У Бучацькому костелі, де зберігаються роботи Пінзеля, встановили орган

Фото: Deleece Cook on Unsplash


22 травня у місті Бучач відбувся концерт-презентація нововстановленого органу

Містечко у Тернопільській області має великий туристичний потенціал —  серед пам’яток Руїни Бучацького замку (кінець XIV століття), Монастир отців Василіян (заснований Стефаном Александром Потоцьким), Літературний центр імені Шмуеля Йосефа Агнона (Нобелівського лавреата, що народився і мешкав у Бучачі) і, звичайно ж, скульптури відомого майстра Йогана-Георга Пінзеля, що розташовані на відкритій місцевості або у храмах. Помилуватись ними можна зокрема у костелі Успіння Діви Марії, збудованому в 1763 році. Там збережено 5 вівтарів (центральний і 4 бічних) зі скульптурами святих. Саме у цьому костелі Пінзель брав шлюб, а згодом хрестив своїх дітей. Орган, що існував в костелі, радянська влада розтрощила у 1950-х роках.

Вівтар Бучацького костелу

Тому ідейник ініціативи повернення місту органа, Віктор Гребеньовський (засновник «Арт-двору», музикант, викладач в музичній школі та громадський активіст) відслідковував на польських сайтах можливі для купівлі органи. Спершу планували відбудувати історичний інструмент, але поки це неможливо через важкодоступні матеріали та ціну відновлення трубчастого органу.

Електронний інструмент відомої фірми «Johannus» придбали за кошти приватних підприємців та мешканців міста: кожен міг пожертвувати будь-яку суму, а на концерті-презентації відбулось вручення срібних і золотих квитків — за внесок 1000 грн та 3000 грн відповідно. Такі квитки дають можливість безплатно відвідувати концерти впродовж року або трьох. Проте орган придбали в борг, і вже концертами за своєї участі інструмент сам «зароблятиме» необхідні кошти.

Орган фірми «Johannus». Фото Фатіми Черґіндзії

Після вчорашнього відкриття органного сезону за участі Фатіми Черґіндзії, Соломії Саламанюк, Роксолани Кіт та інструментального ансамблю «Опус», в костелі уже плануються подальші виступи: спільні програми солістки Фатіми Чергіндзії з піаністом Юрієм Котом, співпраця з Хмельницькою філармонією, Львівським та Рівненським органними залами. Передбачаються освітні заходи для учнів музичних шкіл Бучача, Монастириська, Теребовлі, Чорткова та навчання гри на органі.

Відео: Facebook Марії Велещук

Читайте також:

«Амадока» мовою сучасної академічної музики

• Про тих, хто здатний зрушити мури музикою. Музичні притчі Іллі Гурніка

• Як звучить українська музика в Швейцарії: про відкриття фестивалю «Im Spiegel»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *