Українська опера Chornobyldorf отримала премію Royal Philharmonic Society Awards

Фото: Валерія Ландар

Опера українських композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка Chornobyldorf отримала Премію Королівського філармонічного товариства Великої Британії (Royal Philharmonic Society Awards) у номінації «Опера та музичний театр».

Переможців обирають групи експертів з класичної музики Великої Британії. Серед конкурентів була опера «Діалоги кармеліток» режисера Баррі Коскі про страту черниці та опера «Невинність» у постановці Саймона Стоуна про стрілянину у школі, створена у колаборації труп Амстердама, Гельсінкі та Сан-Франциско, а також Королівської опери. Chornobyldorf розповідає про нащадків людства, що пережили серію техногенних та кліматичних катастроф і зараз будують постапокаліптичне поселення на руїнах атомної станції.

«Це для нас сюрприз, оскільки ми не зовсім британська опера. Але це дуже приємне визнання, бо з нами у номінації були два з найбільших оперних театрів світу з величезними бюджетами. І наша самопроголошена оперна студія, яка займає 20 квадратних метрів в Спілці композиторів, перемогла цих монстрів оперної індустрії. Дуже вдячні всім партнерам», — каже композитор Ілля Разумейко.

Chornobyldorf
Катерина Гордієнко, Марічка Штирбулова, Марія Потапенко. Фото: Steve Pisano

Королівське філармонічне товариство Великої Британії було засноване у 1813 році і є одним з найстаріших музичних товариств у світі. Премію присуджують від 1989 року за живе виконання класичної музики. Цьогоріч її вперше вручили за межами столиці, в Манчестері у Королівському Північному музичному коледжі.

«Насправді, це не персональна відзнака, це відзнака України.Такі речі треба діставати на загал і гордитись ними, бо це справжнє підтвердження нашої стійкості і відповідальності за культурне життя країни», – каже композитор Роман Григорів.

Прем’єрний показ Chornobyldorf у Великій Британії відбувся у межах Сезону культури Велика Британія/Україна під час фестивалю сучасної музики в Гаддерсфілді, де вона стала подією-відкриттям. Запис опери транслювали місяць на британському радіо класичної музики ВВС-3.

Наразі Роман Григорів та Ілля Разумейко працюють над новою оперою GAIA-24. Її прем’єра відбудеться 10 травня у Києві. А 16 травня опера відкриє провідний європейський фестиваль O.Festival.

«GAIA-24 – велика опера, над якою ми працювали з червня минулого року, коли росіяни підірвали дамбу Каховського водосховища. Ми б хотили теж показати її в Великій Британії, якщо нас запросять», – каже Ілля Разумейко.

Крім Сполученого королівства, Chornobyldorf вже встигли показати в у Нідерландах, Австрії, Італії, Литві та США. Найближчим часом її зможуть оцінити в Чехії. Раніше в Україні опера отримала п’ять нагород театрального фестивалю-премії ГРА. А також увійшла до шістки найкращих опер та музично-театральних перформансів за версією Music Theater Now.

Про Сезон культури Велика Британія/Україна

Сезон культури Велика Британія/Україна, розроблений спільно Британською Радою та Українським інститутом, тривав із червня 2022 по червень 2023 у Великій Британії та частково онлайн. Події Сезону включали мистецькі резиденції, дискусії, відкриті форуми, кіно, музику, літературу, перформативні та візуальні мистецтва.

Сезон, що планувався із 2019 року до відзначення 30 річниці дипломатичних відносин між Великою Британією та Україною, мав на меті посилити культурні взаємини і сприяти налагодженню зв’язків і співпраці між митцями обох країн. Тема Сезону “Сценарії майбутнього” після повномасштабного вторгнення Росії в Україну була переосмислена і зосередилась на актуальних потребах та пріоритетах українського культурного сектору, надавши українським митцям можливість бути почутими у світі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *