Золтан Алмаші напише симфонію на замовлення Львівського органного залу

Львівський органний зал замовив симфонію композитору та віолончелісту «Київської камерати» Золтану Алмаші. Її виконає Луганський симфонічний оркестр, який після початку повномасштабної війни переїхав у Львів.

Відомо, що Симфонія №3 Золтана Алмаші має назву «Переможна» і складатиметься з трьох частин: І. — «Ноктюрн», II — «Ранок. Ще одне пробудження», III — «Ми переможемо».

За словами композитора, остаточним емоційним рушієм для того, щоб почати роботу був досвід перебування в Одесі у вересні цього року:

«Я був там два дні і пережив доволі страшну ніч. Уявіть собі: оксамитовий одеський вересень, найпрекрасніша ніч яка може бути, зорі на небі, тиша, свіже, вже досить прохолодне повітря, і раптом – тривога. Вибухи десь здалеку, а тепер і поруч. Потім відбій, але ненадовго. То були шахеди, а зараз ракета. Знову вибух.

Десь перед світанком нарешті відбій, у мене спроба все-таки поспати хоч трохи. Але раптом – о 7-й ранку я знову пробуджуюсь від того, що хтось грає гами на віолончелі! Ще одне пробудження! Але тепер від звуків музичного інструменту. І звучить гама – така собі першооснова, база музики! І замість прикрого відчуття, що поспати перед концертним виступом так і не вдалося, мене накриває почуття ейфорії, радості і впевненості у нашій Перемозі!».

Золтан Алмаші присвятив твір Луганському симфонічному оркестру та Львівському органному залу.


Читайте також:

Синергія спільного серцебиття: закриття 29-го сезону фестивалю «Контрасти»

«Мій дім на двох ногах»: Переживання та проживання

«Псальми війни» Євгена Станковича у Львівській опері


Цей текст створено на кошти наших читачів. Ви також можете підтримати нас підпискою на Patreon, або одноразовим переказом коштів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *