20 найцікавіших англомовних подкастів про класичну музику (друга частина)

Представляємо другу частину гіду по найцікавішим англомовним подкастам про класичну музику на платформі Google Podcasts. У цій підбірці продовжуємо знайомство із різними форматами подкастів у формі діалогу, а також розглядаємо подкасти з новинами, від оркестрів та подкасти з розгорнутими коментарями-поясненнями до музики.

Подкаст-інтерв’ю

  • The David Tylor Podcast / Подкаст Девіда Тейлора

Єдиний подкаст-інтерв’ю, що не увійшов у першу частину підбірки, належить Девіду Тейлору – одному з провідних менеджерів у галузі класичної музики, який у 2018 році потрапив до рейтингу Forbes «30 до 30». Він запрошує до спілкування виконавців, музичних блогерів, керівників фестивалів. Перші три епізоди вийшли у 2018 році, але наступні подкасти з’явилися після довгої паузи вже під час карантину у 2020 році. Тейлор бере інтерв’ю у музикантів, в якому вони обговорюють вплив ізоляції на концертне життя, власне діяльність музикантів та можливі наслідки цієї ситуації.

Слухати

Подкасти-бесіди

  • That Classical Podcast / Той самий класичний подкаст

Володар титулу British Podcast Awards 2018 року The Classical Podcast – той самий подкаст, де назви епізодів є окремим видом мистецтва. «Опіумно-сирні кошмари та “Відкриття” музики»: Берліоз і Мендельсон, «Божевільний старий Моріс та Ритмічні оргії»: Равель і Гершвін, «Вольфганг Бібер та Крадії черепу»: Моцарт і Гайдн. Три ведучих, «яким за 20, роблять класичну музику веселою» – девіз цієї колаборації музикантів: редакторки класичної музики у Spotify Келлі Харлок (Kelly Harlock), продюсерки Classic FM Саші Келлі (Sascha Kelly) і музичного менеджера Кріса Бланда (Chris Bland). Утрьох, або по двоє у кожному епізоді вони активно із жартами обговорюють цікаві музичні теми, композиторські постаті, як часто буває у кулуарах музикантів. Але мистецтвом у цьому подкасті є не лише назви – послухайте хоча б декілька заставок до епізодів. Приблизно з 20 по 40 серії приємно здивуєтеся спеціально записаним інтро вокальним ансамблем a capella. А впродовж останніх – почуєте свіжу версію бахівської органної прелюдії ре мінор у стилі саундтреку до британського телесеріалу «Шерлок».

Слухати

  • The Classical Music Pod / Подкаст класичної музики

Якщо вас цікавлять музичні новини, огляди, анекдоти та аналітика зі світу класичної музики, то The Classical Music Pod – чудовий вибір. Його ведучі – співак та композитор Тіммі Фішер (Timmy Fisher) та помічник редактора у команді BBC Proms Publications – у форматі діалогу обговорюють останні музичні події. Теми їх розмов мають доволі широкий спектр: «Берліоз, Бернстайн і Містер Бін», «Гендель, Девід Кемерон і “Зоряний шлях”», Drop it like it’s minimalism (про Snoop Dogg і Райха) та інші. Окремої уваги, знову ж таки, заслуговує музична заставка до подкасту – цікава суміш джазу, бароко, мюзиклу та початкової теми «Так казав Заратустра» Штрауса.

Слухати

Новинні подкасти

  • The Gramophone podcast / Грамофон подкаст

The Gramophone podcast створений на платформі британського медіа про класичну музику Gramophone його редакторами. У кожному з невеликих епізодів один з редакторів запрошує гостя-музиканта, який пов’язаний з новим аудіорелізом (Naxos, Gimell) чи проєктом. У цьому подкасті можна почути про композиції від Жоскена до Пярта, про особливості виконання музики різних стилів. Окремі серії подкасту присвячені огляду результатів щорічного The Gramophone Classical Music Awards.

Слухати

  • New Classical Tracks with Julie Amacher / Нові класичні треки з Джулією Амакер

Завдяки подкасту New Classical Tracks від America Public Media щотижня можна дізнаватися про свіжостворені твори сучасної класичної музики. Програмна директорка Classic Minnesota Radio, ведуча та продюсерка подкасту Джулія Амакер обговорює нову музику з її безпосередніми творцями – композиторами, лібретистами, виконавцями. Звісно, New Classical Tracks надає також і можливість почути запис нових треків. Подкаст відкриває нові імена у музиці, розглядає постаті авторів саундтреків до популярних серіалів («Аббатство Даунтон»), а також всесвітньо відомих композиторів (Ейнауді чи Ельфмана).

Слухати

Подкасти від оркестрів

  • NACOcast: Classical music podcast with Sean Rice / Подкаст класичної музики з Шоном Райсом.

NACOcast є подкастом National Arts Centre в Канаді, його веде другий кларнетист оркестру Шон Райc (Sean Rice). Частина епізодів цього подкасту спрямована на презентацію програм майбутніх концертів оркестру. Але розгорнуті анонси від музикологів, що готують слухачів до осмисленого слухання, будуть цікаві й поза концертною діяльністю. Інші ж епізоди – інтерв’ю з музикантами різних напрямків про їхню професійну кар’єру та в цілому про музику. Ця серія інтерв’ю – чудова можливість познайомитися з низкою особистих творчих історій музикантів та їхньою діяльністю сьогодні.

Слухати

  • San Francisco Symphony Podcasts / Подкаст Сан-Франциського оркестру

Як і попередній подкаст, San Francisco Symphony Podcasts створений для просування діяльності оркестру. Однак, у кожній з серій подкасту ведучий – альтист та музичний директор радіостанції KDFC Рік Малоун (Rick Maloun) – паралельно із записом музики розповідає про певний один твір класичної музики. Лаконічні 10-15 хвилинні випуски – чудовий варіант отримати стислу інформацію про композитора, один твір та познайомитися із музикою. Оркестр має досить різноманітний репертуар, який сягає творчості Респігі, Лютославського та Херрмана (автора музики до фільмів Гічкока).

Слухати

Подкасти з коментарями до музики

  • Sticky Notes: The Classical Music Podcast / Нотатки: Подкаст класичної музики

Sticky Notes – «подкаст класичної музики для кожного, незалежно від того, чи ти вперше вподобав класичну музику, чи слухаєш та любиш її усе своє життя», стверджує автор подкасту Джошуа Валейштайн (Joshua Weilerstein). Диригентові та художньому директору Orchestre de Chambre de Lausanne справді вдалося створити такий подкаст, що задовольнить будь-яку аудиторію. Частина його епізодів присвячена окремим творам, в яких Джошуа доступною мовою коментує особливості розгортання «музичних подій» паралельно із власне звучанням творів. Деякі серії подкасту присвячені розмовам із музикантами, а інші, певно найцікавіші – висвітленню окремих проблемних тем. Наприклад, «Як зрозуміти та насолоджуватися атональною музикою?», «Чим насправді займається диригент?» чи «Як відбулася музична революція?». Інформація у цьому подкасті становить ідеально збалансований синтез дослідницьких пошуків ведучого з його безпосереднім практичним досвідом диригента.

Слухати

  • The Great Composers podcast – a classical music podcast / Подкаст про великих композиторів – класичний музичний подкаст

В цілому, назва подкасту доволі вичерпно пояснює його спрямованість. Не дивно, що перші чотири серії присвячені Й. С. Баху, але не поспішайте робити висновки. Подкаст має також вісім серій під назвою «Деякі інші Бахи» (Some Others Bachs) та цикли серій про Крейслера, Лігеті (про обидвох у трьох частинах), Бетховена (у десяти частинах), Брамса (у п’яти частинах) та інші поодинокі серії. Розмірений темп та тон розповіді ведучого подкасту альтиста Кевіна Нордстрома (Kevin Nordstrom) нагадує стиль запису аудіокниг. Кевін детально розповідає історії про різні сторони життя та творчості названих композиторів із музичними вставками їх творів.

Слухати

Бонусний подкаст

  • Answered question / Питання із відповіддю

Подкаст не увійшов в основну підбірку, оскільки був закритий у 2018 році, а його новинна спрямованість вже дещо втратила актуальність. Однак, попередні випуски подкасту, що існував на базі WGBH Radio Boston, й справді становили опозицію Unanswered question Айвза («Питання без відповіді») із «темою долі» Бетховена у заставці. Принаймні, у бесідах музикантів в епізодах можна пошукати відповіді на питання щодо творчого процесу музикантів, пов’язаного з окремими композиціями та біографіями митців.

Слухати

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *