Як Ігоря Стравінського у Білому домі Джон Кеннеді частував

Президент Кеннеді та його дружина Жаклін вітають Ігоря та Віру Стравінських. Фото: Президентська бібліотека та музей Джона Ф. Кеннеді / NARA

Тридцять п’ятий президент США Джон Кеннеді полюбляв запрошувати до себе багатьох видатних митців, виявляючи таким чином жвавий інтерес до пропаганди мистецтва. Один з його найпомітніших гостей приїхав в Білий дім ввечері 18 січня 1962 року. Президент влаштував вечерю на честь відомого композитора Ігоря Стравінського.

Ігор та Віра Стравінські біля Білого дому 18 січня 1962 року.
Фото: Президентська бібліотека та музей Джона Ф. Кеннеді / NARA

Президент сидів поруч із дружиною композитора Вірою за овальним обіднім столом, навпроти Стравінського та першої леді. Вони пообідали ягнятиною з зеленою квасолею, приготованою з мигдалем та артишоками, а також з французьким сиром та зеленим салатом. Десерт складався з парфе зі свіжою полуницею та маленькими пирогами. Це було розкішним частуванням за стандартами Білого дому, хоча Віра Стравінська опісля зауважила, що це «ідеальна вечеря для консьєржів».

Президент Кеннеді та його дружина Жаклін вітають Ігоря та Віру Стравінських.
Фото: Президентська бібліотека та музей Джона Ф. Кеннеді / NARA

Захід тривав недовго, поки Стравінський не дав зрозуміти, що хоче піти. Згідно з «Вашингтон пост», він втомився від тривалих репетицій своєї опери «Царя Едіпа» і виглядав «змученим, але щасливим», коли його супроводжували назад в готель. Однак Стравінський розповів іншу версію в листі другові Петрові Сувчинському:

«На цій невеликій вечірці був жахливий набір з 25 осіб, які не мали нічого спільного зі мною. Було багато питва, і всі (особливо я) пили занадто багато. Коли секретар президента [Шлезінгер, який підтвердив розповідь] запитав мене: «Як ви себе почуваєте, маестро? маестро відповів «п’яним», і ми пішли додому рано, бо що ми повинні робити на таких вечірках, крім випивки … Я думаю, що мене запрошували не заради моєї музики».

 

Про автора

Музичний журналіст, випускник НМАУ ім. П.І. Чайковського (клас професора Н.О. Герасимової-Персидської).

У 2016 році — організатор першого в Україні концерту музики американського композитора українського походження, одного з засновників музичного модернізму у США, Лео Орнстайна (1893-2002).

З травня 2019 року — головний редактор радіо класичної музики «Радіо Ісландія».

У 2019-2021 роках — PR-директор найбільшого в Україні фестивалю класичної музики «Київ Музик Фест».

З червня 2020 року – засновник і шеф-редактор The Claquers – єдиного в Україні регулярного медіа про класичну музику, яке виходить українською та англійською мовами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *