Фінський композитор присвятив твір коронавірусу. Це його 339-та симфонія

Лейф Сегерстам

Невгамовний фінський диригент і композитор Лейф Сегерстам написав Симфонію №339, яка отримала назву «Коронавірусні хаотичності  у в’язничному настрої» (Coronavirus chaoticlies in prisonic moods). Завантажити партитуру для ознайомлення можна на сайті Music Finland.

Твір триває близько 16 хвилин і займає 4 аркуші партитури. Симфонія, яку композитор закінчив у травні, написана у притаманному для Сегерстама стилі «вільної пульсації».

Всього, за даними Music Finland, композитор написав 720 творів. Повідомляється, що 6 червня, Сегерстам закінчив новий твір: Minipiccola Symphony nº 340.

Фрагмент партитури Sinfonia piccola No. 339

Що потрібно знати про композитора

76-річний Лейф Сегерстам встиг попрацювати як запрошений диригент з відомими музичними колективами: оркестр Метрополітен-опера, Ковент-Гарден, Ла Скала, а також в Баварській, Гамбурзькій, Кельнській операх.

У 1963 році Лейф Сегерстам закінчив Академію ім. Сібеліуса за фахом «диригент» і одночасно старанно займався на скрипці і фортепіано. У 1962 році він виграв конкурс піаністів ім. Май Лінд, а також дебютував як скрипаль. Після закінчення Академії, Лейф продовжив освіту в Джульярдській школі в Нью-Йорку під керівництвом Джеймса Левайна, Леонарда Слаткіна і Жана Мореля і закінчив її в 1965 році. Музикант грає також на всіх духових інструментах.

Як композитор Лейф відомий своїми численними симфоніями. Більшість з них тривають близько 20 хвилин і виконуються в одному темпі. Він розробив особистий підхід до алеаторної композиції за допомогою власного стилю, який отримав назву «вільної пульсації», в якому музичні події гнучко взаємодіють у часі. Цей метод композиції постійний протягом усієї його творчості.

 

Про автора

Музичний журналіст, випускник НМАУ ім. П.І. Чайковського (клас професора Н.О. Герасимової-Персидської).

У 2016 році — організатор першого в Україні концерту музики американського композитора українського походження, одного з засновників музичного модернізму у США, Лео Орнстайна (1893-2002).

З травня 2019 року — головний редактор радіо класичної музики «Радіо Ісландія».

У 2019-2021 роках — PR-директор найбільшого в Україні фестивалю класичної музики «Київ Музик Фест».

З червня 2020 року – засновник і шеф-редактор The Claquers – єдиного в Україні регулярного медіа про класичну музику, яке виходить українською та англійською мовами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *