Меморіальний музей Станіслава Людкевича випустив перший у світі аудіозапис фортепіанних дуетів композитора Партнерський матеріал

У межах проєкту «Людкевич. Спадщина» відбулася прем’єра першого у світі запису фортепіанних дуетів українського композитора Станіслава Людкевича. Реліз доступний на стримінгових платформах Apple Music, YouTube Music, Spotify, Ukrainian Live Classic.  

Виконавцями став дует Dovhan & Zubko Piano Duo, в репертуарі якого є усі композиції Станіслава Людкевича, написані для фортепіано в чотири руки. Аби запис став можливим, Петро Довгань та Наталя Зубко здійснили тривалу скрупульозну роботу над віднайденням і реконструкцією згаданих творів. Окрім випуску альбому, невдовзі буде опубліковано у вільному доступі й нотне видання.

Петро Довгань розповідає:

«Ситуація з творчим доробком Станіслава Людкевича є досить непроста, адже частина його творів до цього часу існує в рукописному варіанті, іноді лише в єдиному примірнику та ще й розпорошена по різних архівах та бібліотеках Львова. Твори композитора для фортепіанного дуету потрапляли в наш репертуар поступово. Коли ми віднайшли дві Чабарашки, їхнє виконання стало можливим лише після опрацювання мною рукописів, виправлення неточностей та заповнення “пустих” тактів, які композитор чомусь не заповнив. Вже в процесі праці над збірником було віднайдено автограф третьої Чабарашки “Їде Харко із Туреччини”, яка теж увійшла до альбому».

Унікальність цих творів полягає в тому, що це перші в історії української музики зразки професійної творчості в жанрі фортепіанного дуету, тобто для виконання в чотири руки.

Цей жанр був дуже популярний в межах салонного домашнього музикування, однак часто в такий спосіб виконували переклади творів, написані для симфонічного оркестру — зважаючи на те, що, на жаль, оркестр неможливо було сформувати і утримувати.

Відштовхнувшись від побутового рівня традиції домашнього музикування, Станіслав Людкевич підніс жанр фортепіанного дуету, створивши дидактичний матеріал і віртуозні концертні твори. Композитор наголошував на важливості написання творів для дуету з метою навчання молоді на основі українського музичного матеріалу. Тож в основі згаданих творів — історичні пісні про козаків Швачку, Харка, Нечая (як, наприклад, у творах Чабарашка «Їде Харко із Туреччини», Швачка-марш); різновид коломийок — чабарашки (Чабарашка №1, Чабарашка №2), твори в жанрі маршу (Січовий марш «Ой ішли наші славні запорожці», «Бар-Кохба», Єврейський військовий марш). 

Чабарашка №1. Рукопис Станіслава Людкевича

Окремо можна відзначити великий концертний твір «Valse mélancolique. За мотивами новели Ольги Кобилянської», написаний наприкінці 1917 року під час перебування композитора в російському полоні у Перовську: він надзвичайно тонко передає всю палітру переживань героїні однойменної новели, що, ймовірно, були суголосні настроям самого Станіслава Людкевича, коли далеко від рідного краю та близьких людей композитора охоплював розпач.

Як розповіла Наталя Зубко, знайомство ансамблю з творами Станіслава Людкевича для фортепіанного дуету відбулося в 2017 році.

«Ми багато разів презентували доробок Людкевича на різних сценах заходу України – у Львові, Івано-Франківську, Ужгороді, Коломиї, Надвірній, Яремчі, Дрогобичі, Кременці та багатьох інших містах. Творчість нашого метра завжди і всюди знаходила відгук у слухачів. Іноді люди приходили з певними упередженнями, але завжди йшли з радістю від почутого. Тепер, завдяки дебютним аудіо- та відеоальбомам спадщина композитора для фортепіанного дуету буде доступною не лише в Україні, але й за її межами». 

Dovhan & Zubko Piano Duo

Концерт-презентація аудіозаписів у виконанні Dovhan & Zubko Piano Duo відбудеться 24 жовтня в Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької у Львові. Початок о 19:00. 

 


Проєкт «Людкевич. Спадщина» реалізує Меморіальний музей композитора: він має за мету оцифрування, новітнє видання та популяризацію творчості Станіслава Людкевича. 

Проєкт двічі, 2023 й 2024 року, отримав грантову підтримку Українського культурного фонду: перше видання стосувалося частини симфонічної спадщини композитора пізнього періоду, а саме творів Симфонієта й чотирьох симфонічних поем — «Пісня юнаків», «Наше море», «Наші гори», «Танець кістяків», деякі з них було оприлюднено вперше. 

Другий том видання являє собою перше повне зібрання фортепіанної творчості Станіслава Людкевича, до якого увійшли твори для сольного виконання, дуету, обробки народних пісень і творів інших композиторів. У межах цього проєкту започатковано серію звуко- та відеозаписів музики Станіслава Людкевича. 

Аудіо- та відеозапис альбому здійснено у Львові, на студії Jenny Records; звукорежисер, мастеринг — Мар’ян Криськув, відеооператори — Олександр Кулик, Олесь Кіф’як.

 


Читайте також:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *