Симфонічні прем’єри. У Львівському органному залі виконають музику малознаних українських композиторів

Диригент Іван Остапович

29 листопада, 11 та 23 грудня у Львівському органному залі прозвучать три симфонічні концерти з творів українських композиторів, які досі не виконувалися. У програму «Симфонічних прем’єр» увійшла музика Романа Придаткевича, Романа Сімовича, Стефанії Туркевич, Станіслава Людкевича, Антіна Рудницького. Проєкт організовує громадська організація Collegium за підтримки Українського культурного фонду. Твори виконає Ukrainian Festival Orchestra під керуванням Івана Остаповича.

29 Вересня

Роман Сімович – Симфонія №1

Роман Придаткевич – Симфонія №3 (прем’єра)

Перший концерт стане вечором прем’єр симфоній українських композиторів ХХ століття Романа Придаткевича та Романа Сімовича

Роман Придаткевич – український композитор і скрипаль, був співорганізатором Української консерваторії у Нью-Йорку та популяризатором української культури в Америці. Твори Придаткевича ще за життя виконував відомий дириґент Леопольд Стоковський.

Симфонія №3 «West Kentucky» вперше прозвучить в Україні. Партитуру надав Теодор Кухар – онук Романа Придаткевича, всесвітньовідомий українсько-американський дириґент.

Симфонія №1 Романа Сімовича звучатиме на сцені перше з дати написання – 1945 року. «Гуцульська симфонія» малює образ Карпат, де споконвіку селилися волелюбні люди. У ній можна впізнати конкретні гуцульські пісні, які автор записав від старої гуцулки села Космач. Мелодична, легка, сповнена народної романтичності та живості музика – те, що захочеться додати у свій плейлист!

11 грудня

Станіслав Людкевич – Концерт для скрипки з оркестром ля мажор 

Стефанія Туркевич – Музика до балету «Руки» (світова прем’єра)

Другий концерт циклу ознаменований світовою прем’єрою твору Стефанії Туркевич. Балет «Руки» або The Girl with the Withered Hands мисткиня написала в 1957 році, в Брістолі, де перебувала в еміграції.

Стефані Туркевич — перша професійна композиторка на теренах України, перша жінка з Галичини, яка захистила докторську дисертацію з музикознавства. Смілива модерністка, авторка численних симфонічних, камерних, хорових творів, балетів, дитячих опер. Її перший твір прозвучав у Львові, коли їй було 21. Стефанія Туркевич писала до кінця життя, але у совєцькі роки її музика була заборонена.

Також у програмі Концерт для скрипки з оркестром Станіслава Людкевича.

23 грудня

Станіслав Людкевич – Концерт для фортепіано з оркестром ре мінор у ІІІ частинах (1916)

Станіслав Людкевич – Концерт для фортепіано з оркестром ля мінор (1917)

Антін Рудницький – Симфонія №2

Третій, завершальний концерт проєкту – це вечір фортепіанної краси по-українськи! У виконанні неперевершених львівських піаністів Марти Кузій та Андрія Макаревича прозвучать два фортепіанні концерти раннього Станіслава Людкевича. Композитор написав їх під час Першої світової війни у Перовську (Казахстан), перебуваючи в полоні.

Справжньою родзинкою вечора стане прем’єрне виконання Симфонії №2 Антіна Рудницького, яка має назву «Українська». Ця симфонія побудована на темах українських пісень. Її вирізняє модерновий погляд на національну ідею та потужний драматичний розмах. Партитуру надав син композитора, відомий піаніст Роман Рудницький.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *