«Де шукати сучасну оперу?» #1: Алла Загайкевич та опера «Вишиваний»

The Claquers запускає власний подкаст про класичну музику. Захопливі історії про музикантів, музика з ваших улюблених фільмів та критичний погляд на концертне і театральне життя країни — у The Claquers Classical Music Podcast 

Серія подкастів під назвою «Де шукати сучасну оперу?» присвячена історії опери впродовж ХХ – початку ХХІ століть і має два блоки. У першому — авторка Ліза Сіренко розкриє обрані питання з історії опери впродовж останніх 100 років.  Другий блок — це бесіди з українськими композиторами, опери котрих були поставлені впродовж сезону 2019/20, або ж прозвучать вперше лише восени 2020 року.  Розмови про свіжі твори стануть справжнісіньким ексклюзивом.

Перший епізод подкасту — розмова із українською композиторкою Аллою Загайкевич. В Україні пані Аллу знають як амбасадорку електроакустичної музики, авторку музики до кінофільмів «Мамай» та «Поводир». Але у цьому подкасті ви почуєте Аллу Загайкевич — авторку двох опер: «Числа і вітер» (2002) та «Вишиваний» (2019). Опера «Вишиваний» буде поставлена у найближчому сезоні у харківському театрі Схід Опера.

Алла Загайкевич:

Опера мене завжди приваблювала можливістю екстраполювати музику на якийсь інший простір. Такий момент, який є і в електроакустичній музиці як такій. Це завоювання простору від того, що музика може транслюватись через один динамік, через два, три, п’ять, сім. Вона може транслюватися на Хрещатик, на якийсь публічний простір, на пасаж, перехід, гори. Крок музики назовні великою мірою для мене і є суть опери. Опера і є першим зразком медіатвору, медіамистецтва, або мультимедійного мистецтва.

Соціальна функція опери завжди є, тобто вона є в такий підкресленій актуалізації будь-яких сюжетів, історичних. Я думаю, що немає жодного режисера, навіть дуже класичної опери, який не хотів би показати вічність у сучасності і сучасність у вічності. 

Ідея співпраці з Жаданом в першу чергу була дуже важлива для Харківського оперного театру. Це супер сміливо, звичайно, тому що постать дуже перверзійна, постать авантюрна, складна. У ній ми бачимо прагнення Жадана розкрити поетичний сенс цієї особистості, якусь наївну дитячу відповідальність, ідентичність, національну ідентичність. Але тут немає національного проєкту, тут є ліричний проєкт.

Бути чи не бути оперним композитором? Більше про оперу «Вишиваний», її літературні і музичні контексти та співпрацю із лібретистом Сергієм Жаданом і режисером Ростиславом Держипільським — підписуйтесь та слухайте у подкасті: «Де шукати сучасну оперу?» #1 Алла Загайкевич та опера «Вишиваний»:

Google Podcasts

Spotify (якщо у вашій країні доступна категорія Podcasts)

Anchor

SoundCloud

Apple Podcasts

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *