30 вересня. Калейдоскоп української музики на «Київ Музик Фесті»

Заслужений академічний симфонічний оркестр Українського радіо під керівництвом Володимира Шейка

30 вересня місцем зустрічі української музики та слухачів «Київ Музик Фесту» стане Будинок звукозапису Українського радіо та безмежний простір онлайн-трансляцій на офіційній Facebook-сторінці фестивалю. Концертну програму в рідних стінах виконуватиме Заслужений академічний симфонічний оркестр Українського радіо під керівництвом Володимира Шейка. Разом з колективом на одній сцені з’являться солісти Богдана Півненко (скрипка), Оксана Литвиненко (віолончель) та Сергій Андрощук (тенор). Програма концерту великою мірою інтригує: більше половини творів виконуватимуться вперше або ж зовсім нечасто звучали наживо.

Так, відкриватиме концерт прем’єра твору «Карпатські буколіки» беззаперечного живого класика української музики Євгена Станковича. Обраний композитором жанр бере свій початок із античної поезії. У віршах сицилійських пастухів та пастушок описувалася краса сільської місцевості. Чи хтось, хто хоча би раз бував у карпатських пралісах сперечатиметься із тим, наскільки прекрасними є ці пейзажі? Євген Федорович, для якого Карпати є малою батьківщиною, оспівуватиме/малюватиме буколіки звуками/барвами симфонічного оркестру.

Сонористично насичена сюїта для струнних «Нові багателі» Жанни Колодуб обіцяє стати емоційним акцентом першої частини концерту. Чотири частини циклу Andante, Vivace, Moderato assai, Allegro molto — лаконічні та динамічні водночас. Особливо поталанить слухачам, котрі матимуть можливість почути твір в акустично вигідних умовах Будинку звукозапису.

Історію струнних продовжить Концерт для скрипки та камерного оркестру Левка Колодуба — мабуть, один із найдраматичніших моментів вечора. Протистояння звукових масивів струнних відвертим монологам соліста, постійні намагання віднайти консонансні співзвуччя, що увінчуються поразками — все це надає твору майже трилерного саспенсу, який тримає увагу слухача до останнього звука.

Глибинна саморефлексія, спогади про власний творчий шлях почуємо у творі Ігоря Щербакова «Там, за маревом…» для віолончелі та струнних. Слухачі матимуть змогу перевірити істинність твердження про схожість тембру віолончелі до людського голосу, в цьому разі — голосу композитора. «Там, за маревом…» за жанром — елегія-спомин. У творі раз за разом з’являтимуться та переосмислюватимуться автоцитати композитора, зокрема, із «Покаянного стиха» для скрипки і струнних та «Лісової Колискової» — раніше не виконуваного дитячого хору Ігоря Щербакова. 

«П’ять пісень без слів для струнних» Валерія Антонюка — одна з обіцяних прем’єр вечора. Можна довго міркувати над жанровим контекстом цього опусу, референсами до романтичної традиції, зокрема, фортепіанних п’єс Фелікса Мендельсона… Утім, сам композитор стверджує, що назва твору говорить сама за себе. Тож, інтрига зберігається аж до моменту звучання «П’яти п’єс без слів для струнних» 30 вересня.

Менш таємничим та все ж не менш гостроцікавим буде Концерт-перформанс «Toy Concert» Євгена Петриченка. Найцікавішим елементом твору має стати соліст, який, на жаль, не зазначений у програмі концерту — той-тер’єр Бандит. Тож, пристрасті вируватимуть не іграшкові. А цікавість до прем’єри підігрівають фото та відео репетицій соліста, які композитор публікує на своїй сторінці у Facebook.

Фінал концертної програми обіцяє перенести слухачів до світу інтимної лірики. «Два романси на вірші англійських поетів для тенора з оркестром» Олега Безбородька написані на вірші Вільяма Шекспіра (Sonnet 43. When Most I Wink…) та Вільяма Блейка (Cradle Song, «Колискова»). Обидві поезії є посиланнями до інтимного світу ліричного героя поміж сном та реальністю. Як зазначив композитор, подібний стан, хоч і випадково, проте наполегливо був присутнім у його житті під час створення романсів — через завантаженість робочих днів, це відбувалося зазвичай вночі. Ніч завершення «Колискової» увінчалася знаковим ранком, в який народився другий син Олега Безбородька.

Калейдоскоп української музики може стати не тільки справжнім подарунком для шанувальників, але й цікавою пропозицію навіть для першого знайомства із цим світом. Образи марень та снів, пастораль та лірика, трагедія та іронія — ось лише невеликий перелік того, що чекає слухачів 30 вересня у Будинку звукозапису. І звісно ж, наскільки яскравою буде загальна картинка, залежить тільки від того, хто триматиме цей калейдоскоп в руках.

 

Програма фестивалю «Київ Музик Фест-2020»

(клікайте на зображення для збільшення)

Підписуйтеся на сторінку Київ Музик Фесту у Фейсбуці.

Фестиваль відбувається за підтримки Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *