У Львові прозвучить найвідоміший твір для скрипки Вітольда Лютославського у новій версії

Александра Корнович

Вона — 21-річна скрипалька, лауреатка міжнародних конкурсів та учасниця відомих сучасних фестивалів. 10 жовтня в рамках Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» Александра Корнович виконає твір Subito Вітольда Лютославського в оркестровій версії Єжи Корновича.

Невелике оголошення про недільний концерт. Александра, що б ви хотіли розповісти про себе нашим читачам?

Я навчаюся у Варшавському музичному університеті імені Фридерика Шопена. Я на третьому курсі бакалаврату. Мої професори — Якуб Якович, відомий скрипаль, та Роксана Квасниковська. Вона також фантастична молода скрипалька, що має концерти по всьому світу.

На жаль, два тижні тому сталася трагедія. Мій професор Ян Станєнда, у класі якого я навчалася майже чотири роки, помер. Він був легендою польської скрипкової школи, відомим концертмейстером Польського Камерного Оркестру та концертмейстером Sinfonia Varsovia. А також величезним натхненником та авторитетом, якому я багато чим зобов’язана. Завдяки йому я граю на скрипці.

Я готувала твір Subito до закриття «Контрастів» зі своїм покійним професором. Ось чому я хотіла б присвятити йому цей концерт.

«Subito» — твір, написаний Вітольдом Лютославським, відомим польським композитором, у 1992 році. Як випливає з назви, це дійсно захопливий твір. Що цікаво, він був створений для Міжнародного конкурсу скрипалів в Індіанаполісі (США). Я думаю, це найвідоміший твір для скрипки Лютославського, знаний кожному. Технічно він також є складним, справді чудова п’єса.

У неділю ви граєте Subito в оркестровій версії. Ви порівнювали його з оригінальним твором для фортепіано та скрипки?

Так, ця версія для оркестру дивовижна. Я ніколи не грала п’єсу у такому варіанті. Гармонізація в оркестрі, здається, звучить краще, ніж у піаніста. Тому я поки обираю цю версію.

Цю версію створив ваш батько Єжи Корнович. Ви питали його, що стало поштовхом для цього?

Транскрипцію батьку замовив французький Orchestre de Picardie. Першою виконавицею стала моя тітка Йоанна Резлер. Так вийшло, що у моїй родині багато музикантів. Мама — піаністка, батько — композитор.

Ви грали з мамою Subito?

Ще ні. Треба спробувати.

Як почалося ваше музичне дитинство?

Я не можу цього пригадати, але мама завжди говорила, що у 4 роки я казала батькам про бажання грати на скрипці. І вони просто повинні були подарувати мені скрипку, тому що я погрожувала тим, що можу піти з дитячого садка. Ультиматум. Я думаю, що музика завжди була природною для мене через моїх батьків.

Після музичної школи ви вступили до університету.

Мені подобається мій університет, і я думаю про майбутнє навчання за кордоном. Я люблю робити проєкти, особливо в цій галузі сучасної музики. Наприклад, я належу до Сучасного ансамблю Університету Шопена та Європейської майстерні сучасної музики. Завдяки їм я мала можливість взяти участь у «Варшавській осені» власне 2 тижні тому. Я стала учасницею фестивалю вдруге. Крім того, було чудово грати з Шанхайським симфонічним оркестром на Тижні нової музики. 

Сучасна музика в українських музичних закладах не настільки поширена. Яка ситуація у вашому університеті? Деякі студенти займаються сучасною сферою, а деякі — класикою?

Це німецька система, у нас по-іншому. Але мій університет є одним із найкращих серед восьми академій у Польщі. Тому у нас є ці сучасні проєкти. Це не дуже популярно, правда. Це навіть неприродно для польських музичних академій грати сучасну музику. Доводиться грати Каприси Паганіні та романтичні концерти. Але сучасне справді є важливим. Це багато дало мені у грі на скрипці.

Які ваші улюблені композитори?

Лютославський, Шимановський. Шкода, що польські музиканти в університетах знають Шопена більше за них, особливо погано з Каролем Шимановським. Також мені подобаються Брамс і Бетховен, Бах, звичайно.

Ви багато грали з нової музики молодих композиторів? Як пройшло спілкування?

Це було справді весело. У мене була така можливість всього 2 тижні тому. Твір Матіаса Крюгера. У нього було багато ідей на кшталт «давайте все змінимо». У сучасному виконавстві потрібно просто тренувати гнучкість.

Диригувати концертом Вінсент Козловський. Як, на вашу думку, проходить його робота з оркестром?

Я думаю, що він фантастичний і дуже чіткий у диригуванні. Навіть якщо я «поспішаю», він завжди уважний. Він змусить оркестр звучати чудово.

 

Subito Вітольда Лютославського у виконанні Александри Корнович прозвучить на концерті-закритті Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» 10 жовтня о 18:00.  Подія буде транслюватися онлайн за посиланням (ви можете поставити нагадування, щоб не пропустити початок):


Довідка про скрипальку:

Александра Корновіч навчання гри на скрипці розпочала в Державній музичній школі І ступеня імені Юліуша Зарембського у Варшаві в класі професорки Вєслави Витривковської, згодом продовжила в Державній музичній школі імені Юзефа Ельснера у Варшаві в класі професорки Еви Ковар, а також у Комплексній державній музичній школі № 4 імені Кароля Шимановського у Варшаві в класі професора Яна Станєнди.

Працювала під керівництвом відомих віртуозів і педагогів, серед яких: Роберт Шредер з Conservatorium Maastricht, Роберт Зєнковскі з Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Себастьян Гаман з Hochschule für Musik Freiburg, Елізабет Ґлаб — концертмейстерка Національного французького оркестру, Ян Станєнда, Януш Вавровський, Маріуш Патира, Пйотр Ясюрковский, Ева Ковар, Маґдалена Спец’ял і камерний оркестр на чолі з Готардом Поппом з Robert-Schumann Hochschule Düsseldorf, Кароль Радзівоновіч і Ґжеґож Скробінський. Мала можливість виступати на курсах і фестивалях у Кельні, Ам’єні, Парижі, Бледі, Барселоні, Софії, Порто, Кракові, Любліні та Варшаві.

Концертувала в таких залах, як Національна філармонія у Варшаві, Концертна студія польського радіо ім. Вітольда Лютославського, Велика бальна зала Королівського замку у Варшаві, Велика бальна зала замку в Ланцуті чи Shangyin Opera House в Шанхаї разом з Shanghai Symphony Orchestra під керівництвом Шініка Хан. Александра Корновіч — лауреатка польських і міжнародних конкурсів, як сольних (наприклад, II відзнака на VI Odin International Music Competition в Естонії, І відзнака на Festival 4 Arts в Румунії, II відзнака на II Iscart International Music Competition у Швейцарії), так і камерних (II нагорода, а також особлива відзнака за найкращий твір Юліуша Зарембського на XX Міжнародному конкурсі імені Юліуша Зарембського).


Читайте також:

На перехресті Контрастів: 27 Фестиваль сучасної музики розпочався у Львові

Нойз на Київ Музик Фесті-2021: Жанрова диверсивність від Sed Contra Ensemble і Duo Sonoro

• «День Радості»: у Спілці композиторів відбудеться прем’єра камерної опери Антона Стука

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *