Музика поезії Емми Андієвської 

 

Та — в цей світ — місце сонця — клявесин —

Музичним тістом — із діри — звиса.

Драбини звуку. Атональне клоччя

Знов — до першопочатків кличе.

Сурмач — без обрисів — усесвіт — як трубу.

Й нові подоби зирять із орбіт.

 Емма Андієвська, «Труба»  зі збірки «Рожеві казани» (2007)

Її називають людиною-оркестром, людиною-симфонією, наділеною абсолютним поетичним слухом. Вона — письменниця, поетеса і малярка, лавреатка Шевченківської премії (2018). Поринувши в її творчість не знайдете звичного і простого, натомість — аванґардне і нове. Слушно зауважила Тамара Гундорова: «Це людина — сама свобода». Щоб її осягнути, потрібно відкинути внутрішні канони, відчути гармонію яскравих барв її полотен, увійти в новий ритм поезії, зануритись у химерний образний світ прози. Різні види мистецтва переплітаються у неї між собою. Між ними й музика. Все це про Емму Андієвську (1931) — надзвичайну українку, яку несправедливо мало знають на рідних теренах.


Головний звуковий ляндшафт — українська мова


Ядро предметів — звук — без звуку й струн

Е. Андієвська, «Легіт» зі збірки «Рожеві казани» (2007)

Народжена на Донбасі Емма Андієвська вперше почула українську мову в п’ять років у Вишгороді. Відтоді наперекір матері, всупереч загальному престижу говорила виключно українською. Вона продовжила студіювати мову за кордоном, куди потрапила рятуючись від НКВД. І хоч досконало володіє англійською, німецькою і французькою, Емма Андієвська все життя пише тільки українською. Її твори виростають на основі «скрипниківського» правопису (1929–1933), «Правописного словника» Григорія Голоскевича (1929), а також інших, свого часу репресованих словників, які збагачені питомою українською лексикою. Тому, деякі слова є шифром для сучасного читача, а отже й додатковим фонічним знаряддям у руках мисткині. Правдиво зазначив Богдан Бойчук: «…її інструментарієм є мова, на якому вона грає з феноменальною віртуозністю».


«Поезія як спосіб говорити про невимовне»


Емма Андієвська має глибокий, поставлений голос — контральто. З 15 років вона брала уроки оперного співу і виступала на сцені. Однак, зрештою, віддала перевагу філології і малярству, якими захоплювалась з дитинства. На Форумі видавців 2013 року у Львові вона згадувала:

«Ще мені до 13 років приходили будь-які, такі мелодії (!), що я просто думала, що здурію! Але де ж під час війни ви будете ходити в консерваторію? Тут аби уціліти якось на одній нозі, а не консерваторію! <…> А все, що не використовується — зникає. Але музика пішла незалежно від мене в поезію».

Музика на правду вплетена у вірші мисткині. Вона проявляється у назвах, як-от: «Мистецтво фуги», «Дзеркальний краєвид на фортепіанних ніжках», «Пісня з придихом»,  «Навкілля — поміняло — звукоряд» тощо. Знайдемо її у згадках інструментів: тут і дримба, сопілка, ліра, лютня, бандура, басоля, бубон, цимбали, дзвіночки, дзвони, клявесин, клявікорд, спінет, рояль, челеста, арфа, скрипка, віоля, віолончеля, ксилофон, корнет, труба, тромбон, фаґот, контрафаґот, акордеон, орган, і не тільки. Можна стверджувати, що Емма Андієвська має власну поетичну оркестру, яка підкоряється її слову.

Емма Андієвська
Емма Андієвська. “Наближення”, 2004 рік

Музика нерідко виникає у віршах як метафора. До прикладу, в циклі «Пісні без тексту» (1968) схід сонця асоціюється з сопілкою:

І тільки ринвою приходить світанок

Найпрозорішою із сопілок.

у сонеті «Течія» зі збірки «Ідилії» (2009) — зі співом:

Та вже світанків — твердь — колоратура,

Де — щойно — простір — бубни і литаври.

а в збірці «Фульґурити» (2008) ще інакше:

Світанок, — звук без звуку, — гоготить.

Часто-густо Емма Андієвська, як малярка, поєднує у творчості зорове (картини написані словом) зі слуховим (звучання):

Дійсність — дзвенить: суцільний — слухозір.

чи так:

Струмує — голос-барва — із прелюдій.

або ж по-іншому:

По краплі від зору, по скибці від слуху. 

В природу внесли і поставили вухо: 

Ось вам віхи: вхід і вихід.

Вона повсякчас озвучує поетичний простір: і в «Піснях без тексту» (де оспівується природа), і в циклі «Каварня» (де грають контрабас і скрипка), і в окремих сонетах, як-от «Голоси» зі збірки «Рожеві казани» (2007):

Музичне тло — сопілка і кларнет.

Глухонімі — на мигах — гомонять.

З долоні, — кішці — молоко, — ману.

Світило — в мисці — неба амоніт.

Окрему ролю у звуковому світі поезії Емми Андієвської відіграє тиша. Іноді вона виникає задля додаткового акценту описаного через зупинку дії (як це буває у музиці при використанні фермат чи пауз для смислового ritenuto) або ж заради витворення самобутніх філософічних образів:

Тиша, — як найгучніше — калатало, —

В якій — накульгує — за духом — тіло.

Безумовно, музика у віршах Емми Андієвської присутня через їхню фоніку: алітерації, асонанси, монорими, анафори і епіфори — все це вибудовує сонорність поезії, розставляє «звукові домінанти». Читаючи вірш «Відлига», безперервно чуємо шиплячі звуки (ж, ч, ш). Подібно до шуму листя, вони м’яко переривають тишу змальованого вечірнього саду:

Відлига петель навішала

На кожній вишні.

Обійди урочене,

Лишивши річище вечору.

Й навшпиньки ступати заказано

Крізь те, що учора сказано.

На кожний порух — зашморг,

Не в пору — завтра.

Сад по-домашньому: вишня,

Всевишнього з петель вишли.

Цікаво, що у циклі «Музичні вправи», зі збірки «Архітектурні ансамблі» (1989), Емма Андієвська імітує тембри інструментів за допомогою повторення певних приголосних і голосних, «намагається змалювати музику словами», — як пише Петро Сорока. У «Народній поемі про яблуко» поетеса використовує принцип смислового крещендування — нарощує напругу через повтори, закручує текст в однойменний танець, який зринає в останньому рядку. А у вірші «Гами», авторка майстерно імітує технічні вправи музикантів через скоромовковість тексту:

На току б коропів,

А кури на току,

Клапоть клопоту:

Чи лікті перелить

На лепеху чи лапті,

Щоб не було полуди.

Сокіл осокою — «люди!»


«Й буття — у серці — джмеликом — бринить»


Емма Андієвська — невтомна мисткиня, яка продовжує творити в свої 92 роки. Разючий оптимізм і сила її особистості не залишають байдужими. Наповнена любов’ю до життя і невичерпною наснагою вона завше ділиться ними через мистецтво. Над її творчістю потрібно думати, не раз відгадувати як загадку. Досконалість, неповторність, філософічність — все це про поезію Емми Андієвської, в якій є так багато того, що нам треба почути.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *