Інститут національної пам’яті: Чайковський у назві Національної музичної академії — пропаганда російської імперської політики

Український інститут національної пам’яті стверджує, що використання імені Петра Чайковського в назві Національної музичної академії України є пропагандою російської імперської політики. Висновки з фахової експертизи на відповідність назви музичного закладу вимогам Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» Інститут опублікував на своєму сайті.

Короткий зміст тексту:

→ Київська консерваторія, яка стала попередницею Національної музичної академії України імені Петра Чайковського, була заснована у 1913 році, двадцять років після смерті композитора. Отже, будь-які припущення про пряму роль Чайковського в заснуванні цього закладу є безпідставними.

→ До 1913 року в Києві існувало музичне училище на базі Київського відділення Імператорського російського музичного товариства, заснованого в 1863 році. Важливо, що у 1880 році Чайковський відхилив пропозицію очолити «музичні справи київського відділення».

У 1890 році він відвідав концерт студентів Київського музичного училища та отримав срібний вінок від керівництва, проте його візит не призвів до підвищення статусу училища.

→  Призначення Київській консерваторії імені Петра Чайковського відбулося через окупацію України Росією та знищення Української Народної Республіки, що дало змогу створити російську колоніальну адміністрацію в умовах Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР).

→ У 1940 році, під час відзначення 100-річного ювілею Чайковського, Київська державна консерваторія отримала ім’я російського композитора з політичних мотивів. Це стало частиною російської імперської політики, що спрямована на русифікацію та нав’язування російської культури як вищої.

→  Спроби «українізувати» російського композитора і його творчість стають причиною сприйняття української культури як підданої та залежної від російської. Ці дії також сприяють штучній нівеляції відмінностей між українською та російською національними ідентичностями, що підтримує ідею «єдиного народу» зі спільною історією та культурою. Такий підхід становить реальну загрозу для національної безпеки України.

«Згідно з частиною першою статті 2 Закону, назва «Національна музична академія України імені П. І. Чайковського» містить символіку російської імперської політики. Використання цієї назви з ім’ям Чайковського розглядається як пропаганда російської імперської політики».

До Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики увійшли: Олена Бачинська, Віктор Брехуненко, Святослав Вербич, Леся Генералюк, Андрій Гречило, Сергій Наумов, Олександр Рубльов, Олексій Сокирко, Анатолій Скрипник


Читайте також: Страсті за Петром. До теми «Чайковський і Україна»

Про автора

Музичний журналіст, випускник НМАУ ім. П.І. Чайковського (клас професора Н.О. Герасимової-Персидської).

У 2016 році — організатор першого в Україні концерту музики американського композитора українського походження, одного з засновників музичного модернізму у США, Лео Орнстайна (1893-2002).

З травня 2019 року — головний редактор радіо класичної музики «Радіо Ісландія».

У 2019-2021 роках — PR-директор найбільшого в Україні фестивалю класичної музики «Київ Музик Фест».

З червня 2020 року – засновник і шеф-редактор The Claquers – єдиного в Україні регулярного медіа про класичну музику, яке виходить українською та англійською мовами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *