Open Opera Ukraine закликали Шевченківський комітет переглянути правила премії. Нищук готовий до дискусії

Співзасновниці Open Opera Ukraine і кураторки проєкту “Musica Sacra Ukraina” Анна Гадецька та Наталія Хмілевська (Даньшина) звернулися з відкритим листом до Шевченківського комітету, в якому закликали переглянути правила премії. На думку авторок, застарілі норми зокрема у сфері музичного мистецтва звужують можливості для відзначення актуальних музичних проєктів.

Проєкт “Musica Sacra Ukraina” був серед номінантів на Шевченківську премію-2024, але не потрапив у другий тур. З листа дізнаємося, що Комітет відмовляється надавати конкретні причини відхилення проєкту, посилаючись на внутрішні рішення та службову інформацію з обмеженим доступом.

На їхню думку, розголошення цієї інформації може призвести до негативних наслідків для репутації чи порушити права інших осіб. Анна Гадецька та Наталія Хмілевська вважають, що ця відмова може бути пов’язана з неякісною комунікацією стосовно змісту їхнього проєкту. Вони стверджують, що експерти, залучені Комітетом, оцінювали їхню ідею лише за коротким описом.

Крім того, авторки вказують на те, що нормативні документи, які регулюють діяльність Шевченківської Премії, залишаються незміненими протягом десятиліть. Це призводить до обмеження можливостей для визнання проєктів, оскільки наразі премія надає визнання тільки за двома основними формами в музичній сфері — виконанням або створенням твору. Таким чином, відзнаку можуть отримати або композитори, або виконавці, в той час, як багатокомпонентні проєкти, присвячені кураторській діяльності, залишаються поза увагою премії.

Що пропонується:

  • Перегляд наявних нормативних критеріїв, що актуалізують висунення на здобуття Премії не лише виконавців та авторів творів, а й інших акторів сучасного мистецького процесу (зокрема, у номінації «музичне мистецтво»).
  • Врегулювання процедурних моментів, зокрема, можливості створення подавачами коротких описів проєктів (за прикладом УКФ), а також оцифруванні, а ширше — діджиталізації — всіх паперів, що містять повну інформацію щодо подавачів та їхні заявки.
  • Звернути уваги на наявні прецеденти, зокрема, перемогу у номінації «музичне мистецтво» проєкту «Ухо», відзначеного саме за кураторську діяльність.

Повну версію листа опублікувало видання «Лівий берег».

Голова Шевченківського комітету Євген Нищук у коментарі «Суспільне Культура» повідомив, що рішення комітету не переглядаються, але комітет готовий іти назустріч публічним обговоренням і ближче до другого туру премії організує круглий стіл, куди залучають як членів комітету, митців та тих людей, які готові дискутувати.

За його словами теза про те, що положення премії не переглядали десятки років, є неточною, оскільки окремі пункти переглядаються майже що два роки. Проте варто зауважити, що саме ті положення, які стосуються музичного мистецтва, фактично не оновлювалися протягом тривалого періоду через відсутність «консолідованої позиції».

Також Євген Нищук визнав, що відповідно до поточних положень, акцент зроблено на визнання та підтримку саме творчих особистостей, а не кураторів мистецьких проєктів.

«Це дискусійний момент. Бо я можу підтримувати цю ситуацію, а багато авторів ратують, що суть цієї премії якраз має бути на боці творців. Тому що куратори більш активні, а творці часто творять і не думають, як далі це просувати, вони навіть не знають, як подавати свої проєкти на премію», — зауважив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *