У Ляйпциґу з’явилася пам’ятна дошка Миколі Лисенку

Рік тому у німецькому Ляйпциґу урочисто відкрили пам’ятну дошку українському композитору, засновнику української національної музики Миколі Лисенку.

Про це повідомляє Укрінформ.

«На туристичній карті музичного Ляйпциґа з’явилося ще одне місце, яке розширить знання відвідувачів про Україну та її славетних представників. За домовленістю між Києвом та Ляйпциґом, на будинку за адресою Nürbergerstr.16 Leipzig, у якому протягом навчання у місцевій консерваторії проживав славетний українець, була встановлена пам’ятна дошка – подарунок Київської міської ради місту-побратиму», – розповіла активістка Оксана Макогон.

У Ляйпцизькій консерваторії Лисенко навчався 2 роки, з 1867 по 1869 р., за які пройшов 4-річний курс. Студіював як піаніст, але також значне місце в навчанні займали й лекції з музично-теоретичних дисциплін.

Його педагогами були знамениті музиканти того часу: Карл Райнеке (фортепіано), Ігнац Мошелес (фортепіано), Ернст Венцель (фортепіано), Ернст Фрідріх Ріхтер (контрапункт)

«Пан Лисенко, при своїй зразковій старанності й чудовому таланті, досяг блискучих успіхів і є піаністом, віртуозна техніка й характерне, піднесене та духовно наснажене виконання якого значно виходять за межі того, що звичайно вимагається від учнів», – зазначено в характеристиці, доданій до випускного свідоцтва про закінчення консерваторії.

Про автора

Музичний журналіст, випускник НМАУ ім. П.І. Чайковського (клас професора Н.О. Герасимової-Персидської).

У 2016 році — організатор першого в Україні концерту музики американського композитора українського походження, одного з засновників музичного модернізму у США, Лео Орнстайна (1893-2002).

З травня 2019 року — головний редактор радіо класичної музики «Радіо Ісландія».

У 2019-2021 роках — PR-директор найбільшого в Україні фестивалю класичної музики «Київ Музик Фест».

З червня 2020 року – засновник і шеф-редактор The Claquers – єдиного в Україні регулярного медіа про класичну музику, яке виходить українською та англійською мовами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *