Про академічну і комерційну музику. Інтерв’ю з композитором Сашею Чорним

Саша Чорний

Минулого тижня The Hollywood Reporter повідомив, що американський дистриб’ютор Grindstone Entertainment купив у Arclight Films права на Let It Snow – фільм-трилер українського режисера Станіслава Капралова. Автором музики до фільму став український композитор Саша Чорний. В інтерв’ю «Радіо Ісландія» він розповів про відмінності підготовки композиторів у Києві та Берліні, а також про особливості роботи над академічною та комерційною музикою.

Навчання у Берліні

Будемо відвертими: інфраструктури для сучасної музики в Україні поки що немає. Я вирішив, що я отримав достатній рівень у вихованні чуттєвості у моїй професії в Києві і відчув бажання здобути ремесло.

Початком у підготовці композиторів у Берлінській консерваторії є вивчення нововіденських класиків. Це альфа композиції у Німеччині. Це не тональна музика, це не спектральна музика. Система і структура – це основні вимоги під час навчання у Берліні.

Фінальний іспит з інструментування – твір на 2 хвилини для студентського оркестру. На це виділяється цілий день: виконання оркестру і дискусія-аналіз. Я був вражений професійністю оркестрантів, які бездоганно виконали мій твір з листка.

Підсумком навчання у Берліні стала коротка опера, прем’єра якої відбулася  у Deutsche Oper. Попри студентський проєкт, підготовка була високому рівні. За тиждень до прем’єри ми вже узгодили деталі з техніком, який забезпечував і світло, і звук, був навіть великий кран, який ставив декорації.

Академічна музика vs. комерційна

Те що сильно відрізняє процес написання академічної музики від комерційної – це наявність референсу. І це небезпечно. Особливо коли режисер, ще без композитора знаходить музику, яка йому дуже подобається і вставляє її у фільм чи серіал. З цим дуже складно потім працювати, тому що потім звучить щось на кшталт «зроби як у Ганса Ціммера», «зроби як у Джона Вільямса».

Тривалий час працював з українською компанією, яка робила відеоряд для Джамали на «Євробаченні». З ними ми робили шоу для автомобільних брендів «Бентлі», «Мерседес». Всього було близько 20 проєктів. Останній фільм, музику до якого я зробив Let it snow – копродукція з США, режисер – Стас Капралов. Ось так пощастило, що перший повнометражний фільм став голлівудським. Але цей шлях не такий короткий як здається. Я починав з безкоштовної роботи, і це були фільми випускників Карпенка-Карого. Всього чотири дипломні роботи. Завдяки цим фільмам я знайомився з іншими композиторами і підіймався на наступний рівень.

Більше слухайте в інтерв’ю:

Про автора

Музичний журналіст, випускник НМАУ ім. П.І. Чайковського (клас професора Н.О. Герасимової-Персидської).

У 2016 році — організатор першого в Україні концерту музики американського композитора українського походження, одного з засновників музичного модернізму у США, Лео Орнстайна (1893-2002).

З травня 2019 року — головний редактор радіо класичної музики «Радіо Ісландія».

У 2019-2021 роках — PR-директор найбільшого в Україні фестивалю класичної музики «Київ Музик Фест».

З червня 2020 року – засновник і шеф-редактор The Claquers – єдиного в Україні регулярного медіа про класичну музику, яке виходить українською та англійською мовами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *