.

Всеукраїнський композиторський конкурс імені Мирослава Скорика започатковано у Львові у 2021 році та присвячено пам’яті видатного українського композитора Мирослава Скорика. Конкурс організовує і проводить Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика у співпраці з Департаментом з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА за підтримки Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради. Партнером Конкурсу є ЛОНСКУ, Львівська організація Національної Спілки композиторів України. 

Офіційний сайт Конкурсу
Офіційна Facebook-сторінка


Читайте також:

У Львові прозвучить найвідоміший твір для скрипки Вітольда Лютославського у новій версії

• На перехресті Контрастів: 27 Фестиваль сучасної музики розпочався у Львові

• Нойз на Київ Музик Фесті-2021: Жанрова диверсивність від Sed Contra Ensemble і Duo Sonoro

• «День Радості»: у Спілці композиторів відбудеться прем’єра камерної опери Антона Стука

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *