В американській школі заборонили два твори Клода Дебюссі через расизм Композитор присвятив фортепіанну сюїту «Дитячий куточок» своїй дочці Клод-Еммі Дебюссі (1905-1919) зі словами: «моїй любій маленькій Шушу з ніжними вибаченнями батька за те, що буде далі»

У Нью-Йорку викладачам спеціалізованої музичної школи Музичного центру Кауфмана заборонили використовувати у роботі дві фортепіанні п’єси Клода Дебюссі «Ляльковий кек-уок» («Cakewalk Golliwogg») та «Маленьке негреня» («Le Petit nègre»). Про це повідомляє французьке видання Diapason 

Причиною заборони став расистський характер обох творів французького композитора.

«Ці дві п’єси більше неприйнятні у нинішньому культурному і мистецькому ландшафті. Ми хочемо зробити нашу школу місцем, де всі учні відчуватимуть підтримку, а обидві п’єси мають расистський характер. На щастя, фортепіанний репертуар великий. Ми впевнені, що знайдеться багато альтернатив», — йдеться у повідомленні, адресованому викладачам школи, які викладають гру на фортепіано.

Нагадаємо, що «Кек-уок Голлівога» або «Ляльковий кек-уок» (1908) — шоста і остання п’єса з циклу «Дитячий куточок», присвячена популярній в англомовному середовищі ляльці Голлівог, що зображає чорношкіру людину.

Лялька Голлівог. Ілюстрація з книги Флоренс Кейт Аптон «Пригоди двох голландських ляльок і Голлівога» (1895)

У «Маленькому негреняті» (1909), на думку дослідників, Дебюссі зображає музику з американських шоу менестрелів — популярної у ХІХ столітті в США розваги, в якій загримовані під темношкірих людей білі актори розігрували комічні сцени з життя темношкірих людей, а також виконували стилізовану музику і танці африканських рабів.


The Claquers живе завдяки нашим читачам. Підтримайте нас на Patreon

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *