Валерій Соколов, Олексій Шадрін і Роман Лопатинський виконають камерну музику Брамса

Знамениті українські солісти Валерій Соколов (скрипка), Олексій Шадрін (віолончель) і Роман Лопатинський (фортепіано) зберуться разом, щоб зіграти камерну музику одного з найвідоміших представників музичного романтизму Йоганнеса Брамса. Концерт «Романтичні мрії» відбудеться 28 і 29 вересня у київському Будинку Актора.

Програма

  • Соната для скрипки і фортепіано № 1 Соль мажор, ор. 78 (1878-79
  • Соната для віолончелі № 2 Фа мажор, ор.99 (1886)
  • Тріо для скрипки, віолончелі та фортепіано №1 Сі мажор, ор.8

Хлопчиком Брамс обожнював гратися з іграшковими солдатиками, читати Святе Письмо та вивчати музику. Він почав виступати на публіці ще підлітком у набережних пабах Гамбурга, а його музика дивовижним чином поєднує в собі серйозне і грайливе, інтелектуальне та земне.

Так, Сонату для скрипки і фортепіано № 1 Брамс писав під враженням звістки про смерть Фелікса Шумана – сина композитора Роберта Шумана. З цією сім’єю Брамса пов’язувала багаторічна дружба. У музиці ми чуємо зіткнення юного життя і смерті: композитор використовує цитати зі своїх солоспівів, пов’язаних зі спогадами про назавжди втрачене дитинство.

У Сонаті для віолончелі № 2 Брамс приголомшує музичних гурманів композиторською винахідливістю: у першій частині лише з двох звуків будує багатовимірний емоційний образ, який захоплює увагу. А у фінальній частині Брамс несподівано перемикає увагу на піаніста, змушуючи його звучати як оркестр.

Закінчує концерт Тріо 20-річного Брамса, яке яскраво демонструє юнацьку дотепність і романтичну схвильованість молодого композитора.

Музиканти

Валерій Соколов, є одним з найвидатніших молодих музикантів свого покоління, народився в 1986 році в Харкові, навчався в ХССМШ (клас доцента С.Євдокімова). У 1999 році після вдалого виступу на юнацькому міжнародному конкурсі скрипалів імені Пабло Сарасате в Памплоне, отримав грант Фонду Володимира Співакова на навчання в лондонській Школі Ієгуді Менухіна (клас Н.Боярської). Після закінчення Школи був прийнятий до лондонського Королівського коледжу музики (клас Ф.Андрієвського). У 2011 році закінчив аспірантуру Франкфуртської Вищої школи музики та театру Кронбергської академії (клас А.Чумаченко). Пізніше аспірантуру Віденської консерваторії (клас Б.Кушніра). Брав участь у майстер-класах Захара Брона, Дори Шварцберг, Руджеро Річчі, Мстислава Ростроповича, Гідона Кремера, Андраша Шіффа.

Коли юнаку було 18 років, про нього зняв фільм «Скрипка в душі» знаменитий французький режисер Бруно Монсенжон. Цей фільм отримав безліч схвальних відгуків і транслювався на телеканалі ARTE TV. Багаторічна дружба і плідне музичне співробітництво зв’язує харків’янина з легендарним режисером. Результатом творчого тандему стали три фільми концерти: «Violon dans l’aime» (EMI classics, 2004), «Сибеліус в Паризькій Консерваторії» з Володимиром Ашкеназі (Euroarts, DVD) у 2009 році, а також «Концерти Бартока і Чайковського у Цюриху» з Девідом Цинманом, 2010 рік.

Лауреат Міжнародного конкурсу скрипалів Джорджа Енеску (Бухарест, 2005) – золота медаль та спеціальний приз. В день, коли скрипаль отримав нагороду, був прийнятий до одного з найвідоміших агентств у Європі «Гарісон Парот» та персонально ним став займатися Джаспер Парот, засновник цього агентства. Наприкінці 2013 року був запрошений до одного з найбільших у світі музичних агентств — «Askonas Holt».

Регулярно співпрацює з провідними оркестрами світу, такими як оркестр Бі-Бі-Сі, оркестр де Парі й оркестр ім. Густава Малера, оркестрами Радіо Франції та Баварського Радіо (Мюнхен) та оркестр NDR у Гамбурзі, Камерний оркестр Європи, оркестр Тонхаллє (Цюрих), Роттердамський філармонійний оркестр, Бірмінгемський симфонічний оркестр, Токійський симфонічний оркестр, Сеульський філармонійний оркестр, та багатьох інших.

Роман Лопатинський народився 1993 року в Києві в сім’ї музикантів. З раннього віку, виявивши пристрасть до гри на фортепіано, поступив до  КССМШ ім.М.В.Лисенка (клас І.Баринової). Отримав свій перший конкурсний приз у віці 8 років.

Лауреат багатьох міжнародних конкурсів, серед яких найпрестижніші Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця (Україна), Міжнародний конкурс піаністів ім. Ферруччо Бузоні (Італія), а також конкурс Hamamatsu (Японія).

Зараз Роман активно виступає в концертних залах України, Ізраїлю, Італії, Швейцарії, Німеччини, Франції, Японії, США.

У березні 2016 артист підписав контракт про співпрацю з австрійським концертним агентством Artphonia.

Віолончеліст Олексій Шадрін народився в 1993 році в родині музикантів у Харкові. У віці семи років вступив до Харківської середньої спеціальної музичної школи-інтернату для обдарованих дітей (клас професора Е.М.Щелкановцева). Паралельно Олексій поступає до Вищої школи музики та театру в Ганновері (клас професора Л.Є. Горохова). З 2016 року навчається у Кронберг Академії (клас професора Ф.Хельмерсона).

Брав участь у майстер-класах Олександра Рудіна, Гарі Гофмана, Марії Клігель та Іврі Гітліса.

З 2004 року є стипендіатом Міжнародного фонду сприяння обдарованим дітям Володимира Співакова. Стипендіат Фонду Ніколя Грубера (Швейцарія). Стипендіат фонду arte Musica-Stiftung.

Купити квиток

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *