The Claquers Exit Reader Mode

Йожеф Ермінь про Бога, композиторів та попит на українську музику

 

Фортепіано…
Це життя, це мої думки, це я.

Музикант…
Людина, яка музикою творить світ.

Авторитет…
Для мене — Бог.

Геніальний композитор…
Борис Лятошинський.

Рідний Ужгород…
Приїзд туди — момент радості.

Відпочинок…
Тільки на природі та рибалці.

Йожеф Ермінь — один із найвідоміших українських піаністів. За спиною виконавця величезний музичний досвід, а саме: співпраця з безліччю музичних фестивалів, симфонічними оркестрами, камерними ансамблями та солістами. Вражає широкий репертуар музиканта — від бароко до сучасності. Проте останнім часом Йожеф Ермінь робить особливий акцент на музиці XX століття, виконуючи твори Карлгайнца Штокгаузена, Олівʼє Мессіана. Музикант є першовиконавцем творів Євгена Станковича, Богдани Фроляк, Валентина Сильвестрова, Ігоря Щербакова та інших українських композиторів. Сьогодні в нього уродини, з нагоди яких ми поговорили з ним про роки навчання та становлення, а також про цінність української музики. Усна розмова, врешті, перетворилась на онлайн монолог — екскурс життям піаніста.

Фото: Едуард Іванюшенко

Свого часу я був вихований на аванґарді, проте зараз ціную в музиці красу. Наприклад, у творчості Олівʼє Мессіана присутній релігійний дух, у Валентина Сильвестрова — метафізична краса. Дехто вважає сучасну музику Сильвестрова банальною, але це висота. Хтось шукає нове в аванґарді, а він відійшов від нього і зробив висновок, що мелодія і гармонія — це найважливіше. Для мене така музика є продовженням лінії світла від Франца Шуберта. У ній є те, що мені необхідно — тиша і спокій. Я не люблю музику, в якій є агресія та надуманість. Я переграв музику Сильвестрова всіх періодів: раннього, періоду авангарду та сучасного періоду, який композитор називає «новий аванґардний період», тобто, це спрощення, очищення від зайвого, до якого композитор прийшов природнім шляхом. 

Для мене правдивий композитор — як мисливець на полюванні, який сидить і очікує потрібного моменту. Він повинен мати блаженний слух, щоби відчути, почути та схопити в потрібний момент і записати. Композитор — не той, що пише-компонує, а той, в кого музика народжується зсередини, коли вона диктується вищими силами. Так є у Сильвестрова. Краще зрозуміти музику композитора, звісно, допомагає знайомство з ним.

Мені дуже пощастило, бо майже все життя мої найкращі друзі були композитори не лише молодшого покоління, а й старшого. Наприклад, Анджей Нікодемович, який проживав колись у Львові, а в 1979 році переїхав в Люблін, бо його попросту вигнали через релігійні погляди: композитор був релігійною людиною і цього не приховував, ходив до церкви в часи, коли це було під забороною і переслідувалось. Була цікава історія, що до нього «приєднали» кагебіста, щоб він його «перевиховав», а вийшло навпаки (пізніше та людина написала листа Анджею Нікодемовичу і подякувала за спасіння душі). Композитор був надзвичайною людиною. Я виконавець майже всієї його фортепіанної творчості. До речі, Нікодемович — величезний друг Сильвестрова. Також близько спілкуюся з Ігорем Щербаковим, Володимиром Рунчаком, Юрієм Ланюком. Спілкування з композитором має велике значення, бо при виконанні твори стають більш правдивими.

Я вважаю, що всі композитори у цілому світі прагнуть до світла. Музика моєї дружини, Богдани Фроляк, світла. У справжнього композитора є шлях «дао», як в китайській філософії. Якщо композитор «замикається» і не має виходу, то це, як нерозв’язне рівняння в математиці. Музика — це шлях до віри, медитації. 

Любов до музики прищепив мені батько, який був музикантом (спочатку працював в Закарпатському народному хорі, а потім в Закарпатському обласному музично-драматичному театрі). Памʼятаю, як в чотири роки він купив мені акордеон на день народження та показав елементарну пісню, яку я впродовж двох днів навчився грати сам. Тато зрозумів, що я таки не безталанний і віддав мене в музичну школу у віці пʼяти років на фортепіано. Остаточно вирішив, що музика — моя професія, мабуть, в роки музичного училища (нині Ужгородський музичний коледж імені Дезидерія Задора), де моєю викладачкою була Маріанна Валковська. Саме вона змотивувала мене займатися музикою серйозно.

Ужгород — це прикордонне місто, де свого часу, дорогою, зупинялися видатні музиканти та проводили концерти. Моя викладачка водила мене на них і завжди казала: «Ти теж так зможеш, але для цього потрібно багато займатися». Це мене серйозно змотивувало. Також вона добре розумілася на тому, як займатися і допомогла віднайти «природу моєї руки». Таким чином в мене поступово формувалася думка, що треба стати піаністом.

Якби не музика, я міг би стати лікарем. На мою думку, ці професії споріднені, бо музика теж має свій лікувальний ефект, а саме заспокоює душу. Цікаво, що велика кількість митців в юному віці вагалася, котру з цих професій обрати. 

Я закінчив львівську консерваторію в класі Марії Крушельницької та обрав шлях до класу Євгенія Малініна (в аспірантурі Московської консерваторії), тому що ці педагоги — це одна школа видатного піаніста та педагога Генріха Нейгауза, який був зіркою в радянські часи та походив з України (з міста Кропивницького). В СРСР любили «забирати» найкращих з усіх республік собі «у центр». Навчання в обох викладачів проходило на найвищому рівні. Вони слугували прикладом для наслідування, бо не лише навчали, а й часто виступали в ролі виконавців. Мене це дуже стимулювало. Сама школа Нейгауза повʼязана з образною сферою, яка, в сучасному виконанні, на жаль, починає губитися.

Рівень Московської консерваторії зараз значно нижчий, ніж в радянський період, де його підтримували завдяки талантам з інших радянських республік. Талановиті викладачі емігрували на Захід ще в девʼяностих роках, коли розвалився СРСР. Львівська консерваторія завжди була на високому рівні. Узагальнюючи, можу сказати, що львівська фортепіанна школа цінна тим, що поєднала найкращі риси західної та російської шкіл.

І саме Крушельницька вплинула на моє ставлення до української музики, проте я пішов далі по хронології — виконую музику сучасних українських композиторів. Відзначу, що Марія Тарасівна у своєму класі мала індивідуальний підхід до кожного учня (підбирала різноманітні програми, виходячи з особистості людини та її особливостей). У програмі було також багато зразків європейської класичної музики. Памʼятаю, що на другому курсі виконував лише музику Бетховена, а на четвертому готувався до Всесоюзного конкурсу піаністів імені Рахманінова, тому виконував його музику. Безумовно, в класі Марії Крушельницької дуже великий акцент ставився на українській музиці. Вона саме тим і відзначилася, що пропагувала українську музику, особливо Василя Барвінського та Станіслава Людкевича

Зверніть увагу, який попит українська культура має в країнах Заходу. Вона на піку як ніколи. На мою думку, свобода — це найважливіша складова у розвитку митця. І незалежна Україна дала зовсім іншу можливість для реалізації митців, а саме свободу вибору. Тому зараз стільки молодих і талановитих композиторів!

Триває війна, але ми незважаючи ні на що виконуємо свої функції: граємо концерти, пропагуємо культуру онлайн, проводимо онлайн-фестивалі. Тобто культура все робить для того, щоб «жити». Таким чином, кожен на своєму місці має зберігати те, чим він займається. Трагедія, одночасно, є і поштовхом для створення чогось нового у мистецтві. При всьому жаху, що є, вона спонукає народитися якимось новим і зовсім фантастичним речам. Психологічно важко, але ми не зупиняємося і не складаємо руки. Як кажуть: «Музи не мовчать!».

Я викладаю у Львівській національній музичній академії імені Миколи Лисенка. В мене є студенти, які із задоволенням беруться за виконання української музики. В нас на кафедрі навіть програма підібрана таким чином, щоби обовʼязково в програмі виконувалася українська музика в хронологічному порядку. Виконують як музику давніших зразків — Миколи Лисенка, Бориса Лятошинського, Василя Барвінського, так і композиторів-сучасників — Валентина Сильвестрова, Богдани Фроляк, Мирослава Скорика та інших. Також проходить фестиваль-конкурс української музики в ЛНМА імені Миколи Лисенка, в якому беруть участь саме студенти. Недавно в стінах Львівського органного залу створили проєкт «Нова музика львівських композиторів» для молоді. Звісно, також є студенти, які проводять концерти української музики з власної ініціативи. Я вважаю, якщо людина талановита, то її обовʼязок пропагувати українське.

Читайте також:

• Олег Криса: «Якби я не поїхав в Україну зараз, то шкодував би все життя»

• Музичні візії поезії Михайля Семенка. Дайджест за сто років

• Ганна Гаврилець: культура планетарного значення

Цей текст створено на кошти наших читачів. Ви також можете підтримати нас підпискою на Patreon, або одноразовим переказом коштів.