KharkivMusicFest оголосив концертну програму-2022

Від кінця березня до кінця квітня 2022 року KharkivMusicFest вп’яте даруватиме своїм шанувальникам свято музики. Концерти за участі визнаних виконавців, що вперше зіграють в Україні, музичні проєкти альтернативної програми, освітні лекції та майстер-класи, Всеукраїнський конкурс молодих композиторівусе це складає серцевину фестивалю та вирізняє його. Пропонуємо розглянути найважливіші події Kharkiv Music Fest.

26 березня. Сольний концерт Люки Дебарга

Програма:

  • Й.С. Бах — Італійський концерт, BWV 971
  • Р. Шуман — Соната №3 фа мінор, тв. 14
  • Г. Форе — Баркарола №3 соль-бемоль мажор, тв. 42
  • О. Скрябін — Соната №4 фа-дієз мажор, тв. 30
  • Г. Форе — Балада фа-дієз мажор, тв. 19
  • О. Скрябін — Фантазія сі-бемоль мінор, тв. 28 

26 березня вперше в Україні дасть сольний концерт всесвітньо відомий піаніст із Франції Люка Дебарг — переможець та володар спеціального призу XV Міжнародного конкурсу імені П. І. Чайковського, відомий своїм звивистим творчим шляхом, стрімким виходом на велику сцену та бурхливим розвитком музичної кар’єри. Сьогодні Дебарг виступає у найпрестижніших залах світу, співпрацює із відомими оркестрами та диригентами. Дебаргу притаманна особистісна інтерпретація виконуваних творів, емоційна спонтанність, імпровізаційна енергія — усе це завжди викликає бурхливий відгук публіки.

29 березня. Фестивальний оркестр KharkivMusicFest та французьке тріо

Програма:

  • О. Респігі — Адажіо з варіаціями для віолончелі з оркестром
  • Ж. Массне — Інтермецо з опери «Сільська честь»
  • К. Сен-Санс — Інтродукція та рондо-капричіозо для скрипки з оркестром
  • Л. ван Бетховен — Потрійний концерт для фортепіано, скрипки, віолончелі з оркестром до мажор тв. 56 

29 березня відбудеться концерт Фестивального оркестру KharkivMusicFest, солісти — Люка Дебарг (фортепіано, Франція), Олександр Кастро-Бальбі (віолончель, Франція), Давид Кастро-Бальбі (скрипка, Франція); диригент — Віталій Алексейонок (Німеччина), головний диригент оркестру Мюнхенського університету, артистичний директор KharkivMusicFest.

Брати Кастро-Бальбі належать до відомої музичної династії. Давид — переможець конкурсу Young Artist у Колорадо (США) та Міжнародного конкурсу юних скрипалів імені Луї Шпора у Веймарі (Німеччина). Олександр — володар ІІ премії конкурсу Франца Шуберта в Австрії, І премії конкурсу Lødz у Польщі, ІІ премії конкурсу Villa de Llanes в Іспанії та багатьох інших нагород.

Давид Кастро-Бальбі наразі є запрошеним артистом Веймарської державної капели. Грає на скрипці Джованні Батісти Гваданіні (1690 рік), яка раніше належала маестро Луї Шпору. Олександр — соліст оркестру Веймарського оперного театру. Грає на віолончелі італійського майстра кінця XVIII століття.

Фото: Євген Король

«Програма фестивалю 2022 року — це наш перший крок до реалізації нової концепції фестивалю в принципі. Ми хочемо поєднувати традицію та інновацію, щось вже відоме із тим, з чим варто познайомитися, українське та закордонне. У нашій програмі — високоякісні заходи із відомими музикантами з України та Західної Європи, — розповідає Віталій Алексейонок, артдиректор KharkivMusicFest. — Фестиваль представить різні склади артистів — від сольного фортепіанного концерту до виступу оркестру із солістами, будуть цікаві та нестандартні заходи альтернативної програми. Ну і звичайно, у нас залишаються супутні заходи, лекції та освітні проєкти для дітей та дорослих».

9 квітня. Метаморфози 

Програма:

  • Р. Штраус — «Метаморфози» для 23 струнних інструментів
  • А. Вівальді — «Пори року»
  • А. П’яццолла — «Пори року в Буенос-Айресі» 

Українська частина програми представлена концертом «Метаморфози» Національного камерного ансамблю «Київські солісти», який відбудеться 9 квітня. Артисти Національного камерного ансамблю «Київські солісти» у поєднанні з притаманним українській музичній культурі авангардизмом підкорював світову публіку в таких відомих залах, як Люксембурзький палац та «ЮНЕСКО» в Парижі, Коміше Опер в Берліні, Велика Національна філармонія у Варшаві, Maison Flagey у Брюсселі, РадіоКультургауз у Відні, «Еспланада» в Сингапурі.

Концерт «Метаморфози» пройде під орудою британського диригента Гаррі Огга. Молодий талановитий артист наразі активно гастролює та розвиває кар’єру. Він є переможцем та стипендіатом багатьох європейських конкурсів, володарем Другої премії конкурсу диригентів Симфонічного оркестру MDR у Лейпцизі, фіналістом конкурсу Донателли Флік у Лондоні, конкурсу диригентів імені Густава Малера у Бамберзі та інших.

У послужному списку диригента — робота з Нюрнберзьким та Лондонським симфонічними оркестрами, Бергенським, Градець-Краловським та Північночеським філармонічними оркестрами, у Національному театрі Мангайма, Кельнській опері, Валлійській національній опері, на музичному фестивалі Aujols.

11 квітня. Контрасти

Програма:

  • Й. Гайдн — Квартет № 2 до мажор, тв. 20
  • В. Губаренко — Квартет до мажор, тв. 12
  • Ф. Шуберт — Квартет № 14 ре мінор, D810 («Смерть і дівчина»)

11 квітня на всіх поціновувачів камерної музики очікує концерт фортепіанного квінтету. У складі: лауреатка численних міжнародних конкурсів скрипалів, викладачка Королівській консерваторії в Антверпені Аліса Маргуліс (Бельгія), артист гурту перших скрипок у Дюссельдорфському симфонічному оркестрі Андрій Мурза (Німеччина), Крістіан Атанасіу (альт, Німеччина), солістка оркестру Королівського театру у Мадриді Наталія Маргуліс (віолончель, Іспанія).

17 квітня. Нільс Вандерер і Квартет Ліхновського

Програма: 

  • А. Вівальді — «Stabat Mater»

«La Folia» (Соната ре мінор, тв. 1 № 12)

Концерт фа мінор

  • Г. Перселл — Павана і чакона соль мінор

Тріо-соната

4 арії (з електронікою) 

17 квітня харків’яни матимуть змогу насолодитись бароковою музикою у її історично коректному виконанні. Подарує таку можливість концерт квартету Quartetto Lichnowsky (Італія) із солістом Нільсом Вандерером (Німеччина).

Квартет Ліхновського створений у 2018 році та названий на честь австрійського принца Карла Алоїза Ліхновського — музиканта, композитора та мецената, друга Моцарта та Бетховена. Своєю творчістю музиканти прагнуть відроджувати інтерес до музики бароко. Квартет співпрацює з національними та міжнародними ансамблями та фестивалями у стилі бароко, такими як Freiburger Barockorchester (Фрайбург), Art-Offertorium (Київ), The Da Camera Society (Лос-Анджелес), Г’юстонський фестиваль старовинної музики та іншими.

Фото: Євген Король

Соліст цього концерту, німецький оперний співак Нільс Вандерер — один із провідних молодих контратенорів сучасності, переможець Міжнародного конкурсу Asia Singing Competition, володар Першої премії та призу глядацьких симпатій вокального конкурсу Händelwettbewerbs у Карлсруе, лауреат премії Young Artist Awards лондонського Barbican Center. Він регулярно виступає як соліст з такими оркестрами, як La follia (Аугсбург), Lautencompagney (Берлін), Baroque Orchestra (Карлсруе), Staatskapelle (Веймар), співпрацює з Паризькою філармонією, Teatro Massimo в Палермо, лондонськими Wig. В цей час талановитий оперний співак пробує себе як постановник й хореограф. Яскравий образ та деяка ексцентричність додають інтересу до його особистості та творчості.

29 квітня. Молодіжний оркестр Південної Німеччини

Концерт скасований. Офіційна причина: «Керівництво оркестру вимушене перенести концерт в рамках нашого фестивалю на наступні сезони, що пов’язано з виникненням фінансових проблем стосовно їхнього приїзду. Проблеми не з нашого, а з їхнього боку».

Програма: 

  • Р. Шуман — Увертюра «Манфред»
  • М. Брух — Концерт для скрипки с оркестром №1 (солістка — Єва Рабчевська)
  • Й. Брамс — Симфонія №1

29 квітня відбудеться наймасштабніший концерт фестивалю, який завершить основну програму — виступ Молодіжного оркестру Південної Німеччини Landesjugendorchester, диригент Йоганнес Клумпп. Державний молодіжний оркестр землі Баден-Вюртемберг існує з 1972 року й нині налічує близько 300 музикантів. До складу оркестру після прослуховування приймаються найталановитіші молоді виконавці з усього регіону.

Багато колишніх його учасників сьогодні обіймають посади у провідних оркестрах та музичних академіях. У 2013 році оркестр відкривав офіційну церемонію Дня німецької єдності у Штутгарті. Географія виступів Молодіжного оркестру охоплює понад 80 концертних майданчиків, включаючи Німеччину, Іспанію, Італію, Англію, Росію, Еквадор, Францію та інші країни. 

Йоганнес Клумпп — головний диригент Камерного оркестру Фолькванг Ессена та художній керівник музичного фестивалю в Саксонії-Ангальт, співпрацював із Дюссельдорфським симфонічним оркестром, Тірольським оркестром Інсбрука, Кельнським оркестром WDR Rundfunkorchester, Дрезденською філармонією, Нюрнберзьким симфонічним оркестром та Філармонією Північно-Західної Німеччини та іншими.

23 квітня — заключний концерт фестивальної програми

Музичною кодою фестивалю стане виступ Національного одеського філармонічного оркестру. Це перший симфонічний оркестр з України, що перетнув екватор та Атлантику, та єдиний творчий колектив, який за часи незалежності України двічі підвищив свій статус, ставши спочатку державним, а потім національним.

Диригуватиме оркестром Хобарт Ерл — випускник Лондонського Трініті-коледжу та музичного факультету Прінстонського університету (США). Хобарт Ерл диригував Віденським камерним оркестром, Віденським симфонічним оркестром Тонкюнстлер, Orchestra della Toscana (Італія), Orchestra Sinfonica Siciliana (Італія), Bilbao Symphony Orchestra (Іспанія), Noord Nederlands Orkest, Noord Nekder тощо.

Співпрацював зі Львівським та Харківським Оперними театрами, Національною оперою України, також здійснив кілька нових постановок у Національній опері Греції та Mythos Opera Festival (Італія).

Фото: Євген Король

Традиційні для фестивалю формати лекцій та майстер-класів проходитимуть і на п’ятому KharkivMusicFest. Музичний лекторій для справжніх меломанів, конкурс молодих композиторів і виступ дитячого симфонічного оркестру, інтерактивні концерти для дітей, розфарбовані піаніно в різних куточках міста у вільному доступі для всіх охочих — кожен знайде для себе щось цікаве протягом кількох весняних тижнів KharkivMusicFest. 

Читайте також:

• Художній керівник Kharkiv Music Fest Віталій Алексейонок про участь у протестах і кар’єру диригента

• Всесвітньо відомий піаніст Пол Льюїс. Про репертуар, який кидає виклик, і як побудувати успішну кар’єру

• Концерт-відкриття Kharkiv Music Fest: ризикована самовпевненість чи виправданий виклик?

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *