Де шукати сучасну оперу? #7: Юлія Філіпська та опера «Синій Птах. Повернення» 

Сьомий епізод подкасту «Де шукати сучасну оперу?» присвячений унікальному кейсу в Україні: проведення Першого конкурсу композиторів від Схід Опера у 2018 році та створення нової опери його переможницею — українською композиторкою Юлією Філіпською. У 2020 році відбувся вже Другий конкурс композиторів, паралельно з яким проходив інший новий конкурс опер композиторів у Львові, тож сьогодні можливості молодих авторів написати та одразу поставити власні опери більшають. Тому у спілкуванні з Юлією Філіпською йдеться про її перший власний досвід написання опери та командну роботу над проєктом опери «Синій Птах. Повернення».

Юлія Філіпська:

На конкурс ми відсилали партитури та записи камерно-інструментальних, або інструментальних творів на обмежений час (до пів години), а у другому турі ми представляли оперу, або балет. Часу між першим та другим туром було замало, десь 3-4 тижні. Тобто створити новий зовсім продукт (з нуля його написати) було неможливо. Ти міг брати участь у другому турі, тільки якщо в тебе були якісь заготовки, і в мене вони були. Нас не обмежували вибором текстів, або сюжетів. На другий тур виносили той твір, який ми хотіли. А зараз (під час Другого конкурсу композиторів — Л. С.) ці тури виходять з більшим відрізком у часі один між одним, там вже є якісь сюжети, що обмежують композиторів. Після конкурсу на початку 2019 року ідея «Синього Птаха» обговорювалася вже зі мною, але я так розумію, що у людей з нашої команди ця ідея вже була давно: пов’язати Метерлінка, Саца і на основі цього зробити новий спектакль.

Питання сприйняття слухача постає, воно досить гостре. Але підлаштовуватися під слухача — досить безглузда ідея. Я вважаю, що у XXI сторіччі композитор повинен слухати себе та йти за ідеєю. В мене є спектакль, в мене є лібрето, драматургія, я буду йти за нею, а не за тим, яку видумати таку штуку, щоб відрізнитися від інших сучасних композиторів. Нехай моя музика може менш сучасна з точки зору всіх новацій у музиці, але я йду за ідеєю цього спекталю. Тому якою вона вийде, «сучасною-сучасною» чи менш сучасною… Я можу писати різну музику, в мене вже досить багато написано творів, вони не схожі один на одного. Якщо подивитися, що я писала на початку консерваторії та зараз — це зовсім різна музика, різна музична мова.

Опера приваблює всім, я дуже люблю і вокальну музику, і камерно-вокальну, і оперну. Але опера — як завершений продукт, новий і цілісний організм. Якщо ти пишеш вокальний цикл, або якийсь жанр вокальної музики — це теж цікаво, теж досвід, нові виконавські інтерпретації, це мене також приваблює. Але опера — як інший світ, ти в нього поринаєш і тобі не хочеться з нього виходити. Але тут такий момент — чи будуть ці опери поставлені? Чи ти їх складаєш собі у комод? Я вважаю, що композитор сам —  повинен брати на себе цю відповідалльність — робити це чи не робити. Звичайно, дуже гарно, якщо опера буде поставлена. Це велике щастя, чути свою музику. Якщо такої можливості немає — композитор сам повинен приймати рішення. Якщо я б прокинулася вранці завтра і розуміла, що у мене є час, я хочу щось нове написати і хочу написати оперу, і тут в мене є сюжет, емоції та сили — я почну це робити. Це праця, яка має сенс навіть на майбутнє.

Про інтерпретацію сюжету п’єси Моріса Метерлінка та «повернення» музики українського за походженням композитора Іллі Саца, про можливість та відповідальність написання опери для молодого композитора та декілька особистих подробиць творчого процесу — слухайте у подкасті «Де шукати сучасну оперу» #7 Юлія Філіпська та опера «Синій Птах. Повернення» 

Google Podcasts

Spotify (якщо у вашій країні доступна категорія Podcasts

Anchor

Apple Podcasts

Фрагмент презентації опери «Синій Птах. Повернення»:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *