«Лятошинський тріо» готують дебютний диск і концерти у Харкові та Львові Михайло Захаров: «Дуже радий, що з записом обох фортепіанних тріо Бориса Лятошинського на нашому дебютному диску, вдасться втілити нашу давню мрію — відкрити світові шедеври української камерної музики».

Роман Лопатинський, фортепіано (Україна); Михайло Захаров, скрипка (Україна-Австрія); Олексій Шадрін, віолончель (Україна-Німеччина)

Відомий український камерний ансамбль «Лятошинський тріо» зіграє концерти у Харкові та Львові на честь 125-річчя від дня народження культового українського композитора Бориса Лятошинського. Також ансамбль готується до запису дебютної платівки з творів Бориса Миколайовича: Фортепіанного Тріо №1 та Фортепіанного Тріо №2. Робота над записом відбудеться на львівському лейблі Golka Records, який співпрацює з сучасними композиторами та виконавцями в жанрі класичної музики, джазу та етно.

Ця подія важлива не тільки для самого колективу, а й для української музики загалом.

«Борис Лятошинський є беззаперечно знаковою постаттю, класиком ХХ століття. Однак у світі його музика майже невідома, що великою мірою було зумовлено закритістю української культури: з одного боку – радянська «залізна завіса», з іншого –  ревність місцевих «діячів», що за будь-яку ціну вислужувалися перед вищим керівництвом та партійними органами, а також й певна ізоляція українського мистецтва, штучно створювана «центром». Відомий диригент Геннадій Рождественський, який виконував твори Лятошинського, колись висловився: «Якби ця людина в радянський час жила у Москві, то його кар’єра була б на рівні Шостаковича». Чого вартують тільки імена його учнів, що навчалися в його класі композиції в Київській консерваторії: Валентин Сильвестров, Леонід Грабовський, Віталій Годзяцький, Леся Дичко, Ігор Шамо, Іван Карабиць, Євген Станкович», – відзначає музикознавиця Юлія Пальцевич.

Програма концертів у Харкові та Львові:

Людвіг ван Бетховен. Фортепіанне тріо сі-бемоль мажор «Gassenhauer»

Франц Шуберт. Ноктюрн мі-бемоль мажор

Борис Лятошинський. Фортепіанне тріо №1

Квитки у Харкові

Квитки у Львові

Що відомо про «Лятошинський тріо»

До складу тріо, яке було засновано у 2019 році, увійшли відомі в Європі українські музиканти:  Михайло Захаров, скрипка (Україна-Австрія); Роман Лопатинський, фортепіано (Україна); Олексій Шадрін, віолончель (Україна-Німеччина).

Уже в перший рік спільної творчості у 2019 році, – відбувся блискучий дебют тріо на фестивалі UStream в одному з найбільш  знаменитих  залів світу Mozartsaal віденського Концертхаусу та сольний концерт у Національній Філармонії України в рамках XXX ювілейного Міжнародного фестивалю «Київ Музик Фест-2019». Обидва виступи отримали схвальні відгуки публіки та преси.

З успіхом відбулося турне тріо містами України (Харків, Одеса, Львів, Київ) з ​​програмою «Секрети Страдіварі» в рамках проєкту створення Фонду раритетних інструментів в Україні. До речі, Михайло Захаров є одним із співзасновників  цього Фонду  і  через  концерти тріо просуває нові можливості інвестування у класичну музику через створення саме українського Фонду раритетних інструментів – однієї з найбільш поширених у Європі меценатських практик – купівлю раритетних інструментів для збереження та користування молодими музикантами. Адже Україна, на жаль, на сьогоднішній день є практично єдиною державою на території Європи, де немає подібної організації. Саме Михайло, співпрацюючи з декількома європейськими фондами і агентствами, отримав тоді можливість привезти скрипку майстра Гваданіні 1746 року для цього туру Україною. У червні  2018-го подібна скрипка Гваданіні була продана на аукціоні Таrisio за $2 106 933. Сам Михайло грає на скрипці італійського майстра Giovanni Pistucci 1910 року.

Михайло Захаров почав займатися грою на скрипці у 6-річному віці. З 2005-го живе в Австрії. З відзнакою закінчив Університет музики та театрального мистецтва у місті Грац (клас професора Бориса Кушніра). Виступав із концертами в Австрії, Польщі, Україні, Вірменії, Німеччині, Швейцарії. Лауреат міжнародних конкурсів. Як камерний музикант працював з такими всесвітньо відомими виконавцями як Борис Кушнір, Юліан Рахлін, Ніколай Цнайдер, Нобуко Імаі, Алєксєй Ігудесман, Міхаела Мартін, Міклош Перен’ї, Жерар Косе та ін.

Роман Лопатинський отримав свій перший конкурсний приз у 8-річному віці. Лауреат міжнародних конкурсів, учасник музичних фестивалів Турина, Парижа, Відня. Роман проводить активну концертну діяльність в Україні, Ізраїлі, Італії, Швейцарії, Німеччині, Японії, Франції, США. Наразі вдосконалює свою майстерність в Міжнародній фортепіанній академії в місті Імола (Італія) в класі Бориса Петрушанського. В березні 2016-го артист підписав контракт із австрійським концертним агентством Artphonia.

Олексій Шадрін є випускником музичної школи для особливо талановитих дітей при Харківському університеті мистецтв ім. Котляревського. З 2004 р. отримував стипендії від фондів для талановитих дітей. Лауреат національних та міжнародних конкурсів. У 2016-му отримав ступінь бакалавра в Університеті музики, театру та медіа у місті Ганновер (клас професора Леоніда Горохова). В тому ж році його запросили до навчання у престижну Кронберг Академію в Німеччині, де він став студентом Франца Гельмерсона та Гарі Гофмана. Вокаліз Рахманінова у його виконанні на ClassicFM у Лондоні отримав більше ніж 40 тисяч прослуховувань протягом перших 24 годин.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *