Йоганнес Брамс і Антонін Дворжак: фортепіанні квартети

Знамениті українські солісти Валерій Соколов (скрипка), Олексій Шадрін (віолончель) Роман Лопатинський (фортепіано) і Наталія Кулеба (альт) зберуться разом, щоб зіграти камерну музику одних з найвідоміших представників музичного романтизму Йоганнеса Брамса та Антоніна Дворжака. Концерт відбудеться 16 листопада у київському Будинку Актора.

«Пандемія коронавірусу принесла катастрофічні наслідки для концертного життя. Це визнаний факт у всьому світі. За прогнозами музичне мистецтво може відновитися до передкарантинного рівня через 4-5 років. Що робити зараз? Ми вирішили змінювати концертне життя зараз», – кажуть музиканти.

Програма:

  • Йоганнес Брамс (1833-1897) — Фортепіанний Квартет №3 до мінор, ор.60

Йоганнес Брамс написав квартет ще у 20-річному віці під враженням від зустрічі з Кларою Шуман, але через 20 років зробив редакцію.

Музика Квартету сповнена пристрасними мотивами та інтонаціями розчарованого в коханні композитора. Брамс навіть хотів опублікувати твір з ілюстрацією, яка пов’язала б Квартет з романом Гете «Страждання молодого Вертера», де головний герой здійснює самогубство, оскільки закоханий в дружину друга.

Валерій Соколов (скрипка), Олексій Шадрін (віолончель) Роман Лопатинський (фортепіано)
  • Антонін Дворжак (1841-1904) — Фортепіанний Квартет №2  Мі-бемоль мажор, ор.87 (1889)

Це друга і остання робота Дворжака у цьому жанрі, а також яскравий приклад зрілості композитора, який вдало поєднав новаторство і народні інтонації у класичній формі.

Під час роботи над Квартетом Дворжак писав другові: «Ви хочете знати, чим я заклопотаний? Моя голова переповнена. Якби можна було записати все відразу! Але це марно, я повинен рухатися повільно, наскільки це може дозволити рука, а все інше додасть Господь. Тепер у мене вже три частини нового квартету з повністю готовою фортепіанною партією, і фінал вже буде через кілька днів. Робота йде несподівано легко, і мелодії приходять до мене юрбою. Слава Богу!».

Виконавці:

Валерій Соколов — один з найвидатніших молодих музикантів свого покоління, народився в 1986 році в Харкові. У 1999 році після вдалого виступу на юнацькому міжнародному конкурсі скрипалів імені Пабло Сарасате в Памплоне, отримав грант Фонду Володимира Співакова на навчання в лондонській Школі Ієгуді Менухіна (клас Н.Боярської).

Коли юнаку було 18 років, про нього зняв фільм «Скрипка в душі» знаменитий французький режисер Бруно Монсенжон. Цей фільм отримав безліч схвальних відгуків і транслювався на телеканалі ARTE TV. Результатом творчого тандему режисера і скрипаля стали три фільми-концерти: «Violon dans l’aime» (EMI classics, 2004), «Сибеліус в Паризькій Консерваторії» з Володимиром Ашкеназі (Euroarts, DVD) у 2009 році, а також «Концерти Бартока і Чайковського у Цюриху» з Девідом Цинманом, 2010 рік.

Валерій регулярно співпрацює з провідними оркестрами світу, такими як оркестр Бі-Бі-Сі, оркестр де Парі й оркестр ім. Густава Малера, оркестрами Радіо Франції та Баварського Радіо (Мюнхен) та оркестр NDR у Гамбурзі, Камерний оркестр Європи, оркестр Тонхаллє (Цюрих), Роттердамський філармонійний оркестр, Бірмінгемський симфонічний оркестр, Токійський симфонічний оркестр, Сеульський філармонійний оркестр.

Наталія Кулеба

Наталія Кулеба (альт) навчалася в Київській  академії мистецтв, після закінчення вступила до НМАУ імені П. І. Чайковского (клас професора Гаврильця Д.Г).

Серед її перемог на міжнародних змаганнях: І премія ІІ Інструментального конкурсу ім. Євгена Станковича, ІІ премія ІІІ Міжнародного конкурсу виконавців  на струнно-смичкових інструментах ім. Єльського, ІІІ премія Відкритого конкурсу молодих виконавців на оркестрових інструментах ім. М.К.Огінського (Білорусь).

Вдосконалювала майстерність в оркестровій академії “musik:landschaft westfalen” під керівництвом  К. Пендерецького.

Віолончеліст Олексій Шадрін народився в 1993 році в родині музикантів у Харкові. У 7 років вступив до Харківської середньої спеціальної музичної школи-інтернату для обдарованих дітей (клас професора Е.М.Щелкановцева). З 2016 року навчається у німецькій Кронберг Академії.

З 2004 року є стипендіатом Міжнародного фонду сприяння обдарованим дітям Володимира Співакова. Стипендіат Фонду Ніколя Грубера (Швейцарія). Стипендіат фонду arte Musica-Stiftung.

Піаніст Роман Лопатинський народився 1993 року в Києві в сім’ї музикантів. Отримав свій перший конкурсний приз у віці 8 років.

Лауреат багатьох міжнародних конкурсів, серед яких найпрестижніші Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця (Україна), Міжнародний конкурс піаністів ім. Ферруччо Бузоні (Італія), а також конкурс Hamamatsu (Японія).

Зараз Роман активно виступає в концертних залах України, Ізраїлю, Італії, Швейцарії, Німеччини, Франції, Японії, США.

У березні 2016 артист підписав контракт про співпрацю з австрійським концертним агентством Artphonia.

Квитки за посиланням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *