Музей Станіслава Людкевича підготував і виклав у відкритий доступ ноти симфонічних творів композитора

Відтепер диригенти оркестрів, музиканти та дослідники української музичної культури мають змогу ознайомитися або ж виконувати твори Станіслава Людкевича.

Меморіальний музей Людкевича у Львові підготував видання симфонічних творів українського композитора. Це п’ять композицій для оркестру його пізнього періоду творчості: Симфонієта (у чотирьох частинах) та одночастинні симфонічні поеми «Пісня юнаків», «Наше море», «Наші гори», «Танець кістяків».  Деякі з цих творів видаються вперше або ж виходили друком ще в період радянської окупаційної влади, тож потребували редакції.

Партитури та поголосники творів опубліковані у відкритому доступі. Видання є двомовним: передмова українською та англійською мовами містить інформацію про вказані твори, історію їх виконання і видання, стан збереження рукописів.

Титульні сторінки рукописів з фондів музею:

На думку працівників музею, створені в період радянського панування твори композитора є найбільш недооцінені музичною спільнотою.

«Творчість Людкевича потребує належного опрацювання та цифровізації, для того, щоб її максимально поширювати у музичних та меломанських середовищах світу. Композиторський доробок Людкевича потребує і музикознавчого розшифрування, оскільки геніальний композитор, творячи почасти у радянський час, зашифровував у своїх творах питомо українські культурні коди», — зазначає директор музею Михайло Кобрин.

Усі видані композиції прозвучали впродовж одного вечора 15 жовтня у Львівській національній філармонії імені Мирослава Скорика на концерті-презентації проєкту «Людкевич. Спадщина».


Читайте також:

Шевченківська премія-2024: огляд номінантів категорії «Музичне мистецтво»

Золтан Алмаші напише симфонію на замовлення Львівського органного залу

Музика українського бароко на стримінгах. Open Opera Ukraine випустила новий альбом


Цей текст створено на кошти наших читачів. Ви також можете підтримати нас підпискою на Patreon, або одноразовим переказом коштів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *