У Бучі росіяни замінували фортепіано 10-річної дівчинки

Пройшло близько шести тижнів відтоді, як російські війська залишили Київську область. Після себе вони залишили не лише зруйновані міста і села, але й більше тисячі невинних жертв, тіла деяких з них й досі знаходять та намагаються ідентифікувати. У містечку Буча, що було окуповане російськими солдатами, загинули пів тисячі мирних мешканців — російські солдати розстрілювали та катували тих, в кого були татуювання, хто їм здавався підозрілим, заважав, або просто попав під спалах їхнього звірячого інстинкту.

З того часу в Бучі побувало багато міжнародних експертів, політиків та навіть митців, і інтерес до цього місця вже навіть почав згасати. Проте для місцевих жителів зараз настав лише початок усвідомлення всього масштабу трагедії, яка їх спіткала. Так, жителька Бучі Тетяна Монько, нарешті діставшись додому, виявила там не лише безлад, а й «музичний сюрприз», який російські солдати залишили в інструменті її доньки.

 

До війни

Донька Тетяни, десятирічна Даринка Монько жила щасливим насиченим життям, сповненим радості, творчості та музики.

«У 6 років вона почала займатись співом і шахами, торік зайняла четверте місце на обласному шаховому турнірі, ще в театральній студії займається, грала епізодичні ролі в телесеріалах, а останні два роки приєднались ще гра на фортепіано та акордеоні. Ми підтримуємо бажання своїх дітей пробувати різні заняття, щоб вони могли розвиватися у сферах, які їм ближче до душі», — розповіла мама Даринки.

Нагороди з численних конкурсів, в яких брала участь дівчинка, гордо експонувались на чільному місці квартири, тобто на верхній кришці фортепіано. І так дивно склалась доля, що саме вони врятували родині життя.

Коли почалась війна,

батьки з Даринкою та її меншим братом виїхали в центральний регіон України. У Бучі їхньому будинку не пощастило — крім того, що вибухом вибило шибки, в квартирах розквартирувались російські солдати, де влаштували собі штаб. Саме там, де російські військові жили найдовше, вони залишили по собі найбільше руйнувань та вбитих людей.

Після того, як росіяни полишили Бучу, тато Даринки приїхав додому і побачив там сумне видовище — росіяни, що жили в них у квартирі, погромили та розтрощили все, що у них було. Особливу увагу російські військові приділили питанням культури — розтоптали на видному місці традиційні українські вишиванки, порвали плакат Даринчиної улюбленого попгурту з автографом, вкрали акордеон і… замінували фортепіано.

«Чоловік приводив саперів двічі, і вони оглядали квартиру, і фортепіано, але нічого не знайшли. А коли 7 травня приїхала я, то, вже збираючись їхати назад, підійшла до інструменту. Я сама не граю, грає Дашуня, я просто зліва направо пройшлась білими клавішами, доходжу до середини, а вони не натискаються. Я кажу чоловікові — там щось є. Підозри щодо замінування у нас були й раніше — чоловік помітив, що нагороди, що стояли на верхній кришці були розміщені неправильно».

Сапери, яких ледве вдалось знайти в вечірній час перед вихідними, вилучили з-під молоточків фортепіано дитини підствольну гранату ВОГ-25П.

Граната ВОГ-25П
Граната ВОГ-25П між молоточками фортепіано. Фото: «Фейсбук» / Mariana Hlieva

Чим керувалися росіяни, які вирішили залишити мешканцям квартири такий смертельний сюрприз, і хто зараз грає на Даринчиному викраденому акордеоні — залишається лише здогадуватись. Тут, очевидно, проявилась та сама славетна «великая русская культура» та якийсь дуже збочений потяг до прекрасного.

Даринка та її родина зараз не в безпеці — адже Росія завдає ракетні удари по всіх регіонах України, і зараз тут немає безпечного місця.

«Я відчуваю, що увага до війни та допомога українцям ослабли. Я хочу, щоб весь світ знав про те, як чинять ці нелюди. Моя Даринка співає, декламує вірші, але варто їй згадати про Бучу і те щасливе життя, яке їй зруйнували росіяни, вона сумує і не може навіть про це говорити, плаче», — каже Тетяна.

Ми не знаємо, скільки ще маленьких талановитих українських дітей опиниться під загрозою внаслідок цієї війни. Скільки їх росіяни вбили в Маріуполі чи викрали, силоміць перемістивши на свою територію.


Та ми хочемо кричати на весь світ — використайте всі можливі засоби, щоб це припинилось. Ізолюйте Росію, ізолюйте її культуру і діячів, адже все що вона робить для збереження іміджу цивілізованої держави — насправді це і є та сама вибухівка в фортепіано — всередині несе смертельно небезпечні імперські наративи.


Малюнок Дарини Монько

Читайте також:

Вціліла з Бучі: розповідь скрипальки

Російська культура vs звірства російської армії в Україні: який між ними зв’язок?

«Життя за царя» Михайла Глінки та імперська ідеологія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *