Українська музика лунає у світі в час війни Важливі ініціативи для підтримки нашої музичної спільноти

February, 24. Paris, France. Photo by Esra TaÅkın/Anadolu Agency via Getty Images

В час, коли Україну повномасштабно атакувала російська федерація, суттєвим нагадуванням для світу про український героїчний спротив окупанту стає наша культура. Щоб познайомитись з музичними творами, які авторитетні українці зібрали ще до 30-річчя відновлення української Незалежності, переходьте за посиланням. Щоб підтримати важливі українські та європейські ініціативи, а також підняти власний бойовий дух для подальшої боротьби, читайте далі.

Починання Лятошинський-клубу, яке підтримали Ukrainian Live та Український інститут, спрямоване на створення онлайн бази даних творів українських авторів для поширення серед закордонних інституцій.

Нові ініціативи запроваджують польські музиканти, артдиректор «Варшавської осені» Єжи Корнович та відомий диригент Вінсент Козловський стосовно виконання музики сучасних українських композиторів. 28 лютого її презентували на польському радіо, 1 березня — на Радіо Ісландія.

Польське товариство авторів та композиторів ZAiKS, за словами Єжи Корновича, відкриває свої представництва для мігрантів, засновує фонди для митців з України. Вінсент Козловський, своєю чергою, займається організацією концертів камерної музики сучасних авторів. Наводимо звернення польського диригента:

The muses are not silent

Шановні друзі, подруги, наша велика українська музична родина!
Ми серцем з Вами!

Ми засуджуємо злочинний напад російського агресора на Україну і прагнемо всіма силами Вам допомогти. Влада і мирне населення Польщі у величезних масштабах підтримують Вас матеріально та у різноманітний інший спосіб.

Ми хочемо виконувати Вашу музику! Польська музична спільнота зробить все можливе для того, щоб музичний голос України звучав по всьому світу, адже всі бачать, що навіть під час натиску окупанта Ви є Вільний і Незалежний народ. Ваш голос і Ваше мистецтво — це Ваша зброя, яка потрібна зараз Україні, як ніколи раніше.

Ми започаткували ініціативи в усіх музичних закладах Польщі, щоб включати українську музику в наші концертні програми. Гімн України вже звучить по всій Польщі в філармоніях та оперних театрах. Ваш голос важливий, де б Ви зараз не перебували в Україні.

Композитори! Ми просимо Вас, якщо маєте таку можливість, будь ласка, поділіться з нами своїми партитурами, за які ми будемо боротися тут у Польщі на культурному фронті. І ми будемо організовувати концерти з Вашою музикою. В першу чергу потребуємо Ваших камерних творів, виконання яких ми зможемо організувати в найкоротші терміни.

Ми також підтримаємо Вас інституційно. Фестивалі вже заявляють про готовність включити якомога більше Вашої музики у свої програми. Польські культурні інституції розпочинають фінансову підтримку українських митців.

Зв’яжіться, будь ласка, з нами за цією адресою електронної пошти: themusesarenotsilent@gmail.com

Не втрачайте надії, бо попереду — Перемога!

Україна жива і музи не мовчать!

 

Литовський ансамбль сучасної музики LENsemble Vilnius 26 лютого випустив альбом під назвою Contemporary music from Ukraine, на якому зібрав власні записи концертів 2015 року з творами українських композиторів, зокрема, Бориса Лятошинського, Віталія Годзяцького, Анни Аркушиної, Максима Коломійця, Богдана Сегіна, Анни Корсун, Вікторії Польової. Соліст — відомий акордеоніст Роман Юсипей.

Українська скрипалька Анна Дзялак-Савицька разом зі своїм чоловіком-поляком Якубом Дзялаком, що живуть у Швейцарії, проводять благодійні концерти у різних кантонах країни. Усі виручені кошти підуть на підтримку ЗСУ та потреби українців. Під час благодійного концерту 6 березня музиканти зібрали 4510 швейцарських франків (148 000 гривень).

Відома диригентка Оксана Линів закликала авторів до квітня написати музику, присвячену пам’яті жертв російсько-української війни. Про це вона повідомила на Facebook-сторінці:

Крім того, Всеукраїнське хорове товариство імені Миколи Леонтовича на прохання колег з-за кордону надсилає ноти української хорової музики європейським хорам. Додавати твори можна у коментарях до цього допису.

Національна спілка композиторів України виклала у вільний доступ музику різних століть: від Артемія Веделя до Ганни Гаврилець. Сховище поступово заповнюватиметься ще більшою кількістю партитур.

Швейцарська асоціація «Мистецтво без кордонів» (Art Without Borders) 1 березня закликала людей з усього світу фінансово допомагати українцям. У відозві зазначається: «Зазвичай ми допомагаємо молодим музикантам на кар’єрному шляху, зараз допомагаємо вижити — ліки, їжу, невідкладну медичну допомогу надаватимемо кожному у потребі».

 

4 березня музиканти Університету музики та виконавського мистецтва в Граці (Австрія), студенти класу професорки Мілани Чернявської, і зокрема, піаніст Дмитро Чоні, зіграли благодійний концерт «Stand with Ukraine».

В Нью-Йорку (США) 11 березня відбудеться «A Concert for Ukraine», участь в якому візьме, серед інших музикантів, відомий композитор, один з найвпливовіших авторів другої половини XX століття Філіп Ґласс.

Також Метрополітен-опера вкотре долучатиметься до підтримки України. 14 березня відбудеться благодійний концерт оркестру та хору, планується трансляція. 70-хвилинна програма вмістить твори Валентина Сильвестрова, Барбера, Верді, Штрауса та Бетховена. Молодий український бас-баритон Владислав Буяльський солюватиме у виконанні Державного гімну України. Раніше Метрополітен-опера вже виконував гімн України перед спектаклем «Дон Карлос» Верді.

Крім цього, у перші дні березня український славень «Ще не вмерла України» звучав у найкращих музичних залах Європи. Амстердам, Відень, Париж, Стокгольм, Бірмінгем, Ліверпуль, Гамбург, Барселона та інші міста долучились до всесвітньої акції #standwithukraine на підтримку нашої країни.

І надалі закликаємо музикантів світу висловлювати солідарність з нашою державою, ставлячи у програму Державний гімн України (тут можна знайти оркестрову партитуру). Низка українських культурних закладів, серед яких Львівська національна опера, Львівська національна філармонія надають доступ до діджитал-архіву власних нотних бібліотек.

Підбірка доповнюватиметься.

Слава Україні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *