Ukrainian Contemporary Music Festival розпочинається в Нью-Йорку

Фестиваль сучасної української музики (Ukrainian Contemporary Music Festival UCMF) повертається до Нью-Йорка і відтепер проходитиме в новому постійному місці: Музичному центрі Кауфмана. Цьогоріч він звертається до теми «Ландшафт», що задасть тон усьому музичному порядку денному. Концерти мандруватимуть давніми українськими краєвидами, розкриватимуть міфологічну культуру природи та багатовікове аграрне життя з поверненням у сучасне місто. Фестиваль триватиме з 18 по 20 березня, під час яких висвітлюватиметься музична взаємодія людини з природою та буде охоплено три види ландшафтів ліс, поле та місто.

Photo: UCMF site

День перший: Лісова пісня

Названий на честь віршованої п’єси Лесі Українки, концерт розкриває зацікавлення сучасних композиторів світом природи та міфами, які виросли з таємничих околиць українських лісів на Півночі. У першій половині концерту будуть представлені різноманітні уявлення про життя в лісі від Золтана Алмаші, Івана Небесного, Остапа Мануляка та Анастасії Бєліцької. Кульмінацією концерту стане звукова подорож Поліським краєм, місцем диких та містичних країв, виснажених після Чорнобильської ядерної катастрофи 1986 року. Відбуватиметься за участю Ірини Клименко та Сергія Охрімчука з відомого українського фольклорного ансамблю «Древо», електроніка Алла Загайкевич.

День другий: У полі

Україна завжди мала багаті землеробські традиції, зображені в її музиці. Багато українських народних пісень починаються з фрази «Ой у полі…». На другий день фестивалю прозвучать твори, що виникли під впливом Карпатського краю та традицій гуцулів етнографічної групи українських горян-скотарів. Ці твори поєднаються з музикою дуету SAS, який повністю змінює наше сприйняття народного звукового ландшафту. Переосмисливши звучання традиційних інструментів, їхня програма включатиме композиції в мікротоновому та рівнотемперованому строї для харківської бандури та флейти з використанням розширених прийомів звуковидобування, синтезованих та електронно оброблених звуків.

День третій: Антропоцен

У фінальному концерті досліджуються руйнівні наслідки експлуатації Землі людиною, переходячи від землі як місця магії та достатку до місця руйнувань і спустошень. Фортепіанна п’єса Олексія Шмурака «Гренландія» проливає світло на ерозію Арктики, демонструючи її красу, але також і згубний людський вплив. Відомі діячі музичного театру Роман Григорів та Ілля Разумейко уникають традиційних прийомів і буквально перевертають уявлення про інструментальну музику. Вони презентують свою «Чорнобильдорфську партиту», де звичні класичні інструменти трансформуються у звуки постапокаліптичного світу.

Засновниця та художня керівниця UCMF, американська музикознавиця українського походження Лія Батстоун зауважує: «Після революції 2014 року я почала звертати увагу на зміну музичного ландшафту в Україні. І виявила, що українська сучасна музика виявилася більш прогресивною та надзвичайно експериментальнішою, ніж багато з того, що можна знайти в Нью-Йорку. Відтак мета фестивалю — познайомити світ з досягненнями української музики та зробити Україну частиною глобального культурного ландшафту, де їй і місце».

Повна програма фестивалю доступна на сайті UCMF.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *