Закриття «Київ Музик Фесту-2020» у часи постійних змін


Цьогорічний «Київ Музик Фест» за тиждень свого панування в культурному просторі столиці встиг здивувати, захопити, відкрити нове та перевідкрити те, що здавалося знайомим та звичним. Крапкою, а може, натяком на загадкові три крапки стане концерт-закриття фестивалю 3 жовтня у Колонному залі Національної філармонії України.

 Уже традиційно хедлайнером «Київ Музик Фесту» стає Національний заслужений академічний оркестр України під батутою Володимира Сіренка. До того ж концерт-закриття ознаменується звучанням яскравих солістів та двома світовими прем’єрами.

Відкриватиме суботній вечір Концерт для фагота з оркестром Левка Колодуба. Надзвичайно енергійний твір, що вправно розкриває багатогранні звукові можливості фагота. Твори для духових інструментів — вагома частина творчості Колодуба. Це знаковий факт як для української, так і для світової музики. Глибоке розуміння композиторо тембрових відтінків та технічних можливостей інструментів робить його твори справді взірцевими. На концерті-закритті звукові фарби фагота будуть у руках Тараса Осадчого.

Відтінки звуків (ті, що від тіні до світла) віднайдуть своє фізичне втілення у прем’єрній  «Світлій музиці» для двох жіночих голосів, фортепіано та оркестра Івана Тараненка. Твір складається із трьох програмних частин: «Світло», «Вознесіння» та «На крилах янголів». Як можна здогадатися із назв, «Світла музика» стане концепційним продовженням програми концерту творів Івана Тараненка, що звучала 1 жовтня у Будинку звукозапису Українського радіо. Композитор, зокрема, обіцяє нову версію одного з творів, що виконувався в Міжнародний день музики. Втілювати світлі образи у звуки разом із оркестром будуть сопрано Мар’яна Головко та Оксана Нікітюк та піаністка Тетяна Андрієвська.

«Єдиний хор музикантів, думка і енергія композитора, воля диригента розсіює темряву і створює простір світла, яке створює гармонію, змінює долі і дає надію», — читаємо на Facebook-сторінці Сергія Пілютикова. 3 жовтня його твір «Коли вітер заговорив…» також прозвучить вперше у світі. Тема світла та духовного вознесіння знаходить свій відгук у цьому творі: «І тільки вітер Свободи, високе Небо, далекі Зірки стукали в моє серце, ламаючи будь-які бар’єри на шляху вільного Духа», — коментує композитор.

Другий відділ програми тішитиме слухачів не менше. Прозвучить один із ранніх творів Кармелли Цепколенко Симфонія №1 «Паралелі» для фортепіано і струнних. Лаконічний для свого жанру твір — дуже чіткий у висловлюваннях-епізодах. Гра сонористичними барвами камерного оркестру чергуватиметься із монологами солістів — фортепіано та альта. Уважному та допитливому слухачеві твір дасть змогу прослідкувати витоки художнього стилю авторки.

Завершенням вечора стане його емоційною кульмінацією — Концерт №1 для скрипки з оркестром «Ностальгічні марення» Євгена Станковича. Прозора фактура оркестру, чуттєві монологи скрипки, драматургічні хвилі коливатимуться на межі із екстатичними відчуттями. Музика між маренням та реальністю, між спогадами та активною дієвістю задля досягнення бажаного. Можемо бути впевненими у гранично напруженій боротьбі образів у виконанні соліста Дмитра Ткаченка.

«Київ Музик Фест» — майданчик для рефлексій, як композиторських — на світ, що нас оточує і дуже швидко змінюється, — так і слухацьких. Світова пандемія порушила звичний устрій фестивалю, але не завадила йому відбутися. Щобільше, можна констатувати користь обмежень для збереження музики у записах онлайн-трансляцій. Ця незвична, тридцять перша сторінка фестивалю перегортається перед нашими очима та вухами. Ми ж можемо встигнути зафіксувати, яким почерком буде написаний фінальний розділ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *