Скрипаль Олексій Семененко: майстер-клас з життя соліста (частина перша)

Український скрипаль Олексій Семененко прийшов до визнання через відбір зіркових музикантів на Young Concert Artists Auditions у Нью-Йорку та до успіху на престижному Конкурсі Королеви Єлизавети. У березні того ж року він був названий Новим Артистом Місяця у США та надалі залишається концертантом-виконавцем по усьому світу. Серед його найближчих українських планів — виступ на концерті «Золоті скрипки» в Одесі 18 вересня та закриття філармонійного сезону у Києві наступного року. 5-6 вересня у Київському будинку вчених Семененко дав майстер-класи, після яких поспілкувався з музикантами.

Про Конкурс Єлизавети

Тоді я боявся і не дуже хотів першого місця. Було внутрішньо якось страшно, адже ти постаєш на очах у всього світу! «Перший» — це психологічно складно. Як же тепер треба грати, якщо ти лауреат? Але потім проходить час і залишаються тільки цифри та статус. Тим більше зараз вже пройшов новий конкурс, там нові лауреати, а старі йдуть в архів. 

Чи змінилося щось в моєму житті? Цей конкурс у Бельгії — національне надбання: всі стежать, підтримують. Декілька разів мене впізнали на вулиці у Брюсселі, одного разу — в Кельні на вокзалі.

Крім того, про мене стали дізнаватися за чутками, за записами на YouTube. З’явилось пару концертів хороших завдяки «Єлизаветі»: з оркестром Консертгебау в Амстердамі, у Берлінській філармонії — хоча не з оркестром, але у Великій залі. Ще було кілька концертів цікавих, на яких зазвичай сидять менеджери і виглядають, підшукують музикантів собі за смаком.

Відбір програми

Якщо хочеться випендритися якимось твором, то треба таки грати Ваксмана, Паганіні, Чайковського … Головне тут  — фідбек від публіки А найбільше зал реагує на ефектні речі. Якщо ж зіграти щось серйозніше, скажімо, Сонату Шуберта, то лише декілька людей скаже, що їм було цікаво. 

Менеджмент

Одразу після конкурсу у мене не з’явилось менеджера. До речі, в інших призерів також. А лауреати — четверте, п’яте, шосте місця — відразу пройшли до менеджменту. Тому якщо немає пропозицій — то як себе розкрутити? Це залежить іще від соціального типу. Я теж не той, хто буде обов’язково лізти в екрани або газети. В соціальних мережах себе не піарю…

Твір з оркестром

Твір з оркестром дають підготувати по приїзду. Спочатку страшно, відкриваєш ноти — і ніхто тобі не допоможе, хіба що зв’язатися по скайпу з композитором, поговорити про високе, і щонайбільше запитати поради у своїх співмешканців  — 12 осіб-сусідів.

Статистика показує — номери, які виступали пізніше за жеребом, виграють. І ще якщо людина з журі тебе чула раніше — тоді «так-так, я знаю цього хлопчика»…. Сам ловлю себе на цьому, коли підвищуєш оцінку знайомій людині.  Тож, корисно пограти і запам’ятатися на майстер-класах.

Кар’єра після конкурсу

В мене вже був Нью-Йорк, Young Concert Artists Auditions, і я з ними обережно радився, чи варто приймати пропозиції менеджерів. Тож потім мене взяли у 2018 році, а до цього я потрапив в BBC-серію на два роки. Зараз навіть якщо отримати найбільш топовий менеджмент, можна сидіти на лавці запасних, тому з цим складно.

Знакові концерти

Це всі концерти з відомими оркестрами: BBC Philharmonic, BBC National Orchestra of Wales або BBC Scottish Symphony Orchestra. З віолончелістом Гарі Хоффманом, наприклад. Також виступи в рідній Одесі для мене дуже важливі. 

Про педагогічну діяльність

Я поки ніде не отримував викладацької посади, але помалу замислююся, адже це стабільний дохід. Чи завадить це моїм концертам? Може, й так. Дивлячись, скільки людей в класі. Але краще вже бути викладачем і грати, аніж грати в оркестрі і соло.

На конкурсах складно потрапити в журі без досвіду викладання, тому що всі хочуть, щоб ти був відомим, професором з досвідом. У мене цього немає — тільки майстер-класи.

Вчителі

Напевно, з дитинства все-таки це Зоя Петрівна Мерцалова. Вона більше по технології. У неї зі смаком все в порядку, вона ніколи не нав’язувала повністю інтерпретацію. Лише методику і смак, інтелектуально-емоційний, як вона говорила…

А вже у свідомому віці Захар Брон, але і не тільки. Є ще один камерний музикант, Гаральд Шоневеґ, професор камерної музики в Кельнської консерваторії, до якого я ходив потай. Саме від нього я все перейняв і тепер розповідаю на майстер-класах (посміхається). Я до нього навідуюсь з 2007 року і досі приходжу, раджуся… У мене є друзі, які вчилися у 20 педагогів. У мене ось три.

Викладати в Україні

На старості років? Як футболіст Андрій Шевченко, який грав у Мілані, а потім все одно приїхав сюди. Або як Кличко. Складно мені відповісти, як буде. Ось зараз я хочу повернутися в Кельн, у мене там сім’я. А грати концерти та майстер-класи — залюбки.

Світогляд 

Людина завжди вчиться і змінює напрямок… Щойно вважаєш, що у тебе все вдалося — деградуєш, звужуєш і втрачаєш рамки сприйняття дійсності. А треба завжди розширюватися, бо природа безмежна. 

Інколи потрібно не довіряти педагогам. Ти можеш шукати виправдання, підтвердження, а потрібно не боятись виступити. І ні, не треба всім сподобатися. Треба якнайшвидше знайти свою інтерпретацію, аніж намагатися зрівнятися з кимось. Тільки люблячи музику, починаєш шукати у ній, відкривати партитури, вчити сам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *