Музика сьогодення в проєкті Ukrainian Live Авторка: Вікторія Антошевська

9 липня у першому мобільному додатку з українською класикою Ukrainian Live Classic вийшов неординарний реліз, який презентував музику молодих львівських композиторів. Згодом YouTube-канал Ukrainian Live опублікував плейлист з відеоверсіями творів. Записи живого виконання були зроблені на концерті «Музика молодих львівських композиторів», який відбувся ще 29 квітня у Львівському органному залі та підсумував досягнення проєкту для композиторів-студентів.

В умовах запеклої війни перед організаторами мистецьких подій кожного разу постає питання: чи на часі проведення цього заходу/проєкту? Переконливим аргументом стає позиціювання музики як одного з тих небагатьох рятівних інструментів, що дарують людям надію, спокій, звільнення від негативних емоцій та нові естетичні враження. Годі казати, «перезавантаження» потребують і самі музиканти, які не уявляють свого життя без улюбленої справи.

Черговим творчим поштовхом для молодих митців Львова, власне, і став проєкт «Музика молодих львівських композиторів», який вже другий рік поспіль відбувся за підтримки Львівського органного залу та Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка. Публікація здійснених на концерті записів стала логічним продовженням проєкту і збагатила його новими сенсами.

Своїми рефлексіями про реалізацію масштабного задуму поділилися його кураторка Богдана Фроляк, композиторка-учасниця проєкту Анастасія Сисенко та один з виконавців, піаніст Сергій Павлів.

Богдана Фроляк — українська композиторка, викладачка кафедри композиції ЛНМА:

«Сам акт живого виконання творів молодих композиторів у цей буремний час (спочатку тривалий період пандемії, тепер повномасштабна війна) — вже велике досягнення і своєрідна перемога для студентів-композиторів. Знаково для молодих митців і те, що концерт відбувся з публікою (минулого року лише онлайн, без глядачів). Особлива подяка керівництву Львівського органного залу, які подбали про якісний запис концерту і промокампанію — таким чином проєкт продовжує життя на медіапросторі.

Богдана Фроляк. Фото: Сергій Горобець

У роки, коли я навчалась в музичній академії, концерти музики студентів кафедри композиції відбувались регулярно. Пізніше, настала перерва, ніхто не брався організувати подібні заходи. Ще перед карантином у мене з’явилась ідея зробити концерт музики студентів-композиторів у Великому залі нашої академії. Після заходу Іван Остапович запропонував провести наступний концерт на базі Львівського органного залу. Так і було започатковано проєкт».

Анастасія Сисенко взяла участь у проєкті для молодих композиторів вже вдруге. Минулого року її музика звучала поряд з композиціями вже знаних львівських авторів: Богдани Фроляк, Любави Сидоренко, Віктора Камінського, Остапа Мануляка та Михайла Шведа. Мисткиня ділиться своїми враженнями про цьогорічний концерт:

«Круто, що попри всі труднощі проєкт відбувся саме у форматі концерту, який відвідало чимало зацікавлених слухачів. Репетиційний процес сприяв знайомству і налагодженню моєї співпраці з виконавцями (навіть після прем’єри музиканти звертались з проханням написати щось для них). Крім цього, композитори отримали нагоду надати ноти своїх творів для нотної бази Ukrainian Scores — а це додатковий шанс бути почутим широкою аудиторією. Завдяки проєкту я вкотре переконалась: якщо у митця є можливість творити — то це робити просто необхідно!».

Анастасія Сисенко. Фото: Христина Бенюк

Молодість — не показник некомпетентності. Укотре це довели музиканти, які виконали твори студентів-композиторів. Дехто з них, так само студенти, вихованці кафедри камерного ансамблю, дехто — вже знані солісти та оркестранти Львова. Дві фортепіанні композиції Ксенії Стеценко чуттєво інтерпретував студент 3 курсу Сергій Павлів. Його виступ запам’ятався делікатністю та щирістю.

«Участь у цій знаковій події для мене була особливою, бо я вперше виконував на сцені музику молодих композиторів. Зазвичай, я не дуже цікавлюсь сучасною музикою, але ця подія та пропозиція Ксенії виконати її твори привабила одразу. Твори відгукнулись мені тонкістю, чуттєвістю, щирістю висловлювання, внутрішньою свободою, теплими гармоніями. На жаль, війна внесла багато корективів у життя кожного, і з композиторкою здебільшого ми працювали дистанційно. Бракувало спілкування наживо, але миті співтворчості, хоч і онлайн, запам’ятаються назавжди. Решту надолужимо після нашої перемоги!»

Сергій Павлів. Фото: Алекс Нагорний

Послухати твори молодих композиторів можна в додатку Ukrainian Live Classic, а переглянути відеозаписи концерту на YouTube. Композитори зізнаються: кожен новий перегляд, вподобання чи коментар — це стимул працювати ще більше!

Читайте також:

• Крістіан Філіпс: Берлінська Співацька Академія, архів Баха та українська музика

• IMA Virtuosos: що планувалося і що реалізувалося

• Ганна Гаврилець: культура планетарного значення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *