20 найцікавіших англомовних подкастів про класичну музику (перша частина)

Формат аудіо- або відеоподкасту сьогодні – чи не найдоступніше багатофункціональне джерело інформації, яким ти можеш скористатися у подорожі, снідаючи, або навіть лягаючи спати. Тож редакція The Claquers створила гід по англомовним подкастам про класичну музику, що існують на платформі Google Podcasts. У першій частині підбірки до вашої уваги – подкасти з історичною та сучасною класичною музикою, в оригінальних навчальних та детективних форматах, інтерв’ю-подкасти, подкасти для дітей та для гурманів музики бароко.

Подкасти з сучасною класичною музикою

  • Centennial Sounds / Звуки Сентенніалу

Подкаст про сучасну музику, яка виконується у штаті Колорадо, США, також відомого як Centennial State. Автором подкаста є Бред Тернер (Brad Turner) – музичний журналіст, виконавчий продюсер Audio Innovations Studio радіостанції Colorado Public Radio. Разом з виконавцями та композиторами він обговорює найновіші музичні твори, фестивалі, творчі кар’єри. Вагома доля музики у подкасті Centennial Sounds дозволяє познайомитися з доробком маловідомих в Україні, але безумовно вартих уваги сучасних оригінальних композиторів Америки. Їхні мистецькі пошуки охоплюють як музику для екзотичної 14-струнної віоли д’амур, так і електроакустичні штудії.

Слухати


  • Contemporary ClassiCast / Сучасний класикаст

Contemporary ClassiCast створений композиторами, випускниками Університету Брандейса (Brandeis University) Тоддом Кітченом (Todd Kitchen) та Річардом Ковенхіллом (Richard Chowenhill). На цей момент вони випустили вісім епізодів ClassiCast, в яких композитори обговорюють свіжі музичні релізи та беруть інтерв’ю у музикантів. Також на платформі Google Podcasts можна знайти вісім випусків ClassiCast Radio, в яких звучать лише записи творів композиторів ХХІ століття.

Слухати

Подкаст з історичною класичною музикою

  • Discovering Classical Music / Відкриваючи класичну музику

У подкасті Discovering Classical Music ви знайдете десять епізодів, кожний з яких розкриває історію написання, деякі моменти біографії одного зі світових шедеврів класичної музики від хорового диригента Оскара Осицького (Oscar Osicki). Звучання Фантастичної симфонії Берліоза, Шостої симфонії Чайковського чи “Планет” Холста чергується з коментарями музиканта. Що найбільш цінно, ведучий також аналізує цю музику пояснює розвиток музичних творів у зв’язку із художньою ідеєю, закладеною там – але доступною навіть для поціновувачів музики мовою.

Слухати

 Подкасти в оригінальному форматі

  • Case Notes / Примітки до справи, або Розслідування серед нот

Case Notes – справжня збірка детективних історій про музикантів, за що подкаст отримав статус найкращого правдивого кримінального подкасту від British Podcast Awards у 2019 році. Хто вбив Джезуальдо? Куди поділася голова Гайдна? А також про чутки навколо смерті Чайковського у зв’язку з його гомосексуальною орієнтацією (яка зазвичай замовчується) та містичну таємницю “Реквієму” Моцарта – з усіма дослідженнями та науковими доказами – у Case Notes від Classic FM.

Слухати


  • Classical Classroom / Класичний клас

“Ходять чутки, що класична музика зарозуміла. У Classical Classroom ми готові посперечатися з цим”, – описує свій подкаст Дейша Клей (Dacia Clay). Дейша не розуміється на класичній музиці, тому вона запрошує експертів до студії, які разом з нею слухають класичні музичні твори та розповідають про них. У такому форматі приваблює напрочуд легка та невимушена форма, в якій ви отримуєте знання про “серйозну” музику. Особливо радісно, що серед 210 епізодів можна почути не лише оригінальний погляд на “бетховенів” та “шопенів”, але й про класиків ХХ століття та більш сучасних композиторів Райха, Андріссена. Не чули про таких? Гайда вчитися разом із Дейшею! Однак, можливо, когось зацікавлять й несподівані теми серій “Від Шуберта до Леді Гаги”, “Історія реміксу” чи музика до фільмів братів Коен, а може мотет ХІІІ століття?..

Слухати

Подкасти для дітей

  • Classics for Kids / Класика для дітей

Основні та яскраві факти про музику та композиторів простою мовою з безперервним музичним супроводом у 6-хвилинних подкастах – найкращий спосіб не лише розповісти та захопити дитину музикою, але й можливість потренувати сприйняття англійської. Від Баха та Генделя до Бріттена, Стравінського та Копленда. А після прослуховування – запропонуйте дитині виконати квіз (опитування) до подкасту, розміщений на сайті Classics For Kids, та не позбавляйте й себе задоволення перевірити знання.

Слухати


  • David Walliams’ Marvellous Musical Podcast / Дивовижний музичний подкаст Девіда Уолліамса

Ведучим Marvellous Musical Podcast є Девід Уолліамс – відомий англійський комік, актор та телеведучий. Classic FM разом із ним створили 10-серійний подкаст. Якщо ви шукаєте ненудний подкаст із гарним гумором, аудіо-мемами та несподіваними фактами про Моцарта чи балет, дивні інструменти чи “Зоряні війні” – “Дивовижний музичний подкаст” Девіда Уолліамса саме для вас!

Слухати 

Подкасти-інтерв’ю

  • Crushing Classical / Руйнуючи класичне

Crusing Classical – подкаст про те, як реалізуватися музикантові з класичною освітою в умовах впливу соціальних мереж, епохи фрілансерства тощо. Подкаст включає серію бесід, інтерв’ю з музикантами, котрі можуть поділитися своїм досвідом виживання класичного музиканта у сьогоднішньому інфопросторі. Однак безперечно, що поради гостей та ведучої – музикантки, коучки з тімбілдінгу та лідерки новаторського руху у створенні класичної музичної кар’єри Трейсі Фрідлендер (Tracy Friedlander) – стануть у пригоді не лише музикантам. А деякі історії кар’єрних змін вразять не менше, ніж бестселери про лідерів думок сучасності.

Слухати


  • Meet the Composer / Знайомтеся з композитором

Подкаст Meet the Composer покликаний для того, щоб розкривати постать композитора ХХІ століття як людину та творчу одиницю. Створений для радіостанції WQXR Q2 Music цей подкаст отримав нагороду Peabody Awards. Хто такий композитор? Чим займаються сучасні композитори? Та звичайно, якою є музика класичних композиторів сьогодні? Про це та багато іншого можна дізнатися від ведучої Наді Сіроти (Nadya Sirota) та зіркових гостей, серед яких маєте змогу послухати Сааріахо, Кейджа, Адамса та інших.

Слухати

Подкаст для барокових гурманів

  • Anna’s Baroque Bon Bons / Барокові цукерки від Анни

Для поціновувачів барокової музики вже понад десять років лектор та клавесиністка Анна Стоддард (Anna Stoddard) записує невеликі подкасти (4-8 хвилин). В кожному з них ви можете почути один бароковий твір, якому передує вступне слово з захопливими фактами про автора, власне твір, або ж історичний бароковий інструмент. На платформі Google Podcasts містяться записи понад 150 випусків подкаста, інші можна знайти в архівах Fine Music Radio.

Слухати

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *