Шевченківська премія-2021. Хто переміг у номінації «Музичне мистецтво»

У вівторок, 9 березня, під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Шевченківський комітет оголосив імена лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Перемогу у номінації «Музичне мистецтво» здобуло Музичне агентство «Ухо» (Олександра Андрусик – директорка агенції, Євген Шимальський – співзасновник агенції, Катерина Сула – виконавча продюсерка) за серію з дев’ятнадцяти концертів вокальної музики «Архітектура голосу».

«Минулого року в положенні Премії були оновлення. Так, до переліку тих, хто може виграти премію додалися куратори. Тобто не ті хто просто створює твори, а ті, хто створює проєкти, що презентують твори для аудиторії. Тобто, коли презентація і є твором», — зазначив Ігор Панасов, член Комітету, музичний оглядач онлайн-журналу Karabas Live, директор з розвитку музичної премії Yuna.

«З формального боку цієї справи, я не переконаний, що саме слово «куратор» увійшло до Положення. Але якщо виходити не з букви, а з духу закону, ані режисер сам ручками нічого не робить, він каже іншим людям, що робити, ані продюсер сам нічого не творить, він творить контекст і умови і в цьому сенсі куратор є синонімом режисера, або продюсера», — прокоментував перемогу Музичного агентства «Ухо» голова Шевченківського комітету Юрій Макаров.

Зазначимо, що у Положенні про Національну премію імені Тараса Шевченка у пункті 3 вказано:

«Національна премія присуджується творцям (авторам, виконавцям) нових оригінальних творів, опублікованих (випущених у світ) протягом останніх п’яти років, у таких номінаціях: література; публіцистика, журналістика; музичне мистецтво; театральне мистецтво; кіномистецтво; візуальне мистецтво. У номінації може бути присуджено Національну премію лише за один конкурсний твір».

Що відомо про переможця

Цикл «Архітектура голосу»

Автори: Олександра Андрусик (директорка агенції), Євген Шимальський (співзасновник агенції), Катерина Сула (виконавча продюсерка).

З опису проєкту:

  • Музичне агентство «Ухо», яке з’явилося у 2012 році, за роки свого існування перетворилося на потужну кураторську інституцію, що підтримує сучасну класичну музику в Україні.
  •  «Архітектура голосу» ‑ серія з дев’ятнадцяти концертів вокальної музики та двох виставкових подій, проведених у різні роки в Києві. Назва циклу була пов’язана з ідеєю презентувати нову музику у знакових для Києва спорудах.
  • У рамках циклу на стадіоні «Старт», що у 1941-1942 роках був перетворений на табір для полонених, в’язнів якого згодом розстріляли у Бабиному Яру, відбулася українська прем’єра «Капели Ротко» Мортона Фелдмана, родина якого походила з київських євреїв.
  • Цикл «Архітектура голосу» мав великий вплив як на популяризацію нової музики в Україні, фактично увівши на неї моду серед широкої культурної спільноти, так і на посилення уваги до міського ландшафту.
  • Діяльність музичного агентства «Ухо» стимулювала музичне життя в Україні, надавши імпульс створенню циклів концертів нової музики в інших українських містах (у першу чергу, Харкові та Одесі).

Про інших претендентів на премію у номінації «Музичне мистецтво» читайте за посиланням.

Повний перелік лауреатів Шевченківської премії-2021:

Публіцистика і журналістика: Станіслав Асєєв. Книга «В ізоляції».

Кіномистецтво: Валентин Васянович. Фільм «Атлантида».

Візуальне мистецтво: Борис Михайлов. Відеопроекція та фотоінсталяція «Випробування смертю».

Література: Оксана Луцишина. Роман «Іван і Феба».

Театральне мистецтво: Сергій Маслобойщиков (автор інсценізації, режисер-постановник, художник-сценограф), Наталія Рудюк (художник по костюмах), Олександр Бегма (композитор) Вистава «Verba» за мотивами драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка

Музичне мистецтво: Олександра Андрусик (директорка агенції), Євген Шимальський (співзасновник агенції), Катерина Сула (виконавча продюсерка) ‑ Музичне агентство «Ухо». Цикл «Архітектура голосу»

Склад Шевченківського комітету: Юрій Макаров – голова Комітету, Тамара Гундорова – заступник голови Комітету, Дмитро Богомазов, Володимир Войтенко, Майя Гарбузюк, Ростислав Держипільський, Римма Зюбіна, Тетяна Кочубінська, Любов Морозова, Віктор Плоскіна, Ігор Панасов, Влада Ралко, Михайло Рашковецький, Юлія Сінькевич, Ірина Славінська, Остап Сливинський, Євгеній Стасіневич.

Читайте також: Не тільки народні пісні. Яку музику слухав Тарас Шевченко


The Claquers живе завдяки нашим читачам. Підтримайте нас на Patreon

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *