Jerry Heil+Bach=Chewing Наполегливе прохання: читати, chewing їжу

На днях популярна українська співачка та композиторка Jerry Heil випустила нову пісню #Chewing. За основу артистка взяла змінену мелодію з до мінорної прелюдії і фуги популярного німецького композитора та органіста Йоганна Себастьяна Баха.

Lyric/Tragic Video

У новоствореному lyric video Джері Хейл змінює декілька образів, немовби пролітаючи крізь епохи: від звичного повсякденного одягу, у якому обов’язковим елементом є її фірмові ріжки на голові до образу в бароковому стилі, де пишно-ошатна перука так і спокушає додивитися кліп до тверку з далекого XVIII століття. Увесь антураж супроводжується апетитним відеоблогінгом: мукбанг/мокпан/мокбан, чиї традиції гастрономічного візіонізму походять від корейської культури поїдання їжі в сімейному колі та зараз знаходять відгук особливо в американській культурі. Від біджейства “королева панд” переходить до спілкування із незнайомцями, презентуючи їм свою, без перебільшення, життєву філософію.

Хіп-хоп, треп, танцювальна музика – це не повний перелік арсеналу музичних засобів авторки, що за плечима має професійну музичну освіту. Тож традиція використання особливо виразних звуків, що впливають на сприйняття слухача має своїм попередником Луїджі Руссоло з його шумовими інструментами (intonarumori). У #Chewing звуки плямкання, жування, пшикання, сьорбання постають однією із фундаментальних ідей твору.

Зрештою, Йоганн Себастьян Бах також довіряв свою музику на суд незнайомцям.

More Than Three Is Crowd

Бах – той, про кого ви завжди знали, навіть якщо не знайомились з ним спеціально. Композитор всіх часів і народів – за версією New York Times, він очолює десятку подібних сивочолих. Йоганн Себастьян – незримий супутник всього вашого музичного досвіду, наставник ваших наставників та ікона всіх ікон. Lady Gaga з її “Bad Romance” (+Добре темперований клавір), британські рокери Procol Harum — з “A Whiter Shade Of Pale” (+ ІІ частина із Оркестрової сюїти №3), Sky — “Toccata and Fugue in D minor” (+ Зрозуміло-Що), Muse – Plug in Baby (за тими ж мотивами), Joshua Rifkin “Baroque Beatles Book”, самі Beatles “Penny Lane” та Nine Simone “Baby, just care for me”, the Beach Boys із “Lady Lynda”, заснована на хоралі “Jesu, Joy of Man’s Desiring” – все це бахівський батьківський вплив. 

Gotta Grow Up?

Прелюдія і фуга до мінор з Добре темперованого клавіру (збірка клавірних п’єс Баха), яку використовує Jerry Heil, є другою у І томі автора. Прелюдія – типовий образ “муха в окропі”, що наприкінці все ж щасливо вискакує з нього. Фуга – із рисами танцювальності, цілеспрямована за характером. Фуга більше схожа на “пісню інтроверта”: тривожність змінюється надто великою байдужістю, постійний броунівський рух відходить на другий план завдяки домашній апатії. Із епохи бароко в епоху ізоляцій, вірусів, кіберпростору та міцних дорослих стосунків у Sims 4. Як це відображається в самому синглі?

What Is This For?

Пісня розпочинається одразу із яскравої цитати Прелюдії Баха, її звучання наближене до блок-флейтового. 

За гармонією перші два речення утворюють знану барокову золоту секвенцію: 

Cyberspace is my home – сі мінор/мі мінор

My address is Lone.com – Ля мажор/Ре мажор

Важливе значення у творі мають секундові мотиви, що з’являються і в основному, і в оберненому вигляді (схоже відбувається й у процесі розгортання прелюдії Баха). Цитуються тільки початкові такти прелюдії, однак завершення репрезентує схожий стилістичний момент речитативного розділу твору:

Отже, перший куплет цілковито ґрунтується на мотиві перших тактів Прелюдії, а приспів знаменує модуляцію в паралельну мажорну тональність. І ось у ряду повторень головного слова Chewing спостерігаємо звернення до мотивів теми Фуги та повернення в основну тональність: 

Особливо подібною тут є ритмічна складова, принцип якої “одна коротка | дві довгі” тривалості. Ямбічний біт Баха у Джеррі змінюється на протилежний, акцентований сильними долями.

Другий куплет повертається до алюзивності прелюдійних фігурацій, що тепер отримують нове – клавесинне темброве забарвлення. Від Куперена, Скарлатті, Генделя та БАХА – до відомих клавесинних вставок сучасності у The Kinks, Massive Attack, Eminem. Тож навіть закономірно, що у вокальній партії переважає “репчиночка”, як висловлюється сама авторка.

У другому приспіві з’являється ще один пласт звучання – трелі, схожі до дерев’яних духових інструментів. Вгадується також кінцевий елемент теми фуги: фа-соль-ля♭…соль-фа-мі♭‎. Місцями нарочито фальшиво – але до епохи Баха такий прийом мав місце… 

Як відомо, Jerry Heil – веган, тож chewing pizza видається дещо дивним… Однак, ймовірно, і Бах, що помітно за скупими історичними фотоджерелами, любив поласувати смачненьким. І якщо така кількість дітей, які могли б відбирати у батька шмат їжі (а пізніше і кар’єри), співачці не загрожує, все одно можемо констатувати, що історична і культурна спадщина світу в надійних руках (лапках)!

Squat.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *