Гра. Що ви знаєте про музичний модернізм? Нещодавно у видавництві «Музична Україна» вийшла монографія музикознавиці Олени Корчової «Музичний модернізм як terra cognita»

Оскар Кокошка. Сила музики

 

«Модерний», вважаю, дорівнює позачасовий. Отже, не підвладний просто канцелярським розвідкам чи скупим архівним свідченням. Правда, є пам’ятні винятки, що трохи полегшують перцепцію модерновості у бік привабливості. Особливо значні — стались сто років тому, і в сьогоденні, між зимою й весною 2021 року. Спротив фактам даремний! Вищеназвані маяки історії мистецтва, висловлюючись навпрямки, «нерозривно пов’язані». І нещодавно у видавництві «Музична Україна» вийшла монографія музикознавиці Олени Корчової «Музичний модернізм як terra cognita». 

Ствердження нового художнього та наукового масштабу відбувається уже на перших сторінках та виклично перехоплює подих. У міру того, як terra стає cognita, вдячні почуття викликає не лише модернізм як явище, а й сама книга Олени Олександрівни: відвертий мистецький орієнтир та путівник у такі важливі, але часом далекі незвідані краї! Авторка говорить так проникливо і сильно, як притаманно особливо їй: з щирим відстоюванням реальності, з чуттєвими акцентами на найважливішому… При цьому послуговуючись влучними визначеннями зі своєї стильної й добре впізнаваної скрині мовленнєвого багатства.

Шанобливо користуючись духовним словником Терри Олени Корчової, на правах вдячності (такі ж мусять бути!) та неочевидного спойлеру (хіба залишається щось інше?) пропоную надихнутись до знайомства (або перевірити себе після нього!) з музично-мандрівним дороговказом у Нарнію Музичного Модернізму через форму гри.


The Claquers живе завдяки нашим читачам. Підтримайте нас на Patreon

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *