У передчутті нового. «INSO-Львів» виконає світову прем’єру симфонії Євгена Оркіна Партнерський матеріал

Львів — місто, оповите віковічними легендами, із неповторним шармом, завдяки якому сама лише згадка його назви викликає передчуття цього дивовижного фльору старосвітської елегантності, інкрустованої у стрімкий вир сучасного життя. Саме таким словом — «передчуття» — названо й концерт, що відбудеться 18 травня у залі Львівської національної філармонії, де виконуватиметься світова прем’єра твору, присвяченого місту Лева.

Так, у рамках 43-го Міжнародного музичного фестивалю «Віртуози» прозвучить симфонія українського композитора і кларнетиста Євгена Оркіна «Високий замок». Цей твір написаний на замовлення оркестру «INSO-Львів», який і виконуватиме симфонію під орудою австрійсько-швейцарського диригента Олександра Гордона.

«INSO-Львів» і Олександр Гордон Фото: Галина Кучманич

Колектив часто ініціює створення нових масштабних композицій знаних вітчизняних авторів, що показує важливість розвитку і популяризації сучасної української музики в діяльності оркестру. Протягом 25–го сезону «INSO-Львів» представив на сцені прем’єри творів Світлани Азарової, Богдани Фроляк та Івана Небесного.

Голова правління оркестру Іоланта Пришляк коментує сутність цього проєкту:

«Настав час відкривати для себе самих, а пізніше — знайомити  українську і світову аудиторію оркестру з більш широким спектром української музики, показувати на наявних прикладах нашу відмінність від агресивного сусіда. Отож, спільно з Далею Стасевською та Олександром  Гордоном прийняли рішення звернутися від імені оркестру до вже іменитих композиторів та композиторок із пропозицією написання творів, а також шукати молодих. Для цього запроваджено премію-гонорар від оркестру за авторський твір, обраний експертною радою, а в подальшому — обов’язково буде реалізовано відео-, аудіозапис».

Співпраця оркестру з Євгеном Оркіним відбудеться вже не вперше. Ще у 2017 році митець написав твір для фестивалю класичної музики «LvivMozArt». Про співпрацю з колективом композитор згадує:

«Молода, дуже свіжа та надзвичайно креативна атмосфера вразила мене з першої репетиції, а співпраця з цим оркестром — я виконував сольну партію на саксофоні — виявилася справжнім задоволенням. Концерт пройшов на високому майстерному рівні». 

У програмі концерту, що відбудеться 18 травня, звучатиме українська музика представників різних композиторських шкіл: окрім світової премʼєри твору Євгена Оркіна, прозвучить львівська премʼєра композиції «Святий Боже» Олександра Родіна (2022). А також на слухачів чекає і світова класика — Симфонія №4 соль мажор (1901) Ґустава Малера, якою відкриватиметься концерт. 

«INSO-Львів»
Фото: Галина Кучманич

Що ж на рівні концепції об’єднує музику австрійського модерніста, одеського лірика та експресивного митця зі Львова? Відповідь доволі неочікувана: у кожному із творів так чи інакше втілена тема дитячого спогаду чи мрії. Так, у фіналі симфонії Малера звучить соло сопрано на слова вірша «Das himmlische Leben», що у перекладі означає «Небесне життя». За задумом композитора, високий жіночий тембр нагадує звучання голосу дитини, яка фантазує про Рай.

«Святий Боже» Олександра Родіна певною мірою навіяно спогадом автора з дитинства, коли він чув цей мотив церковного наспіву на Чернігівщині. Та дитячий спогад кристалізувався у суворих реаліях сьогодення: твір народжувався у шумі вибухів та сирен у квітні 2022 року. На момент написання, за словами композитора, він не відчував страху, лише жагу до світла.

Симфонія №7 «Високий замок» Євгена Оркіна також пов’язана зі згадками про дитинство у рідному Львові. Протягом тривалого часу композитор живе і працює в Німеччині. Проте рідне місто залишається вагомою частиною його життя — він продовжує писати музику про нього і для нього.

Євген Оркін Джерело: Facebook-сторінка Євгена Оркіна

Євген Оркін дуже часто звертається у своїй творчості до симфонічної музики. Зі слів митця:

«У наш час переосмислення та заперечення багато композиторів сприймають саму назву “симфонія” як щось плакатне, застаріле та претензійне. Мені це не заважає і я із задоволенням пишу симфонії, коли відчуваю в цьому внутрішню необхідність».

У симфонії «Високий замок» Євген Оркін прагнув відтворити звуковий ландшафт Львова різних епох.  Композитор ділиться секретами «звукових залаштунків» симфонії:

«Сподіваюсь, що алюзії до звучання простору міста Лева навіть не треба буде шукати, а можна буде одразу впізнавати та на їх основі “читати” ті думки, які я хотів висловити в музиці. Це й відлуння народної музики, принесеної в місто багатьма культурами, це й відгук “Танго смерті” з янівського концтабору… Це й багато колажів пізньоромантичної музики — до Львова приїжджали багато музикантів, композиторів, а це не могло не впливати на культурну атмосферу в місті».

Так, у сплетінні музики різних епох, стилів, що їх віщує концерт, у співпраці українських музикантів, сповнених новими ідеями і ентузіазмом до їх втілення, у спогадах митців і їхніх сподіваннях — зароджується передчуття нового.

Квитки можна придбати на сайті Львівської національної філармонії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *