Метрополітен-опера замовила твір українському композитору Нова опера з’явиться на сцені у 2027-му або 2028-му році

Максим Коломієць. Фото: Festivalis Jauna Muzika

Метрополітен-опера у Нью-Йорку замовила оперу про викрадення і депортацію росіянами українських дітей. Над новим твором працюватимуть український композитор Максим Коломієць, та американський драматург Джордж Брант, який створить лібрето.

New York Times повідомляє, що опера розповість історію матері, яка вирушає в довгу і небезпечну дорогу, щоб врятувати свою доньку, яку утримують у таборі в Криму. Нова опера з’явиться на сцені у 2027-му або 2028-му році.

За словами директора театру Пітера Гелба, Метрополітен обрав Максима Коломійця через його досвід роботи в опері, а також глибоке розуміння українських музичних традицій. Сам композитор у коментарі відзначив, що відчуває «відповідальність за те, щоб створити щось велике і показати щось дуже гідне про свою країну».

Що відомо про Максима Коломійця

Композитор народився 1981 року в Києві. Закінчив Національну музичну академію України у 2005 році по класу гобоя та у 2009 році по класу композиції. У 2016 закінчив Вищу Школу Музики в Кьольні. Є переможцем конкурсів Gradus ad Parnassum (Київ, 2000), Всеукраїнського композиторського конкурсу імені Мирослава Скорика (2021). Також є лауреатом третьої премії композиторського конкурсу Vareler Komponistenpreis (Ольденбург, 2015).

Максим Коломієць
Фото: Sasha Pais

Як гобоїст брав участь фестивалях та майстер-класах Ensemble-Akademie (Фрайбург), Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt (Дармштадт), impuls Akademie (Грац), Per Suonare l’Oboe (Фрайбург). Музика Максима Коломійця звучала на багатьох європейських та американських фестивалях, таких як MATA-Festival (Нью-Йорк), Summer New Music Courses in Darmstadt (Дармштадт), New Talents (Кьольн),  Donaueschinger Musiktage (Донауешинген), Warsaw Autumn (Варшава), World Music Days  (Лювен), Other space (Москва), Gogolfest (Київ), Contrasts (Львів), Randfestspiele (Цепернік) та ін. У його доробку симфонічні, камерні, вокальні та електронні твори.

Більше про творчість композитора ви дізнаєтеся з наших інтерв’ю:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *