Фонд Pro Musica Viva оголосив програму «Польсько-українських музичних діалогів»

Будинок звукозапису. Фото: Анастасія Мантач

Польський фонд Pro Musica Viva організовує концерт «Польсько-українські музичні діалоги». Проєкт відбудеться 27 жовтня в Будинку звукозапису Українського радіо.

Виконавці

В концерті візьмуть участь польські та українські солісти – Божена Буйніцка, сопрано (Польща), Марія Березовська, мецо-сопрано, Олександр Чувпило, тенор, Тарас Бережанський, бас, а також Національна капела України «Думка» і Національний ансамбль солістів «Київська камерата» під диригуванням Анджея Косендяка – директора Національного Форуму Музики Вроцлава

Програма

  • Ораторіальні твори польського композитора Марціна Юзефа Жебровського

Відомий також як Жебро – Марцін Юзеф Жебровський – один з найцікавіших польських композиторів XVIII століття. Певний час його вважали ченцем, але тепер відомо, що він був світською людиною. Музикантами були також його дружина, співачка при королівському дворі Марія Ельжбєта, і син Ян Томаш. Марціна Жебровського надзвичайно високо цінували як композитора, скрипаля, співака, а також педагога. Близько тридцяти його композицій, які збереглися в архівах монастиря в Ченстохові, підтверджують захоплену думку сучасників. Композитор створював музику, що не поступалася найкращим тогочасним європейським зразкам, близьку до стилю неаполітанського модерну і напрямку galant.

Його Magnificat – приклад дуже високого рівня виконання капели. Блискучий твір, який  складається з окремих частин – рядків тексту, демонструє досконале знання вокальної техніки, чудові мелодичні і гармонічні рішення, схильність до музичного орнаментування. Цікавою та різноманітною є теж оркестрова партія. Наповнений блиском, радісний мотет Rorate caeli на слова з Книги Ісаї, які вважаються одним з месіанських пророцтв, без сумніву звучав на літургіях, що служилися в монастирі в час різдвяного посту.

Тарас Бережанський
  • Меса до-мінор Вольфганга Амадея Моцарта

«…склав у моєму серці таку присягу і маю намір її виконати. Коли її складав, Констанція була ще незаміжньою, а оскільки я був рішуче налаштований з нею одружитися, як тільки вона видужає, тим легше міг цю присягу скласти. …І от маю відчутний доказ цієї присяги – половину партитури меси, яка дозволяє найкращі прогнози» (з листа В.А.Моцарта до батька, 1783).

Твір, про який пише Моцарт у своєму листі, це Меса до мінор, яку називають «великою», своєрідний вотивний дар з нагоди шлюбу з прекрасною Констанцією Вебер, руки якої Моцарт домагався так довго, наперекір спротиву її родини. Хоча меса «дозволяла найкращі прогнози», однак назавжди мала залишитися тільки «половиною партитури», приєднуючись до значної в історії музики колекції незакінчених шедеврів. Меса до мінор відповідає неаполітанському кантатному типу. Особливе враження справляє арія сопрано Et incarnatus est, остання частина незакінченого Credo. Її вмиротвореність, чутливість, «пташині» діалоги солістки з духовими інструментами не залишають сумніву, що вона висловлює глибоке почуття композитора до молодої дружини-співачки, яка могла бути першою виконавицею, хоча – на противагу легенді – не під час першого зальцбурзького виконання (жовтень 1786), коли єдиний раз за життя Моцарта виконали Месу до мінор, певно, доповнену фрагментами попередніх творів. Також пізніше здійснювалися різні спроби її закінчити. На концертах, однак, найчастіше виконується неповна версія, у тій формі, в якій її залишив автор.

Дофінансовано у рамках багатолітньої програми «Незалежна» на 2017-2022, у рамках дотаційної програми Інституту Адама Міцкевича «Культурні помости». Організатор проєкту – Фонд Pro Musica Viva (Варшава).

Вхід вільний за попередньою реєстрацією за тел.: (099) 482-05-16

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *