Лауреатка «Ґреммі» Надія Шпаченко записала альбом на підтримку України

Надія Шпаченко

Американська піаністка українського походження Надія Шпаченко випустила новий альбом Invasion: Music and Art for Ukraine («Вторгнення: Музика і Живопис для України).

До збірки увійшли твори американського композитора, лауреата Пулітцерівської премії, Льюїса Спратлана: “Invasion” (для фортепіано, саксофону, валторни, тромбона, перкусії та мандоліни), Фортепіанна сюїта №1, Шість регтаймів, Дві фортепіанні сонати, Wonderer («Чудотворець») для фортепіано соло.

За словами Надії, запис альбому з музикою Люїса Спратлана планувався ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, але 24 лютого концепція збірки змінилася:

«З жахом спостерігаючи, як руйнують Харків, моє рідне місто, я вирішила висловити в музиці свої почуття відчаю та гніву, а також надії та стійкості. У мій день народження, у день, коли почалася війна, Льюїс Спратлан почав писати твір «Invasion». Нескореність, спокій, туга, сподівання — все те, що зараз переживають українці, втілене у творах, записаних на диску».

Льюїс Спратлан  і Надія Шпаченко співпрацюють разом уже сім років з того часу, як піаністка замовила композитору твір до свого попереднього альбому “The Poetry of Places”  («Поезія місць»), присвяченого зв’язку музики та архітектури. У своїй композиції «Бангладеш» Спратлан переосмислив трансформацію простору міста, завдяки будівництву там урядового центру роботи архітектора Луїса Кана. У 2020 році альбом «Поезія місць» отримав «Греммі»:

Надія Шпаченко

«Надії вдалося поєднати потужне художнє втілення образів монументальних будівель із найтоншими нюансами ніжності та інтимності. Цей емоційний діапазон артистизму Надії, мисткині, що повністю володіє комунікативною функцією музики, був повністю представлений у п’яти творах збірки. Жахлива жорстокість війни у “​Вторгненні”, заплутаність і атлетизм у “Фортепіанній сюїті № 1” і “Двох сонатах”, гумор і подекуди жорстокість у “Шести регтаймах”, а також багатовимірна людяність у “Wonderer” (“Чудотворець”)», — коментує композитор Льюїс Спратлан.

Для візуального оформлення буклета Надія Шпаченко замовила роботи в українських художників: Юрія Нагулка, Лесі Бабляк, Каті Прусенко, Олени Папки та інших.

«У картинах українських художників зображений їхній відгук на кожен твір в альбомі. Також представлені малюнки дітей з Харкова, що демонструють їхнє бачення війни».

Усі кошти, отримані з продажу альбому, будуть спрямовані на гуманітарну допомогу українцям.

Детальніше про Надію Шпаченко читайте у нашому інтерв’ю: Лауреатка «Греммі» Надія Шпаченко: «Залюбки зіграю музику українських композиторів про архітектуру Києва».

Про автора

Музичний журналіст, випускник НМАУ ім. П.І. Чайковського (клас професора Н.О. Герасимової-Персидської).

У 2016 році — організатор першого в Україні концерту музики американського композитора українського походження, одного з засновників музичного модернізму у США, Лео Орнстайна (1893-2002).

З травня 2019 року — головний редактор радіо класичної музики «Радіо Ісландія».

У 2019-2021 роках — PR-директор найбільшого в Україні фестивалю класичної музики «Київ Музик Фест».

З червня 2020 року – засновник і шеф-редактор The Claquers – єдиного в Україні регулярного медіа про класичну музику, яке виходить українською та англійською мовами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *