Увертюрою до «Тараса Бульби» Petcube презентував нову камеру

Український PetTech-стартап Petcube, що розробляє технології для власників домашніх тварин, випустив новий гаджет – Cam 360. Це камера, що дозволяє стежити за улюбленцями та обертатися на 360°.

Під час створення дизайну пристрою розробники надихалися роботою Казимира Малевича «Чорне коло» (1923 рік), а для музичного супроводу відеопрезентації обрали увертюру до опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка у виконанні симфонічного оркестру «INSO-Львів».

Фото: facebook /Ярослав Ажнюк

За словами співзасновника Petcube Андрія Клена, у всіх творчих доробках навколо виходу Cam 360 компанія відштовхувалася від українських культурних надбань, музичних зокрема:

«Микола Лисенко — одне із перших імен, яке спадає на думку в українському контексті. Ми прослуховували різні твори і шукали тонкий баланс драматизму, монтажного ритму, композиційної динаміки, щоб проілюструвати нашу продуктову історію. Увертюра до «Тараса Бульби» чудово лягла в цю канву, вона просто працює».

 

Над «Тарасом Бульбою» (лібрето Михайла Старицького) Микола Лисенко працював понад 30 років. Час від часу композитор включав окремі фрагменти опери у свої концерти, але повноцінна постановка в театрі відбулася уже по смерті Лисенка у 1920-х роках у Києві та Харкові.

У 1937 році нову редакцію опери створили Максим Рильський (лібрето), Лев Ревуцький (музичний текст), Борис Лятошинський (оркестровка). Команда редакторів дописала кілька сцен та вокальних номерів. Так замість невеликого оркестрового вступу у Лисенка постала ефектна увертюра, яку Ревуцький та Лятошинський створили на основі найяскравіших тем з опери.


Читайте також:

Фальсифікація опери, або чому Тарас Бульба не грає на бандурі

Музей Станіслава Людкевича підготував і виклав у відкритий доступ ноти симфонічних творів композитора

У Німеччині музикант симфонічного оркестру намагався отруїти колег щурячою отрутою


Цей текст створено на кошти наших читачів. Ви також можете підтримати нас підпискою на Patreon, або одноразовим переказом коштів.

Про автора

Музичний журналіст, випускник НМАУ ім. П.І. Чайковського (клас професора Н.О. Герасимової-Персидської).

У 2016 році — організатор першого в Україні концерту музики американського композитора українського походження, одного з засновників музичного модернізму у США, Лео Орнстайна (1893-2002).

З травня 2019 року — головний редактор радіо класичної музики «Радіо Ісландія».

У 2019-2021 роках — PR-директор найбільшого в Україні фестивалю класичної музики «Київ Музик Фест».

З червня 2020 року – засновник і шеф-редактор The Claquers – єдиного в Україні регулярного медіа про класичну музику, яке виходить українською та англійською мовами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *